🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Литература

Серия по серия, глава по глава

Художествената литература - или поне част от нея - силно иска да се върне там, откъдето идва. Преди десетилетия романите излизаха на части във вестниците, преди този модел да остарее и всички произведения да започнат да се пускат в пълния си вид, или иначе казано, настоящият модел, който остава непроменен. Сега някои стартъпи искат да направят обратното, като американската Radish, която наскоро набра внушителните 63.2 млн. долара. Radish е платформа, която предоставя сериализирана художествена литература и помага на авторите да я популяризират. Вместо да излиза по една глава на ден или седмица, Radish разбива книгите на множество малки глави, които след това са свободни за "стрийминг" - във вариант на четиво. "Вместо да бъдем YouTube или Wattpad за сериализирана литература, се опитваме да бъдем по-скоро Netflix", казва Сонгун Лий, основател и изпълнителен директор на Radish, пред TechCrunch. "Вдъхновението ми идва от платформи в Корея, Китай и Япония, където разбиването на литература на серии е огромна индустрия и силно наложена на мобилни платформи."
Котки

Храна за четири лапи

Собствениците на кучета в САЩ имат широк избор откъде и каква храна да купят за домашните си любимци, включително и опции за директна доставка от онлайн магазини. Странно или не, подобни възможности липсват за собствениците на котки, но вече не - стартъпът Smalls се специализира именно в директния бизнес към клиенти, които искат да поръчат онлайн разнообразна храна за своите котки. Наскоро компанията добави 9 млн. долара финансиране, което да използва за разширение на платформата си и по-агресивен маркетинг. "Традиционното държание на компаниите в този сектор е да правят всичко за кучета и след това да го репликират за котки, казва съоснователят на Smalls Калвин Бун. Ние не искаме просто да вземем нечий чужд модел, защото котките имат различни нужди. Трябва да намерим много по-широко портфолио от продукти, за да успеем. Котките са претенциозни." В момента Smalls предлага широко разнообразие от храна и играчки, което да задоволи не само котките, но и техните собственици - тези, които все пак плащат.
Търсачка

Намери ми устройството

Censys е една от най-големите търсачки в света, за които никога не сте чували. Ако Google е специализирана в това да открива информация в мрежата, Censys търси интернет устройства като компютри, сървъри, умни джаджи и т.н. Компанията работи, като идентифицира устройствата и използва интернет, за да разбере къде точно се намират. Целта е да помага на други фирми да разберат кои системи са достъпни от интернет и да знаят къде е възможно да има слабости в сигурността. Преди дни Censys обяви, че е набрала 15.5 млн. долара, които ще бъдат използвани за агресивни инвестиции в посока набиране на най-добрите таланти в киберсигурността. В момента в компанията работят 50 души, които трябва да станат 100 през следващата година, а освен това ще бъдат разширени и инженерните екипи, маркетингът и продажбите. Парите идват в добър момент за компанията, защото макар и слабо известна, в нишата има силна конкуренция от фирми като Binary Edge и Shodan. Censys обаче е убедена, че нейната технология, която разработва от години, е най-доброто, което съществува в момента.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    btn1602138393687771 avatar :-|
    Дмитрий Карпов

    Это никак не повлияет на футбольные прогнозы. Люди как пользовались бесплатными советами https://football-express.ru/ для ставок, так и будут это делать. Но лучше всего самому анализировать события и уже делать какие-либо выводы.

    Нередност?
Нов коментар