"Дронамикс" привлече 2.5 млн. евро от Европейската комисия

Логистичната компания получава безвъзмездните средства чрез Европейския съвет за иновации (EIC)

За да привлече средствата, Dronamics преминава през три етапа на селекция.
За да привлече средствата, Dronamics преминава през три етапа на селекция.
За да привлече средствата, Dronamics преминава през три етапа на селекция.    ©  Dronamics
За да привлече средствата, Dronamics преминава през три етапа на селекция.    ©  Dronamics
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската авиокомпания за товарни дронове "Дронамикс" получи 2.5 млн. евро безвъзмезднo финансиране от Европейската комисия като част от програмата за ускоряване на Европейския съвет за иновации (EIC). EIC ще се включи и в предстоящия инвестиционен рунд от серия А на "Дронамикс", който предстои да затворят през 2023 г.

Европейският съвет за иновации (EIC) e създаден през 2021 г. от Европейската комисия. Мисията му е да идентифицира, развива и увеличава мащаба на технологии и иновации в блока. Бюджетът за това е над 10 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

За да привлече средствата, Dronamics преминава през три етапа на селекция, разказва пред "Капитал" Свилен Рангелов, който създава компанията за товарни дронове през 2014 г. с брат си Константин. "Процесът наподобява стартъп инвестирането", казва той.

"При всеки етап се пресява определен процент от кандидатите - в нашия случай от над 1000 проекта, сме един от 74. На първия етап подадохме апликация, фокусирана върху технологията, която разработваме, и пазарния потенциал. Етап две изиска подробен проектен и технически план за разработката и демонстрацията на първите ни дрон-порт дестинации. Последният етап бе интервю пред жури, сред които водещи технически експерти, финансисти и представители на EIC."

Средствата "Дронамикс" ще вложат в развойната дейност на компанията и в операциите си в Европа, добавя Рангелов, включително в изграждането и развитието на мрежата от дрон-портове. Това е поредна мащабна капиталова подкрепа за компанията за последната година - в края на 2021 г. тя набра почти 6 млн. лв. от фондовата борса в България.

Годината на голямото развитие

"2022 е ключова година за "Дронамикс", казва Свилен Рангелов. И действително, напредъкът е голям. Екипът на компанията нараства до 150 специалисти от 25 души през 2020 г.

"Получихме лиценз за операции в Европа - първият и все още единствен за карго-дрон компания. Сключихме и важни стратегически партньорства - с два производителя на дроновете ни (един в Германия и един в Австралия), с разработчици на алтернативни горива от устойчиви енергии и с клиенти, които искат да ползват нашите услуги", завършва той.

Оптимистични нагласи за 2023 г.

Редовните търговски полети се очаква да стартират, когато завършат летателната си тестова програма през 2023 г., след чието приключване ще открият и инвестиционен рунд от серия А. "Освен първия полет предстоят и доста други добри новини, които ще имаме да споделим скоро."

Особени притеснения за икономическата обстановка в следващите 18 месеца нямат. "Предложението ни е устойчиво на икономическите обстоятелства - по-бързи, по-достъпни и по-екологично съобразни доставки винаги ще са нужни", завършва Рангелов.