Най-големите софтуерни и финтех компании: Код растеж

Най-дигиталният и подготвен за дистанционна работа сектор очаквано ще се окаже най-слабо ударен от коронавируса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.
Темата накратко
  • Най-дигиталният и подготвен за дистанционна работа сектор очаквано ще се окаже най-слабо ударен от коронавируса.
  • През миналата година ръстът на приходите в топ 20 отново е двуцифрен, а в дружествата вече работят над 10 хил. души.
  • Търсенето на специалисти остава силно въпреки пандемията.

Летвата от над милиард приходи вече е надскочена от топ 20 на младите компании от софтуерната индустрия. За първи път от изготвянето на секторната класация е счупен и друг рекорд - цели четири дружества надхвърлят оборот от над 100 млн. лв., като всяка година напоследък в списъка се добавя по още едно. По традиция вече това е най-растящият сектор в класацията "Капитал 100", в който приходите скачат с почти 25%, ако се изключи еднократният финансов ефект при "Прогрес" от около 100 млн. лв. миналата година. Дори и без него резултатът е силен - 12.4%. Неповторимо е и друго постижение на сектора - всички компании вдигат оборотите си (без споменатото счетоводно изключение при "Прогрес"). И всички са на печалба, а при над 13 финансовият резултат е по-силен от предходната година.

И друг рекорд е счупен: в топ 20 компании вече работят над 10 хил. души. И колкото и да се повтаря мантрата за липсата на квалифицирани служители, големите дружества успяват да привлекат още 1200 души.

Не е изненада, че 2019 г. бе добра за софтуерните компании в България - IT секторът безспорно е този, който най-добре се възползва от десетте години на безпрецедентен икономически растеж и последната година в графата "преди" коронавируса не бе изключение. И след първоначалния шок от COVID-19 заразата и икономическите ефекти от нея едва ли ще доведат до първоначално очакваното охлаждане на пазара на труда сред софтуерните специалисти. През март и април очакванията бяха за край на медения месец, който превърна сектора от бутиково явление в истински фактор в икономиката - с постоянно растящ брой заети и най-високи средни заплати. Сега тези страхове са до голяма степен преодолени: да, общите икономически трусове със сигурност ще доведат и до проблеми сред компаниите, които дигитализират традиционните фирми. Но едва ли някой е изненадан, че най-дигиталният и добре подготвен за работа от дистанция сектор е и този, който ще бъде най-слабо засегнат.

Тук идват и някои допълнителни фактори, които помагат на компаниите в класацията: повечето от тях са големи и не са толкова зависими от краткосрочни сривове, колкото малките и средните фирми в сектора. Повечето от тях имат разработени собствени продукти и не разчитат на поръчки, а на по-висок интерес към дигитални решения и продукти, каквато нужда коронавирусът несъмнено донесе със себе си. И не на последно място: най-големите софтуерни компании в България остават основно клонове на чуждестранни гиганти, които носят със себе си стабилност.

Размествания на Еверест

Нито една от трите най-големи компании в класацията през 2019 г. не е на същото място през тази, но триото като цяло е без промяна като имена. Най-голямата софтуерна компания в България по приходи след година промяна е отново местният клон на фирмата за дигитални разплащания Paysafe. Дружеството "Пейсейф" отчита над 186 млн. лв. приходи през 2019 г., като темпът на растеж леко се забавя, но продължава да е значителен - близо 24%.

Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe за България, казва, че очакванията за 2020 г. все пак са за "известен ръст" по отношение на приходите и броя на служителите въпреки коронавируса. А обяснението е съвсем просто - в България Paysafe разработва дигиталните портфейли на фирмата, които се оказват широко търсени в ситуация на пандемия, когато онлайн разплащанията търпят значителен подем. "Технологичният сектор е сред най-малко засегнатите както от гледна точка на бизнес показатели, така и от гледна точка на необходимите реорганизации. Не е изключено секторът да усети забавянето в икономиката на по-късен етап, което кара IT компаниите да са много дисциплинирани финансово", казва Божилов.

