🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската "Насекомо" започва бизнес с развъждане на черни мухи и ларви

Компанията ще си партнира с френската Groupe Grimaud

Ксавие Марсенак, един от основателите на "Насекомо"
Ксавие Марсенак, един от основателите на "Насекомо"
Ксавие Марсенак, един от основателите на "Насекомо"    ©  Надежда Чипева
Ксавие Марсенак, един от основателите на "Насекомо"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската стартираща компания "Насекомо", която разгражда органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, за да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството, започва бизнес с фокус развъждане и продажба на насекомите. За целта ще си партнира с френската фирма за генетичен подбор и развъждане Groupe Grimaud. Заедно основават компанията Fly Genetics под формата на джойнт венчър, като очакванията им са през втората половина на 2021 г. да започнат да продават на европейския пазар.

Новият бизнес

Ларвите на черните мухи, или т. нар. Black soldier fly, могат да оползотворят голямо количество органични отпадъци, като в рамките на няколко седмици увеличават над 12 хил. пъти първоначалния си размер. Така те стават богати на протеини и след подходяща обработка от тях се създават вторични продукти под формата на хранителна добавка за животни или масло.

В началото на годината "Насекомо" и Groupe Grimaud започват тестове за развъждане на черните мухи. След успешната им съвместна работа те поставят основите на компанията Fly Genetics - джойнт венчър, базиран в България. "Обединихме нашите познания за насекомите и техния опит в областта на развъждането с цел да създадем подобрени черни мухи и ларви, които впоследствие на продаваме на компании с големи количества органични отпадъци за преработване", разказва пред "Капитал" Ксавие Марсенак, един от основателите на "Насекомо". Двете компании инвестират съвместно в новия бизнес, като средствата ще бъдат вложени основно в оборудване. Самият процес по развъждането и подборът ще се извършват в разширения завод на "Насекомо" в Елин Пелин.

Целта на новите партньори е през втората половина на 2021 г. да имат готов продукт, който да продават на европейския пазар. Техни потенциални клиенти са заводи, които имат органични отпадъци и искат сами да развиват бизнес с добавки или олио от ларви. Това могат да бъдат производители на плодови напитки, мелници, бирени производители и др. "Искаме да предложим цялостен бизнес модел - да им доставяме оборудване за преработка, да ги снабдим с подбрани мухи и ларви и след това да следим дистанционно тяхното развитие и да консултираме клиентите ни", обяснява Марсенак. Той допълва, че бизнес моделът включва процент от реализирания от клиентите им оборот след продажбата на преработения протеинов продукт.

Паралелно с Fly Genetics екипът на "Насекомо" ще продължи да развива бизнеса с преработка на ларвите и производството на високопротеинови добавки от тях, подходящи за домашни любимци, риби или селскостопански животни. Фокус на екипът е разработването на автоматизирана система, която да спомогне за многократното увеличение на производствения им капацитет.

Година на разрастване

През юли, три години след създаването на компанията, "Насекомо" затвори първия си голям кръг финансиране в размер на 4 млн. евро. От тях 1 млн. евро са инвестиция на българския фонд Morningside Hill, a 500 хил. евро са осигурени от NV3 - третия фонд на екипа на NEVEQ. Те инвестират в българското дружество "Насекомо". Негов собственик обаче е регистрираната в Холандия компания Nasekomo BV, в която са вложени останалите средства в размер на 2.5 млн. евро, осигурени от частни инвеститори. Това е втора инвестиция в бизнеса. В самото начало основателите и други частни инвеститори влагат в компанията капитал от 1 млн. евро.

Екипът е в процес на набиране на нова инвестиция. Целта им е в началото на следващата година да осигурят капитал от 15 млн. евро, с които да развият производствената си база и технология.

Ксавие Марсенак ще бъде един от лекторите на технологичната конференция Digitalk 2020, организирана от "Капитал" и фонда LAUNCHub Ventures. Събитието ще се проведе под хибридна форма на 15 и 16 октомври и ще включва лектори от цял свят, онлайн дискусии, както и събития на живо пред ограничена публика в Sofia Event Center. Повече за Digitalk 2020 на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • - 1

    Въпрос на време е да почнат да зобят батките с буби...

    Нередност?
Нов коментар