🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПАРА набира участници за менторската си програма PARA Robotics Incubator

10-те избрани проекта ще получат менторство, достъп до лаборатории и специализирана апаратура

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) набира участници за второто издание на образователно-менторската си програма PARA Robotics Incubator. Участниците в инкубатора ще получат безплатно менторство, хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, за да създадат работещ прототип на своя проект. "Чрез инициативата подкрепяме всеки, който иска да създаде собствен продукт и има интерес към предприемачеството", казва Кристиян Михайлов от асоциацията. Срокът за кандидатстване е 20 февруари, а избраните 10 проекта ще започнат участието си в програмата на 6 март.

В подкрепа на ученици и студенти

Условията на инкубатора са участниците да имат навършени 14 години и начални умения в програмирането. Приемат се кандидатури на проекти в начален етап на развитие. Целта е в рамките на 6-месечната програма участниците да завършат свой прототип. Търсят се проекти в областта на роботиката, изкуствен интелект, индустрия 4.0, решения за умна градска среда и дронове. "Тази година разделихме проектите на две кохорти с по пет идеи. Ще приемем пет ученически идеи от цяла България, както и пет идеи на стартъпи от университета", обяснява Михайлов.

В края на програмата 10-те проекта ще се презентират пред жури, като победителят в ученическата кохорта ще спечели 2 хил. лева, а наградата за студентския проект ще бъде в размер на 4 хил. лева. "Освен финансовите награди от водещият бизнес инкубатор Founder Institute са готови да предоставят на един проект безплатно участие в тяхната програма с достъп до ментори", добавят от ПАРА.

Спонсори на тазгодишното издание на инкубатора са "Шнайдер електрик България", Infineon, фондация "Америка за България", РАИС и "ФАНУК България". "София тех парк" и "Резонатор" ще се заемат с подсигуряване на среда за екипите в София, като други партньори на ПАРА ще предоставят достъп до помещения и апаратура за участници във Варна, Русе, Видин, Пловдив и Стара Загора.

Второто издание на PARA Robotics Incubator идва след успеха на инициативата през 2022 г. "В първия сезон на програмата участие взеха отбори и индивидуални участници, които създаваха робот за премахване на плевели, дрон в помощ на спасителните служби, роботизираната протеза и платформа за прогнозиране на цените на електронни компоненти", казва Михайлов, като коментира, че голяма част от проектите от тогавашното издание продължават да търпят развитие, а два от тях вече са придобили допълнително финансиране, за да достигнат до реализация на пазара.