На второ място, с внушителен ръст на приходите от 50%, е българското подразделение на американската VMware. Дружеството "Виемуеър България" отчита 163 млн. лв. приходи за изминалата година, което я изкачва на втора позиция. В компанията личи и друго - след като през 2017 и 2018 г. българското дружество отчете загуби за общо над 20 млн. лв., сега клонът е отново печеливш и със солидна печалба от 8 млн. лв.

"Настоящата ситуация постави непознати до момента предизвикателства за бизнеса, но компанията е стабилна и се справя успешно. Очакванията ни за текущата година са за продължаване на положителния растеж както по отношение на финансовите резултати, така и що се отнася до разширяване на екипа", казва Диана Стефанова, управляващ директор във VMware за Европа, Близкия изток и Африка.

На трето място в класацията е миналогодишния лидер - българският офис на американската Progress, която през 2014 г. придоби "Телерик". На пръв поглед приходите на дружеството се сриват от над 200 млн. през 2018 г. до 113 млн. през 2019 г., но обяснението се крие в еднократен ефект от продажба на нематериални активи през 2018 г. Оперативно бизнесът на българското дружество "Прогрес" продължава да има умерен и здравословен растеж, който, изглежда, ще се запази и в условията на коронавируса.

"Благодарение на отдадеността на служителите ни не сме забелязали никакви промени в бизнеса ни в София или който и да е от глобалните ни офиси. Напротив - току-що обявените ни финансови резултати за второто тримесечие показват, че сме надхвърлили предварително заложените ни цели. Всичките ни планове за разработка на продукти се движат по график", коментира пред "Капитал" Йогеш Гупта, главен изпълнителен директор на Progress.

Четвърта в класацията, много близо до триото и също със значителен ръст в приходите от над 20% до 109 млн. лв., е "САП лабс България", развойното звено на германския производител на бизнес софтуер SAP. "Очакваме да продължим развитието на компанията ни и работата по продуктите и различните проекти по план", казва Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България. "Продължаваме да наемаме и очакваме и тази година да запазим ръст от 5-10%. За пореден път доказахме, че в България има добра симбиоза от специалисти, добавена стойност и разходи, като така оставаме атрактивна дестинация за развитие на SAP."

Българските подгласници

Първите четири места в IT класацията може да са окупирани дълготрайно от чуждестранни компании, но българските имена чакат зад ъгъла. Всички компании от 5 до 11 място са изцяло български с едно изключение: международната Tek Experts, която все пак е регистрирана в България и има голям офис в София.

Най-голямата българска софтуерна компания по приходи е "Булпрос". Тя забавя ръста си: докато през 2018 г. спрямо 2017 г. скокът в приходите беше близо 30%, през 2019 г. "Булпрос" достига над 86 млн. лв. приходи, или повишение от 13%. Дружеството направи и първи оглед на потенциални нови чужди инвеститори през миналата година, но до сделка не се стигна.

"През 2019 г. сключихме две стратегически партньорства, които дадоха нови възможности за развитие. Вече сме със статут на IBM Gold Business Partner. Второто ни стратегическо партньорство е с американската компания Domain 6", казва Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос". "Ако може да се отбележи един положителен аспект от COVID-19 пандемията, това е ускорението на дигитализацията. Затова ние предвиждаме значителен ръст в търсенето на дигитални решения през настоящата и следващите години. Прогнозите ни са за двуцифрен ръст на приходите ни за 2020 г."

Веднага след "Булпрос" в класацията влиза "Скейл фокус", която през 2019 г. отчита над 60% ръст на приходите, но е една от компаниите с по-песимистична настройка в краткосрочен план заради коронавируса. "В България нещата тръгнаха, но по света - не толкова, а ние сме компания, която основно работи за чуждестранни пазари", коментира пред "Капитал" Пламен Цеков, акционер и изпълнителен директор на "Скейл фокус".

