Стартъп новини: екологични сгради без вредни емисии; по-безопасни облачни услуги; бизнес от жени за жени

Кои са технологичните иновации тази седмица

Жилищните сгради допринасят за около 40% от отделените парникови газове в света
Жилищните сгради допринасят за около 40% от отделените парникови газове в света
Жилищните сгради допринасят за около 40% от отделените парникови газове в света    ©  Pixabay
Жилищните сгради допринасят за около 40% от отделените парникови газове в света    ©  Pixabay
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// net zero

Строене с нулеви емисии

Сградите са основен източник на шум и замърсяване. От производството на материали и строителството до отопление, електричество и поддръжка, те допринасят за около 40% от емисиите на парникови газове в световен мащаб. Високите екологични разходи и задаващите се регулации за тяхното намаляване вдъхновяват базираната в Южна Корея Energy X да създаде решение, което позволява изграждането на сгради с нулево потребление на енергия, от архитектурния дизайн до завършването на строителството. Компанията със седалище в Сеул привлича финансиране от серия B на стойност 20.3 млн. долара при оценка 120 млн. долара. Средствата ще помогнат на Energy X да разшири своите пазар и технологии за енергийна ефективност, да увеличи екипа си от 86 на 200 служители тази година и да стартира дейност в Япония.
// на облака

Облачна сигурност

Преминаването към облачни услуги става все по-масово. Мотивацията е отчасти удобството - облакът може да е достъпен отвсякъде по всяко време. Но носи и заплахата за пробиви. Според скорошно проучване на Statista загубата на данни и изтичането в публичния облак са сред най-големите притеснения на компаниите. Една от фирмите, които се опитват да се справят с предизвикателствата пред сигурността на облака, е Sentra, която намира клауд данни, класифицира ги според чувствителността им и предлага планове за отстраняване на проблемите на екипите по киберсигурност. Sentra затваря кръг от Серия A на стойност 30 млн. долара, с което външните инвестиции в компанията достигат 53 млн. долара. Финансовото вливане ще бъде насочено към разработване на продукти и разширяване на присъствието на Sentra извън САЩ, където е базирана компанията.
// превенция

Женско здраве

Често жените не се подлагат на гинекологичен скрининг по две причини - традиционният начин за вземане на цитонамазка е неудобен и болезнен или чакането по докторски кабинети отнема твърде дълго, а изследването е скъпо. Компанията за жени, основана от жени, Teal разработва ново устройство, с което жените сами да вземат проба за скрининг за рак на маточната шийка в комфорта на дома си, която да изпратят за лабораторен анализ. Подробности за това как точно изглежда и как ще функционира не стават ясни, защото продуктът чака разрешение от FDА. Затова и не е ясно кога ще започне да се предлага на пазара. Тази седмица Teal затваря сийд рунд в размер на 8.8 млн. долара със списък от известни инвеститори - включително Serena Ventures на тенисистката Серена Уилямс и Metrodora Ventures на Челси Клинтън.