Шест, шест, шест...

Преходът към последната версия на интернет протокола ще създаде сериозни проблеми

Освен в България, лаборатории по IPv6 в Европа има също във Франция и Словения
Освен в България, лаборатории по IPv6 в Европа има също във Франция и Словения
Освен в България, лаборатории по IPv6 в Европа има също във Франция и Словения    ©  Цветелина Ангелова
Освен в България, лаборатории по IPv6 в Европа има също във Франция и Словения    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската лаборатория

Лаборатория по IPv6 работи в София от две години и половина. Тя е преместена от Белгия и дарена от Cisco. Към момента документално не е ясно на кого е дарена, но е оперирана от Българската изследователска и образователна мрежа (БИОМ). Стойността на оборудването към датата на дарението е $1.3 млн. Разходите по електрозахранването (мощност от 6kW) се плащат от Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" към транспортното министерство.

Лабораторията служи за дистанционно обучение на мрежови специалисти от цял свят. Докато писахме този текст, администратори от Нигерия използваха ресурсите на IPv6 оборудването в София. Скоро ще има обучения на експерти от Боливия и Судан.

Спас Костов от БИОМ разказа, че интересът от България към лабораторията въпреки нейните безплатни услуги е нулев. Според него заради кризата това едва ли ще се промени и през идната година.

Датата 2 юни винаги е отбелязвана в България със смразяващ писък на сирени. Догодина на тази дата освен сирените можем да очакваме и фундаментална трансформация на интернет. Според изчисленията на този ден ще свършат свободните интернет адреси по действащия сега протокол IPv4.

Проблемът с добре служещия ни досега IPv4 е, че позволява малко над 4 млрд. адреси за всички компютри, смартфони, хладилници и въобще устройства на този свят, които могат да се свържат към интернет.

Наследникът е известен от 15 години и се нарича IPv6. Той обаче

не е обратно съвместим с IPv4

създаден е от нулата и това може да създаде сериозни проблеми в бъдеще. Но пък ще ни позволи да свързваме повече устройства към интернет (мислете за перални, готварски печки и каквото се сетите). Това е много важно, тъй като все повече дейности и услуги ще се изместват онлайн. Освен това IPv6 има вградена защита срещу зловреден софтуер, която надминава способностите на IPv4. Другото предимство на IPv6 е, че ще разтовари рутерите от насочването на интернет трафика, което сега е силно фрагментирано.

Внедряването на IPv6 е най-голямата промяна в историята на интернет. Предишната версия позволява само 4.3 млрд. устройства да се свързват към мрежата. Новият протокол може да работи с адреси, чийто брой е число с 37 нули. Колко много е това? Всяка година се раждат около 130 млн. души и ако приемем, че те ще доживеят 72 години, всички те ще имат 53 пъти повече адреси, отколкото IPv4 позволява днес, за всяка секунда от живота им, отбелязва блогът Arstechnica. IPv6 адресите ще бъдат по-дълги от сегашните и ще съдържат букви, например 2006:ca7:31:1:20a:95ff:fef5:246e.

Затова е разбираемо, че преходът към IPv6 е и политически въпрос. Преди дни Комитетът на министрите към Съвета на Европа издаде декларация, с която призова държавите - членки на ЕС, и бизнесът да побързат с въвеждането на IPv6, информира блогът на Нели Огнянова, специалист по интернет право.

Наскоро Вивек Кундра, главният информационен директор на САЩ, нареди на всички държавни учреждения да внедрят IPv6 в своите услуги за населението до две години. Той настоява агенциите да използват само IPv6 протокола, а не механизми, които превеждат на IPv4. До края на септември 2014 г. и вътрешните приложения на американската администрация трябва да ползват IPv6. Гръбначните мрежи на държавните учреждения в САЩ работят с IPv6 от 2008 г.

"Най-голямото предимство на IPv6 е огромното количество адреси", коментира за "Капитал" Крикет Лиу, вицепрезидент на информационната архитектура на Infloblox. Това е компания, която конфигурира мрежовото оборудване за новия протокол. Лиу има 10-годишен опит в управлението на домейна hp.com и е подпомогнал в началото консултантския бизнес на HP в интернет. Отговаря ни, докато е в отпуск на Хаваите.

"Данните показват, че IPv4 адресите ще свършат през юни 2011 г. След това компаниите, които искат да предложат нова услуга в интернет или да увеличат присъствието си, ще трябва да молят, заемат или купят свободните IPv4 адреси или да използват IPv6", предупреждава Крикет Лиу.

За отбелязване е, че след юни ще свършат адресите, които се подават на регионалните регистратори. Те обаче ще разполагат поне още няколко месеца със запаси. Заради това може да последва спекула с цените и дори да се зароди черен пазар на IPv4 адреси. Някои смятат, че такъв вече има и днес. Причината е, че фирми ще поискат да купят блокове адреси от стария протокол, преди да се налага да преминават на все още непознатия IPv6. Към момента има около 185 млн. IPv4 адреси, като за 9 часа се регистрират по 120 хил.