На седмо място се намира "Сирма груп", чиито приходи растат умерено до 61.4 млн. лв. През април изпълнителният директор на компанията Цветан Алексиев коментира пред "Капитал", че тя е ударена от коронавируса основно заради американските клиенти, които са спрели или намалили своята работа. "Съответно започването на проекти е значително по-трудно, а оттам намаляват и продажбите", коментира той.

На осмо място е "Борика", която разработва система за разплащания. Нейните приходи също растат умерено - от 39.2 млн. лв. до 42.9 млн. лв., но се наблюдава повишение на печалбата, която за две години е скочила с над 23% до 9.5 млн. лв.

Tek Experts, международната фирма със създател израелецът Янив Натан, която работи основно в сферата на техническата поддръжка и която е регистрирана в България, продължава с впечатляващия си ръст. За последните две години приходите на българското дружество "Тек експъртс" са нараснали с над 150% до 36.4 млн. лв.

Георги Костадинов, мениджър на местния офис, казва, че се очаква растежът да продължи или дори да се ускори заради коронавируса. "Тази година планираме да увеличим броя на служителите. Наложи ни се да наемем 160 нови специалисти, докато други организации и сектори спряха да наемат. Това показва, че нашите услуги са по-търсени от всякога", коментира Костадинов.

Десетката се затваря от българската "ММ солушънс", а веднага след нея е и "Мусала софт".

"Доброто ни представяне през 2019 г. се дължи основно на добро портфолио от клиенти и проекти в най-горещите области - интеграция в облака, изкуствен интелект, автономни автомобили, умни домове и т.н.", казва Елена Маринова, президент на "Мусала Софт". "Това, в съчетание с добре отработен процес за изпълнение на сложни, географски дистрибутирани проекти."

Според Маринова коронавирусът не се е отразил финансово на фирмата, а само на начина на работа. Не се е отразил и на търсенето на нови служители, което не е спирало дори през тежките месеци. "През 2020 планирахме ръст от около 20% на приходите и по всичко личи, че ще го изпълним."

И все пак с оптимизъм

Масовото мнение на мениджърите на големите IT фирми в България е, че коронавирусът се отразява или минимално, или дори положително на бизнеса. Поне за момента - немалка част от тях смятат, че по-големите предизвикателства предстоят, защото цялостно забавяне на икономиката неминуемо ще удари техните клиенти, а съответно и самите тях.

"Трудно е да даваме точна прогноза в настоящата ситуация, но считаме, че ефектът върху текущите ни проекти ще бъде минимален, защото 100% от работните процеси и комуникация с клиенти могат да се осъществяват онлайн", казва Милен Глушков, финансов директор във "Фадата", която работи основно с фирми от финансовия и застрахователния сектор. "В своите анализи допускаме, че една част от новите сделки, планирани за 2020 г., ще бъдат отложени за 2021 г., тъй като клиентите предпочитат по-консервативна инвестиционна политика в условията на криза. От друга страна тя ще подтикне много застрахователни компании да инвестират в дигитализация и оптимизация."

На подобно мнение са и представителите на други фирми със същата насока. "В сферата, в която работим, повечето от технологичните компании, се развиват добре", казва Калин Радев, главен изпълнителен директор на "Софтуер груп". "За съжаление наблюдаваме сериозен спад на бизнеса в други сектори, който се надяваме да бъде възстановен и българската икономика да се стабилизира в най-скоро време."

Вирусът даде и възможност на фирмите да покажат, че могат да работят извън традиционния офис. С това дойде и олекотен административен режим за дистанционна работа - режим, който много от тях искат да се запази и когато корона кризата отмине.

"Не смятаме, че бизнес климатът се е променил особено през последните месеци, поне що се отнася до компаниите в нашия сектор. Мерките, които бяха предприети от държавата, бяха правилни, но гъвкавостта, която извънредното положение ни дава - като например по отношение на бързо преминаване към дистанционна работа без излишни административни стъпки и изисквания - трябва да се запазят и в нормални условия", казва Мирослав Божилов от Paysafe.

