Как TikTok блокира плановете на Nammo да произвежда повече боеприпаси

Китайското приложение има център за данни в района на планирания нов завод на норвежката компания

Според изпълнителния директор на норвежката компания войната в Украйна е повишила търсенето на боеприпаси поне 15 пъти
Според изпълнителния директор на норвежката компания войната в Украйна е повишила търсенето на боеприпаси поне 15 пъти
Според изпълнителния директор на норвежката компания войната в Украйна е повишила търсенето на боеприпаси поне 15 пъти    ©  Reuters
Според изпълнителния директор на норвежката компания войната в Украйна е повишила търсенето на боеприпаси поне 15 пъти    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плановете на Nordic Ammunition Company (Nammo) да увеличи производството на боеприпаси са блокирани заради китайското приложение TikTok. Причината за проблемите е недостигът на електричество в местността Раусоф, където Nammo има планове за изграждане на нов завод, а китайското приложение има център за данни района, което води до ситуация, в която няма достатъчно ток. Това обяви изпълнителният директор на Nammo Мортен Брандцаг пред Financial Times.

"Загрижени сме, защото виждаме, че бъдещият ни растеж е подложен на съмнение от съхраняването на видеоклипове с котки", каза Брандцаг пред английското издание.

Според изпълнителния директор войната в Украйна е повишила търсенето на боеприпаси поне 15 пъти, а отговарянето на търсенето единствено от Киев изисква инвестиции от 2 млрд. евро от страна на европейските компании. Покриването на европейските нужди е още по-трудно и скъпо според Брандцаг. "Виждаме изключително търсене на нашите продукти, каквото не сме виждали досега в нашата история", добавя той.

Норвежкият оператор на центрове за данни Green Mountain заяви през март, че през тази година TikTok изгражда три центъра за данни с опция за добавяне на още два до 2025 г. Те ще се намират в Хамар, което е на 25 км източно от Рауфос, и би претоварило местната мрежа.

Едновременната работа и на двете компании ще изисква подобряване на местната преносна система, заявиха от Elvia, местната енергийна компания, пред FT. Причината за ситуацията според тях е политиката им, според която се обслужват клиентите, които са поискали мощности първи. Брандцаг обаче заяви, че "не може да изключи" възможността социалната медия умишлено да е попречила на реализирането на плановете на Nammo.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че китайската социална мрежа представлява заплаха за сигурността на Съединените щати.

Проблемите тепърва започват

Експерти са на мнение, че битките за това кои компании и кой тип индустрия ще получат приоритетен достъп до електрическите мрежи вероятно ще се увеличат значително в цяла Европа. Центровете за данни процъфтяват в скандинавските страни благодарение на изобилната някога евтина електроенергия, както и на по-студения климат, който поддържа ниски разходите за охлаждане. Но преходът към чиста енергия също подтиква компаниите в сектора на батериите и стоманодобивната промишленост да местят производството си към скандинавските страни. Това допълнително увеличава конкуренцията за електричеството.

Според Брандцаг правителствата трябва да определят приоритетите за това кои индустрии могат да получат специален достъп до енергия. "За Европа това е основна грижа за индустрията: критичната индустрия трябва да има достъп до енергия. Не мисля, че е еднократно, мисля, че е тенденция за бъдещето", добави той.

Пер-Гунар Свеен, ръководител на комисията за бизнес развитие в окръжния съвет на Инландет, където се намира Nammo, каза: "По този специален въпрос ние ще работим, за да осигурим доставките, от които Nammo се нуждае, за да продължат с плановете си и да могат да разшири своята фабрика. В национален интерес е да им осигурим възможност за развитие", заяви той пред FInancial TImes.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 1

    Пазарна икономика, к’во да се прави?!
    First come, first serve.
    На бомбаджията като не му изнася, му се привиждат хибридни атаки от тикток.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-P
    D.r D
    • - 2
    • + 1

    Ей, изжулихте го от преписване тоя FT!

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3

    P.S. Ако говорим сериозно и анализираме инфото, по всичко личи, че Нато определено се готви за война в Европа, защото още непроектираният военен завод едва ли ще произведе боеприпаси за много натисканото да се случи пролетно настъпление на ВСУ.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 3

    Война в Европа вече има, докторе, От 75 години не беше имало, но любимото ти джудже я разпали. А твърдеше че нямало да напада Украйна. Но като я нападна, само си подписа присъдата. Идва му краят.

    Нередност?
Нов коментар