IT гигантите и всички останали

Кризата около коронавируса направи технологичните фирми още по-важни за Уолстрийт

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Уолстрийт изглежда изненадващо спокоен. Докато икономиката се срива, безработицата расте с безпрецедентни темпове, а броят на поискалите помощи от американското правителство надмина 30 млн. души в рамките на малко над месец, двата големи индекса - Dow Jones и S&P, държат нивото си стабилно, макар и все още сравнително далеч от историческите си нива, отбелязани през февруари. Вече от седмици липсват сривовете и скоковете от по около 10% за дневна сесия, които бяха ежедневие при първите дни от кризата.

С други думи, движението на индексите изглежда нелогично при спряла икономика. Едно от обясненията се крие в технологичните компании, които до голяма степен държат нивото на индексите почти собственоръчно и печелят от кризата. Същевременно това ги прави още по-големи и важни. Така, докато традиционни гиганти от старата икономика като ExxonMobil и Boeing се свиват, технологичният сектор в лицето на Apple, Microsoft, Amazon, Google, Netflix и Facebook е в най-лошия случай съвсем близо до нивото си отпреди коронавируса. Инвестиция от 1000 долара поравно в тези компании в началото на годината носи доходност от 16.8% към 12 май, или общо 1168 долара. И това с включения срив в края на февруари и началото на март.

Общата картина личи при цялостен поглед над акциите в S&P, разделени по сектори. Технологичният сектор е нараснал с 4.1% от началото на годината - единственият, който отбелязва ръст. След него се нарежда секторът на здравеопазването, където акциите се свиват средно с 1%. Индексът NASDAQ, който е доминиран от технологични компании, е нагоре с 15% от началото на годината.

Недокоснатите...

Инвеститорите откриват утеха в технологичните акции до голяма степен по необходимост. Повечето от тях с изключение на Apple не усещат истински удар от коронавируса. Още в началото на март всички големи компании преместиха бързо почти цялата си дейност от вкъщи. Google и Facebook вече обявиха, че това положение може да се запази до края на 2020 г. за всички служители, които го желаят. Тези стъпки носят сигурност, защото при технологичните фирми липсват заводи, които да бъдат затворени и да навредят на бизнеса.

В началото на май едва шест технологични компании - Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google и Microsoft, отговаряха за една четвърт от общата пазарна капитализация на индекса S&P 500, който възлиза на 21.4 трлн. долара. Има обаче и нещо друго - това са акции, които реално всеки иска да притежава и всяко по-значително понижение в цените им привлича нови купувачи, което ги връща бързо нагоре.

"Групата се държи все повече като убежище от риска в момент на икономическа криза. Докато пазарът се свиваше, технологичните компании останаха сравнително стабилни. Докато се изкачваше, те водеха възстановяването. Заради огромните си пазарни капитализации акциите все още командват парада и имат най-голяма тежест в индексите", пише финансовият съветник Джон Кинсела през изданието GuruFocus. За Facebook и Google бизнесът продължава почти по план. Макар и технологични гиганти, техният бизнес всъщност е рекламен. При представянето на отчетите си за първото тримесечие и двете отбелязаха, че е имало спад в търсенето на реклами, който е свалил средната цена за тях. Положението може да се влоши през второто тримесечие, когато бюджетите за маркетинг и реклама за бизнесите по всяка вероятност няма да влязат в категорията "от първа необходимост". Засега тези проблеми не притесняват инвеститорите в момент, в който почти всички други бизнеси се подготвят за загуби.

Тенденцията при двете компании може да доведе в дългосрочен план до една голяма промяна: те да се оценяват от инвеститорите според по-краткосрочното си представяне, отколкото спрямо очакванията с години напред. По-конкретно темпът на растеж на приходите може да стане по-малък фактор при скоковете и спадовете на акциите.

"Докато икономическата контракция удря всички, технологичният бизнес има уникални характеристики, които му дават имунитет дори при глобална пандемия, пише борсовият анализатор Ерик Месамор в коментар пред сайта CCN. Софтуерният бизнес е невероятно гъвкав. За разлика от физическата търговия на дребно или индустриалното производство например технологичният бизнес може да бъде управляван изцяло от служители у дома."

...и докоснатите от вируса

За повечето технологични компании бизнесът не е същият, какъвто беше и през януари например. Но за много от тях вирусът и карантините се превърнаха по-скоро в благодат, отколкото в проклятие. Amazon например се срещна с вълна от търсене на продукти през платформата си, която доведе до наемането на 100 хил. нови служители, скок на пазарната капитализация до рекордните за компанията 1.2 трлн. долара (което я прави третия активен американски "трилионер" - заедно с Microsoft и Apple), както и ръст на личното богатство на основния акционер и изпълнителен директор Джеф Безос с над 30 млрд. долара до 145 млрд. долара - с близо 40 млрд. долара повече, отколкото втория най-богат човек в света, Бил Гейтс.

Самият Гейтс със сигурност е силно загрижен от ситуацията с коронавируса и активно инвестира в множество потенциални лечения и ваксини. Останалите акционери на Microsoft едва ли имат против факта, че насред най-тежката икономическа обстановка в модерната история компанията е най-скъпата публична американска компания с оценка 1.42 трлн. долара. Фирмата видя плода от новата си стратегия, която залага на повече облачни услуги, решения за корпоративна комуникация и други подобни, които се радват на висок интерес в условията на карантина и ускорена дигитална трансформация.

Случаят на Netflix, друг победител, чиито акции са скочили с над 30% от началото на годината, е най-праволинеен и лесно обясним. Хората са си вкъщи, имат повече свободно време и скокът в броя на стрийминг абонаментите не изненадва никого. Към края на първото тримесечие Netflix има 182 млн. абонати по целия свят, а за първото тримесечие добави 15.8 млн. нови такива - два пъти повече, отколкото се очакваше. Проблемите за компанията могат да дойдат по-късно през годината, защото резервът с оригинално съдържание скоро ще бъде пресушен, а нови продукции не се снимат.

Най-интересният случай от засегнатите бизнеси е Apple. Акциите на фирмата са близо до историческия си връх пазарна капитализация от 1.37 трлн. долара, но проблемите за гиганта може тепърва да предстоят. В условията на глобална криза продажбите на смартфони почти със сигурност ще отбележат спад, а високата цена на устройствата на Apple едва ли ще обърне тази тенденция. В момента повечето фирмени магазини на компанията не работят и продажбите стават предимно онлайн.

Натискът ще се усили

Освен икономически текущото положение вероятно ще роди и политически дебат за тежестта на технологичните гиганти. През последните години Apple, Microsoft, Amazon, Google и Facebook са и петте най-скъпи публични компании в страната, а преди петролната Saudi Aramco да излезе на борсата - и в света. Дори тогава техният неспирен ръст будеше притеснения във Вашингтон и Брюксел.

Сега въпросите могат да се разширят. Доскоро той бе само един: дали гигантите трябва да бъдат регулирани. Новият въпрос би бил защо най-големите и най-печеливши компании в света във време на глобална криза не дърпат заедно със себе си нагоре и икономиката и броя на наетите лица в САЩ. Една от причините Силициевата долина да е любима на Уолстрийт е именно фактът, че там има сравнително малко заети на фона на огромните приходи и печалби, които се генерират. Във времена, в които масовата безработица е ежедневие и икономиката се срива, факторът регулации и още данъци може да превърнат сектора от плюс в минус.

Все още няма коментари
Нов коментар