🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК предлага още над 5 млрд. евро за суперкомпютри

Промяната в бюджета ще се отрази и на България, където се изгражда един от бъдещите суперкомпютри на Европа

Европейската комисия (ЕК) предлага още над 5 млрд. евро от бюджета да бъдат насочени към програмата за суперкомпютри на съюза - EuroHPC. Досега в настоящата бюджетна рамка за суперкомпютри бяха отделени 2.7 млрд. евро. Новото предложение е за общо 8 млрд. евро, които да отидат за изграждането на свръхмодерна инфраструктура от свързани суперкомпютри, които да се ползват от бизнес и учени от целия съюз - без значение къде се намират физически самите машини.

Предложената промяна в бюджета ще има директно отражение и върху България, защото страната е една от държавите, в които се изграждат бъдещите суперкомпютри на Европа. През юни миналата година ЕК официално обяви, че ще финансира изграждането на три свръхмощни машини, които автоматично да влязат в топ 10 на най-мощните суперкомпютри в света. Физически те ще се намират в Италия, Финландия и Испания, но всъщност ще са собственост на консорциуми от страни. Към този момент в Европа се намира само един от десетте най-мощни суперкомпютъра на планетата - в Италия, собственост на енергийната компания Eni.

Освен тези три високоизчислителни машини се изграждат суперкомпютри на още четири места - Люксембург, Чехия, Словения и България. При завършването им те трябва да са в топ 50 на света. Общата цена на машините, обявена през миналото лято, е 1 млрд. евро, които са разделени почти точно наполовина между европейския и държавните бюджети. Те обаче попадат към предишната финансова рамка, а новите 8 млрд. евро са към новата и все още без детайли от ЕК как точно ще бъдат изхарчени, а само с указание, че ще са с цел Европа да не изостава в това отношение.

Нашият суперкомпютър, но не точно

Суперкомпютрите се използват за бързи симулации, нужни за създаване на нови лекарства, борба с рака, модели на геноми, климатични модели и прогнози, катастрофи, фармацевтични ефекти, криптиране, киберсигурност и други. Проблемът с тях е, че много бързо се появяват още по-мощни такива, т.е. са нужни значителни финансови инвестиции, за да може Европа да остане конкурентоспособна на фронт, на който доминиращите играчи са САЩ, Япония и Китай. Допълнителните пари по програмата може да означават, че България ще се сдобие с още един суперкомпютър в рамките на десетилетието - поне физически.

Проектът за изграждането на един от европейските суперкомпютри в "София тех парк" бързо се превърна в една от гордостите на правителството, като дори имаше официална "първа копка" на мястото, където трябва да се появи сградата, която ще го помещава. На практика обаче базираният в България суперкомпютър ще работи като част от цялата европейска мрежа, в която физическото местоположение на машините няма реално значение.

Общият ресурс на всички европейски суперкомпютри ще се ползва от всички, които желаят, а цялостното управление на мрежата ще става от Люксембург. Така, ако даден бизнес или изследователски екип иска да пусне симулацията си през дадена високоизчислителна машина, тя ще бъде извършена там, където има наличен ресурс, а не според физическата близост. Собствеността на суперкомпютъра, който се изгражда в София, също не е изцяло българска, а е разделена наполовина между държавата и програмата EuroHPC.