🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei спира да произвежда чипове за смартфони

Санкциите на САЩ правят бизнеса на компанията в сферата невъзможен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският технологичен гигант Huawei ще спре да произвежда чипове, пише Reuters. Това е станало ясно от изявление на Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителското звено на компанията. "След 15 септември няма да можем вече да произвеждаме процесорите си Kirin, както и чиповете ни с изкуствен интелект. Това е огромна загуба за нас", казва Ю, цитиран от китайската финансова медия Caixin.

Huawei произвежда чиповете си за смартфони и други мобилни устройства под бранда Kirin чрез звеното си HiSilicon - една от най-големите цели на американското правителство, което през май създаде специален вид санкции, насочени не към самите процесори, а към американските инструменти, нужни за производството им.

Прецизният удар

Само няколко месеца след обявяването на ограниченията Huawei ефективно слага край на производството си на чипове. Причината е, че HiSilicon се нуждае от софтуер от американски компании за дизайн на полупроводници като Cadence и Synopsys. Оттам производството отива към тайванската TSMC, която обаче също използва американско оборудване и санкциите важат и за нея.

До този момент това е вероятно най-добре насоченият удар на американското правителство в посока Huawei, след като предишните опити за санкции бяха умело избягвани. Първоначалният опит за натиск върху производството на чипове на Huawei например беше изцяло отбит, което доведе до новата тактика със санкции върху инструментите, нужни за направата им.

HiSilicon произвежда процесори, които се използват само в телефоните на Huawei, но са единствените китайски чипове, които могат успешно да се конкурират с американските и южнокорейските лидери в сферата. От няколко години насам те са използвани във всички модели на Huawei във високия клас смартфони на компанията, която неотдавна официално стана най-големият играч на пазара на мобилни телефони.

Логичният следващ въпрос е с какво Huawei ще замени собствените си чипове в бъдещи смартфони, като вероятни заместители са процесорите на Samsung.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 3

    В Samsung на не би друг софтуер да използват за проектиране?
    Дори и да не е същият, два ли биха рискували американски санкции.
    Тях САЩ може да ги смачка много по-лесно от Huawei...

    Нередност?
Нов коментар