🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската група Team.Blue купува "Суперхостинг"

Българската компания става част от бързо разширяващата се технологична компания

Любомир Русанов и Методи Дреновски остават начело на компанията. Брандът Superhosting също остава.
Любомир Русанов и Методи Дреновски остават начело на компанията. Брандът Superhosting също остава.
Любомир Русанов и Методи Дреновски остават начело на компанията. Брандът Superhosting също остава.    ©  Надежда Чипева
Любомир Русанов и Методи Дреновски остават начело на компанията. Брандът Superhosting също остава.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската технологична група Team.Blue е изкупила 100% от собствеността на "Суперхостинг.БГ", обяви българската компания. Сумата по сделката не е публична. Така "Суперхостинг" става част от паневропейската група, която има придобити дружества в общо 10 страни и е с пазарна оценка от над 1 млрд. евро. Българската компания ще продължи да се управлява от настоящия си екип, воден от управляващите партньори Любомир Русанов и Методи Дреновски. Брандът също ще се запази.

"Суперхостинг" е най-големият български доставчик на хостинг, домейн и други дигитални услуги. За 2019 г. фирмата отчита 12.5 млн. лв. приходи спрямо 11.4 млн. лв. година по-рано. Печалбата преди лихви, данъци и амортизация за миналата година е 3.43 млн. лв. В момента фирмата има малко под 100 служители.

Стратегическо придобиване

"Започнахме разговори за продажба през септември 2019 г., но те станаха по-сериозни през тази година. Придобиването ще ни даде възможност да погледнем към експанзия на Балканите, какъвто беше планът и преди това", коментира пред "Капитал" Любомир Русанов. "Имаме сериозни проекти за България. В момента клиентите търсят повече дигитални услуги заради COVID-19. Самите ние забелязваме по-скоро нормално повишение на търсенето от март насам, но вече съществуващи клиенти търсят по-големи планове за услуги. Там, където виждаме по-осезаем растеж, е в платформата ни за онлайн магазини Shopiko", допълва мениджърът

Досега Русанов бе акционер в дружеството с малко над 19% от собствеността. Също толкова имаше и Деян Чепишев. Най-големият акционер беше Методи Дреновски с около 29% от собствеността, а след него бе "Иновент холдинг" с 20%. По 9.25% имаха Георги Русев и Светослав Илиев.

Придобиването на "Суперхостинг" работи стратегически в полза и на двете страни. От страна на продавача българската компания ще може по-спокойно да търси разширение в посока съседни на България страни. Компанията вече започна да изпълнява тези си цели през миналата година, когато отвори представителство в Сърбия и навлезе на местния пазар под името Superhosting.RS.

От страна на купувача Team.Blue получава компания със силно присъствие на българския пазар и добро позициониране за разширение в още няколко страни, което би помогнало за теоретичната цел на групата да покрие целия континент.

Шопинг манията на Team.Blue

Групата Team.Blue е създадена през юни 2019 г., след сливането на две големи европейски фирми - Combell от Белгия и TransIP от Нидерландия. Тогава във фирмата работят общо 600 души, които обслужват 1.2 млн. клиенти, а оценката на групата е над 1 млрд. долара, което технически я прави един от малкото европейски еднорози (технологични компании с над 1 млрд. долара пазарна оценка). Оттогава досега тези числа със сигурност са нараснали, а причината е масовото изкупуване на фирми из целия континент.

"Суперхостинг" е само едно от няколкото придобити дружества в последната година. Само две седмици преди българската фирма Team.Blue придоби 100% и от турския доставчик на хостинг услуги Natro - фирма със 70 служители и над 120 хил. клиенти. През септември 2019 г. е била закупена и друга фирма с общо европейско присъствие - италианската Register Group. Стратегията при всички е локалният бранд да бъде запазен.

Общо Team.Blue е собственик на над 30 бранда и компании в над 10 страни, като в този списък вече влиза и България. Освен нея той включва Белгия, Нидерландия, Дания, Италия, Великобритания, Португалия, Испания, Франция и Ирландия и др.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 7

    Доволна съм от услугите на Superhosting. По едно време си бях регистрирала собствен сайт за запознанства (за да си намеря съпруг, разбира се), и обслужването от компанията беше много професионално. Не успях да си намеря съпруг (разбира се), но не по вина на Superhosting. За това виня най-вече родителите си.

    Нередност?
  • 4
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • + 1

    Важното е сега да се създадат и нови работни места покрай новия собственик.

    Нередност?
Нов коментар