КЗП обяви поръчка за нов спам регистър

Заинтересованите компании могат да подават оферти до 16 август

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) обяви обществената поръчка за нова информационна система, която включва и нов спам регистър.

Сегашният спам регистър, в който се вписват електронните адреси на фирми, които не искат да получават спам, работи от около девет месеца и досега привлича повече критики, отколкото одобрение. Причината е, че онлайн справка за адреси, заявени в регистъра, в момента може да се извърши само адрес по адрес или ако представител на фирмата се явява лично в КЗП всеки понеделник, за да сверява новодобавените електронни адреси. Това бави и пречи на работата на фирми, които се занимават с директен маркетинг.

Очаква се новият регистър за защита от спама да има следните нови функционалности:

- онлайн проверка и регистрация на адреси;

- регистрация на лицата, които проверяват адреси в интернет;

- защита на данните, така че да не бъдат изтеглени онлайн.

Заинтересованите компании могат да подават оферти до 16 август. Изискванията към тях са:

- 3 изпълнени подобни проекта в последните 3 години;

- 460 хил. лв. годишен оборот (с ДДС) за 2009 г.; - минимум 9 души екип;

- сертификат по ISO-9000 или аналогичен стандарт.

Разработката на информационната система на КЗП и всички нейни регионални звена ще струва 285 хил. лв., осигурени от оперативна програма "Административен капацитет". След като победителят от обществената поръчка приключи своята работа, служителите на КЗП ще могат да обменят електронни документи помежду си и да се свързват с информационните системи на други ведомства.

След 16 август, когато приключва срокът за кандидатстване по обществената поръчка, КЗП ще назначи комисия от свои специалисти, експерти от икономическото министерство и IT бранша. Те ще прегледат документите на всички компании и ще изберат победител. От КЗП очакват в рамките на септември да сключат договор с разработчика на новата IT система. Тя трябва да заработи до шест месеца след подписването на споразумението. Това означава, че новият спам регистър може да е активен от началото на 2011 г.

Очаквайте коментар по регулацията на защитата от спам в ЕС, САЩ и България.

Всичко по темата може да следите в каузата на Капитал "Държавата да осигури достъп до спам регистъра в реално време"

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enthusiast avatar :-|
    Enthusiast
    • - 1
    • + 4

    Винаги ми е тъпо, когато някой се опитва да ме прави на глупак. Още по-тъпо е, че трудо бих могъл да противодействам...

    Дами и господа (взели това решение) наистина ли смятате, че с този регистър ще спрете (или поне намалите) нежеланата кореспонденция ???

    Наистина ли няма по-добър начин да реализирате 285 000 лв? Или е необходимо да се намери чудесно платена работа за отличен продукт на едни конкретни 9 души екип ? Е, нищо, че продукта няма да е полезен на повече от 9 организации в страната ни.

    А относно мнението на Kaladan от тази статия http://www.capital.bg/interaktiv/kauzi/912795_durjavata_da_osiguri_dostup_do_spam_registura_v_realno/

    "На издания като Капитал им е проблем, защото изпращат бюлетини до хиляди хора всеки ден. И понеже стават грешки, а потребителите забравят, че са се абонирали искаме да имаме възможността да проверяваме адресатите преди да изпратим бюлетин. "

    Чудесно е, че сте намерили полза от такова решение, но дали си заслужава инвестицията от 285 000 лв за да правите проверка на адресите и после пак в писмата си да слагате задължителните : "Вие получавате това съобщение, защото сте регистрирани в сайтовете на Икономедиа. " и "Вие четете това съобщение, защото сте се съгласили да получавате email съобщения от Икономедиа. Ако не желаете подобни съобщения в бъдеще, влезете във вашия е:профил и променете настройките си."

    Само факта, че аз не съм регистрирам адреса си в този регистър значи ли, че вие можете да ме облъчвате с какво ли не ?? Най-малкото уважаващи себе си организации биха (и явно вече са) намерили свое решение да НЕ пращат писма на нерегистрирали се потребители или да отписват от мейл листеите си тези, които не желаят да получватат второ писмо..

    Нередност?
  • 2
    whocares avatar :-|
    who cares
    • + 1

    поредната кофа за боклук (спам). Ама знае ли човек? Казват, че от боклук се печели яката ;-)

    Нередност?
  • 3
    minavasht avatar :-|
    Минаващ
    • + 6

    "Заинтересованите компании ... Изискванията към тях са:
    - 3 изпълнени подобни проекта в последните 3 години;"

    При положение, че това е първият спам-регистър в БГ, коя е тази "заинтересована компания, която ВЕЧЕ е направила три спам-регистъра?

