Telecom Italia блокира Huawei за 5G оборудването си

Компанията дори няма да иска оферти от китайския гигант

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Telecom Italia е блокирала китайския гигант Huawei дори от предлагане на оферти за телекомуникационно оборудване при изграждането на нейната 5G мрежа, пише Reuters. Телекомът, който освен в Италия има силно присъствие и в Бразилия, е поискал оферти само от Cisco, Ericsson, Nokia, Mavenir и Afirmed Networks (собственост на Microsoft). Решението на Telecom Italia все още не е обявено официално. То няма да промени плановете на телекома в Италия, където досегашната мрежа на фирмата също беше без участие на Huawei. Не така стоят нещата в Бразилия, където 4G мрежата е изградена именно от китайския производител.

След известно затишие Huawei отново е под сериозен натиск от страна на западните правителства и телекоми, които все по-често изглеждат съгласни с тезата на САЩ, че фирмата работи като прокси за Китайската комунистическа партия. Според американското правителство достъпът на Huawei до 5G мрежите ще даде на Китай "задна вратичка" за шпиониране на граждани извън нейните граници.

Макар и най-известна със смартфоните си, Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, като през последното десетилетие успя да надмине европейските Nokia и Ericsson, другите два големи играча в сферата. Фирмата често е предпочитан доставчик на оборудване заради по-ниските си цени.

В четвъртък Huawei отново коментира нападките срещу себе си. Позицията на компанията е, че тя е изцяло частна инфраструктурна група и "сигурността и развитието на дигитална Италия трябва да се базира на факти, а не на безпочвени обвинения".

По-късно през юли Великобритания ще публикува свой доклад на тема 5G, който ще засегне и темата с китайската компания. Според източници на Reuters от правителството е силно вероятно британските власти да блокират Huawei от участие в изграждането на 5G мрежите в страната, като въпросът е дали става дума за частично или пълно блокиране. Френската агенция по киберсигурност вече каза, че няма да търси пълно отстраняване на Huawei, но директорът на агенцията коментира в интервю през седмицата, че държавата окуражава телекомите да потърсят други доставчици на оборудване.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    Някой от собстениците държи акции и в САЩ , Предполагам така ше и за А1.

    Нередност?
Нов коментар