Колко ще струва IPv6 на бизнеса?

"Зависи от фирмата, но за повечето бизнеси основните разходи ще бъдат за човешки труд. Мнозинството рутери и операционни системи вече поддържат IPv6, така че фирмите ще трябва да ги преконфигурират, за да работят с протокола. Други фирми обаче ще трябва да подменят остарялото си оборудване и софтуер - операционни системи или защитни стени", отговаря Крикет Лиу. Според него "едно от най-големите предизвикателства във внедряването на IPv6 е липсата на експертиза на тази тема в повечето IT организации. Ние работим с IPv4 повече от 20 години и въпреки че IPv6 вече не е толкова нов, знанието за него изостава. Затова IT организациите неминуемо ще направят грешки във внедряването и конфигурирането, което ще намали продуктивността им."

Ето как на теория трябва да се случи преходът към IPv6. Фирмата сменя своето оборудване и софтуер, нейният интернет доставчик й дава нови интернет адреси, след която трябва да се настроят рутерите и системата от имена на домейни DNS. Това би трябвало да е достатъчно. Ако има проблем обаче, най-често никой по веригата няма да забележи, защото комуникацията ще продължи паралелно по IPv4. Затова проблемите с IPv6 още са недоизгладени. Софтуерен бъг в Mac OS X 10.6 Snow Leopard например, който пречи на работата на IPv6 днес, продължава да стои неразрешен година след като е докладван, посочват от технологичния блог Arstechnica.

Най-новият интернет протокол не е обратно съвместим с IPv4 и заради това предишният протокол ще трябва да работи няколко години след като се изчерпят адресите за него. IPv6 е замислен в средата на 90-те години и заради това сега не отчита няколко фактора. Днес почти всяко устройство, което не е рутер или сървър, получава своя IP адрес от сложен протокол, наречен DHCP. Клиентът първо изпраща молба до него, един или два сървъра я засичат и всеки от тях назначава IP адрес. Клиентът избира един и трябва да го запомни. Трябва да го запомни и сървърът, за да не го даде на друг. За нуждите на IPv6 инженерите от организацията за интернет стандартите IETF създават DHCPv6. Въпреки приликите в имената разликите в работата на DHCP и неговия наследник са големи. Поради това някои системи няма да могат да получат IPv6 адрес.

От Arstechnica напомнят за сериозен проблем с торент тракера Pirate Bay, когато той започва да използва IPv6 адрес. За да избегнат проблем със съвместимостта между двата протокола, от тракера решават торент клиентът да се свързва два пъти - първо по IPv4, откъдето да получава адреси на други клиенти с IPv4, и втори път по IPv6. Стратегията се пропуква обаче при съществуващи торент приложения върху машини, които поддържат IPv6. В подобни случаи софтуерът вижда само машините с IPv6.

Подобна неочаквана комуникация може да се очаква по-често в бъдеще, когато IPv6 адресите се увеличат, а IPv4 все още е в употреба. Докато стигнем до напълно завършена IPv6 мрежа, ще минат години, а през това време ще сърфираме из един своеобразен "островен" интернет. Едно нещо обаче е сигурно: очакват ни всякакви изненадващи проблеми.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    l avatar :-|
    |
    • - 2
    • + 15

    > IPv6 адресите ще бъдат по-дълги от сегашните и ще съдържат
    > букви, например 2006:cv7:31:1:20a:95ff:fef5:246e.

    Що за малоумие? Капитал, не можете ли да намерите грамотен човек, който да пише за технологии? Поне като преписвате от arstechnica, внимавайте с "леките" промени. 2006:cv7, хехехе.

    Частта за DHCP и DHCPv6 също е забавна. Само не мога да разбера дали проблемът е неразбирането на английски, неразбирането на материята или и двете :)

    Нередност?
  • 2
    l avatar :-|
    |
    • + 22

    Хайде да допълня, защото не очаквам автора да разбере грешката си. Адресите в IPv6 може да съдържат букви точно толкова, колкото и адресите в IPv4. Адресът е число, в случая с IPv6 -- 128 битово число. Ако числото се представи в шестнадесетичната бройна система, в него може да има букви от A до F (но в никакъв случай v). При IPv4 e общоприето адресът да се разделя на 4 осембитови стойности с точка между тях и всяка осембитова стойност да бъде представена в десетична бройна система. При IPv6 е общоприето адресът да се разделя на 8 шестнадесет битови стойности с ":" между тях и всяка стойност да е представена в шестнадесетична бройна система. Затова в IPv6 в адресите се срещат и буквите A, B, C, D, E и F. Но не и 'v'.

    Във всяка локална мрежа има един и само един DHCP сървър.

    Нередност?
  • 3
    andrian avatar :-|
    Андриан Георгиев
    • - 3
    • + 8

    @| Съжаляваме за грешката. Статията е поправена.