    На бас, че има точно една такава.

    Годишния оборот от "460к лв" също води мисълта в тази посока.

    И този търг ще оспорват...

    Нередност?
  • 4
    varov avatar :-|
    Сашо Варов
    • + 3

    Има нещо болно в така реализираната идея за СПАМ регистър. Не случайно никъде по света не е създаден подобен инструмент. Ако бъркам - поправете ме.

    Ето един очевиден парадокс - как се третират не български комапнии, които са нарушили моето нежелание да получавам СПАМ? Или ще гоним само българския бизнес?

    Не искам да си представям и как се доказва дадено от потребителя съгласие, което той отрирча.

    Трета забава - сервизни съобщения, които се възприемат като търговски съобщения. Или обратното - търговски съобщения, прикрити като сервизни.

    Законът е странен и според мен няма да работи ефективно. в обратното биха ме убедили примери от други страни?

    Нередност?
  • 5
    sparti avatar :-|
    sparti
    • + 1

    Май никой не е чел закона, колкото и тъп да е той
    Там пише че спамът до физическите лица не е разрешен
    Тозе регистър е за юридическите лица, нежелаещи да получават спам
    За sasho varov понеже бърка да го поправя, че по света има стотици спам-регистри, макар мнооооого да ме съмнява че са правителствено финансирани
    Един от най-ефективните е barrcudacentral.org има и други
    Всъщност може би и има и правителствено финансирани ама си представям каква е ефективността им :)
    Лично аз също имам спам-регистър, ама нямам 460к оборот :)
    Според мен конкурса е идеално поле за изява на софтуерни компании, опитващи се да разбият монопола на Майкрософт (Дай Боже и това чудо да доживеем!)

    Нередност?
  • 6
    sparti avatar :-|
    sparti

    Поправка
    barracudacentral.org , а не
    barrcudacentral.org

    Нередност?
  • 7
    gph021142037 avatar :-|
    gph021142037
    • + 1

    ... всеки път като чуя в "общественото пространство" нещо по тая тема, и трябва да полегна малко да ми падне кръвното. Храна за размисъл:

    - какво точно не му е наред на сегашния регистър та трябва нов (от статията не личи изискванията към новия регистър да са "да има друга архитектура и принцип на работа")

    - защо изискванията към компаниите, подаващи оферти са такива, а не други (особенно частите 'подобни проекти', 'оборот', 'екип')

    - "регионални звена" ? не, сериозно -- "регионални звена" ??

    - "служителите на КЗП ще могат да обменят електронни документи помежду си и да се свързват с информационните системи на други ведомства" -- това какво, в рамките на "новия СПАМ регистър" ли ?

    - принципно, в света съществуват "регистри" за спам, но те работят на обратния принцип -- в тези регистри са описани тези които –изпращат– спам, базирано на feedback от потребителите, и тези регистри позволяват автоматично блокиране на получаването на поща, ако изпращача е описан в тях.

    - ...

    Да преливам от пусто в празно нямам желание.

    бтв, чувал съм легендата че в някои западноевропейски страни за да станеш журналист на определена тематика (спорт, ИТ, и т.н.) първо трябва да следваш (спортна специалност, информатика, етц) 4 години, след което още примерно 2 години журналистика. за да знаеш за какво пишеш, предполагам.

    ама сигурно не е вярно.

    Нередност?
  • 8
    varov avatar :-|
    Сашо Варов

    @sparti това, за което говориш, не са анти СПАМ регистри в смисъла на нашия закон, а неправителствени, най-често комерсиални организации, които поддържат регистри на СПАМ сървъри и адреси. От тях се ползват анти спам филтрите на повечето пощи. Това е точно обратното на реализираното в нашия закон.

    Нередност?
  • 9
    georgi_k avatar :-|
    Georgi K
    • + 2

    за тая функционалност защо са необходими поне девет човека и 460 бона оборот? Това и един студент може да го направи - слага капча и другото са няколко селекта и инсърта в базата данни...

    айде пак някой ще прибере 280 бона от бюджета и ще достави нещо, което ще е под всякаква критика, както и почти всички други ведомствени сайтове...

    Нередност?
  • 10
    sasvirco avatar :-|
    sasvirco
    • + 3

    460 бона как го сметнаха, бръкнаха във носа и си извадиха нещо или има сложна формула, да филтрира нежеланите старт ъп компаний ;). Искам и аз 200 бона за нещо, което струва 10.

    Нередност?
Нов коментар