    Нередност?
  • 4
    l avatar :-|
    |
    • + 11

    До коментар [#3] от "Андриан Георгиев":

    Всъщност, вие сте прав за DHCP, грешката е моя. DHCP позволява повече от един сървър. Извинявам се за моята грешка.

    Нередност?
  • 5
    huku avatar :-|
    Huku
    • + 3

    Проблем 2k v.2.0 :)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    minnnt avatar :-@
    minnnt
    • - 1
    • + 5

    А каква е изобщо целта на статията?
    Разни изречения като "Освен това IPv6 има вградена защита срещу зловреден софтуер, която надминава способностите на IPv4." и "...получава своя IP адрес от сложен протокол, наречен DHCP." казват ли нещо, съдържанието им осмислено ли е от автора или просто звездите ни го говорят?
    Не ми стана много ясно и как се очаква неочаквана комуникация, и то "по-често".
    И интернет е нещо много повече от място за "сърфиране", което за съжаление не личи да е осмислено.
    Капитал, Капитал...

    Нередност?
  • 7
    tiger2 avatar :-P
    Vladimir Valchev
    • - 3

    Обяснението за ДХЦП кърти, особено частта с двата сървъра. (простете ми за правописа)

    Нередност?
  • 8
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 4

    Мда....След като никой в продължение на 5 години не се и опита да пусне IPv6 в рамките на организацията си май е дошло време за политически мерки. Още си спомням как на едно от RIPE обученията в София хората предлагаха IPv6 сегменти без такса за поддръжка и никой от присъстващите не пожела да си вземе.

    И всъщност проблемите са чисто технологични - все някой някъде има забравен по един стар рутер, WAP или Windows 98, които не поддържат IPv6.

    Основните притеснения на операторите са всъщност от китайския пазар http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=08/09/24/1254235 .Само дето IP апокалипсиса се отлага с една година, май само заради икономическата криза.

    Специално за авторите - не знак как са ви консултирали, но но си проверявайте източниците, информация в интернет има достатъчно. Не знам какво са ви казали, че "IPv6 има вградена защита срещу зловреден софтуер"? Как така протокол се пази от софтуер? Единственото,което има IPv6 е IPSEC, нещо, което и IPv4 има. А DHCP освен че не е сложен, а вместо това архаичен (и създаващ доста проблеми протокол), работи прекрасно и с IPv6.

    И ето едно съобщение за готовност да се ползва IPv6: http://news.techworld.com/networking/3240168/companies-starting-to-get-ipv6-message/

    Харесва ми края: British ISP Virgin Media, which does not currently offer Ipv6, said "Our work preparing the network for ever faster broadband speeds also means we will be able to offer IPv6 on an as-needed basis. As such, there is very little demand at present."

    П.П. HP като са толкова отворени да консултират, да върнат 11 мрежа (IPv4 11.0.0.0) - надали имат 16 милиона хоста в целия свят. И да минат на IPv6. Да покажат на клиентите как се прави.

    Нередност?
  • 9
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "|":

    До коментар [#7] от "tiger2":

    "Клиентът първо изпраща молба до него, един или два сървъра я засичат и всеки от тях назначава IP адрес. Клиентът избира един и трябва да го запомни."

    Така. Това не е вярно. Клиента пуска DHCP заявка. Простоя пуска, не се интересува кой е сървъра, нито дали е само един. Ако в мрежата има повече от един, и двата му отговарят. Клиента взема отговора от по-бързия и се опитва да потвърди адреса. Ако сървъра му каже "ок", клиента си запазва адреса. Т.е клиента изобщо не получава два адреса, той просто не се интересува от втория. Нито има право на избор. Изобщо конфигурация с два работещи DHCP сървъра в една мрежа е по-скоро изключение или грешка, отколкото реална конфигурация по една много проста причина - с изключение на една фирма (която я купиха през 2000 и вече не и помня името), никой не прави DHCP сървъри, които комуникират един с друг. А това е жизнено важно, за да не се раздават повтарящи се IP адреси. Пак казвам, не е невъзможно (аз съм правил такава конфигурация), но е значително по-лесно да имаш един работещ и един стендбай сървър, като втория се пуска, ако нещо стане на първия.
    А какво става с втория сървър, изпратил заявката? Ако не получи отговор преди да изтече таймаута, просто адреса не се дава и остава свободен.

    Но във всеки случай описаната в статията ситуация не е възможна - клиента взема първия адрес от по-бързия сървър. А не два, от които да си избира.

    Нередност?
  • 10
    tonistoev avatar :-P
    Тони Стоев
    • - 1
    • + 2

    Статията е полезна със самото си появяване, защото подсеща за проблема с Интернет системата. Ценно е и представянето на конкретни казуси при внедряване на IPv6.

    Очевидно авторът не е специалист и затова има технически неиздържани откъси.

    Все пак необходими са повече разяснения защо „е разбираемо, че преходът към IPv6 е и политически въпрос“.

    Поздрави на всички, които се интересуват от темата.

    http://ipv6bg.eu/

    Нередност?
Нов коментар