Топло, студено, топло - търсенето на програмисти продължава

За много от фирмите първите месеци от извънредното положение донесе притеснението, но и надеждата, че пазарът на труда в сектора най-накрая ще се охлади. IT компаниите в България от години изпитват постоянен недостиг на квалифицирани софтуерни разработчици. Първоначалните притеснения и надежди се оказаха напразни - няколко месеца след това, почти всички отново наемат масово.

"Въпреки кризата продължаваме да търсим нови служители - експерти в софтуерната разработка, хора за обслужването на крайни клиенти, специалисти с опит във финансовата сфера", казва Мирослав Божилов.

"VMware продължава да наема активно в България и в момента например имаме повече от 100 отворени позиции. В началото на извънредното положение забелязахме, че динамиката на пазара на труда временно се промени и някои професионалисти предпочетоха да изчакат развитието на ситуацията, вместо да сменят работата си. Сега вече виждаме, че хората се адаптират и пазарът се връща към нормалния си ритъм", казва Диана Стефанова от VМwаre.

Почти всички останали фирми казват, че продължават да наемат, а някои от тях го правят масово. Служителите, които все пак напускат компании, най-често се озовават в друга голяма фирма в българската индустрия. С тази добра новина идва и лошата: че дори секторът да е в най-добра позиция да се възползва от икономическата криза, старите проблеми остават нерешени.

Планираме да достигнем 2500 души в София

Диана Стефанова, управляващ директор във VMware за Европа, Близкия изток и Африка

На какво се дължи силният ръст в приходите на българското дружество през 2019 г.?

- През последните години "VMware България" се развива много добре и всяка година отбелязваме финансов ръст. В рамките на 2017 и 2018 годинa приходите на българското дружество са се увеличили съответно с 24% и 21%. Тези резултати потвърждават, че в България успешно създаваме продукти и услуги с глобален успех.

Какви са прогнозите за българския бизнес на VMware за текущата година като проекти, приходи, служители?

- Настоящата ситуация постави непознати до момента предизвикателства пред бизнеса, но компанията е стабилна и се справя успешно. Наскоро бяха оповестени финансовите резултати за първото тримесечие и VMware отчита ръст на приходите с 12% спрямо първото тримесечие на 2019 г. Очакванията ни за текущата година са за продължаване на положителния растеж както по отношение на финансовите резултати, така и що се отнася до разширяване на екипа. Към момента част от офиса в България са 1100 служители, превръщайки го в една от петте основни локации, в които централата инвестира. Целта ни за следващите години е да увеличим екипа и да достигнем 2500 души в София. Офисът ни продължава да поема все повече глобални функции, затвърждавайки позицията ни на стратегически бизнес хъб.

Доколко представянето на българското дружество е свързано с положението в компанията майка? По какви проекти работи местното звено през миналата година и през тази?

- Глобалното портфолио на VMware, фокусирано върху стратегическите направления като модерни приложения, мултиоблачни услуги, виртуални облачни мрежи и дигитално работно пространство, е представено и в България. Тук се разработват продукти като vSphere, vRealize Management Suite, продуктите за възстановяване на данни и защита от бедствията. Това са решения, които се ползват от над 500 хиляди корпоративни клиента по света. Наскоро добавихме и Carbon Black Cloud не само към глобалното, но и към българското портфолио. Те са лидер в облачно базирана защита и сигурност на крайните устройства. Освен продуктите с голям пазарен дял инженерите ни в България са активно въвлечени в иновации в сферата на изкуствения интелект, машинното самообучение, блокчейн и други иновативни технологии.

VMware продължава да търси нови служители въпреки ситуацията с коронавируса. Промени ли COVID-19 по някакъв начин очакванията на българския офис в положителен или негативен аспект?

- Офисът ни в България е най-големият в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA). През годините сме разширили дейностите си в България, стартирайки от чисто развойно-научна локация до създаване на екипи в сферата на финанси, бизнес анализи, бизнес операции и други. От март целият процес по интервюиране и въвеждане на новите служители се провеждат онлайн. Затова и може да се каже, че COVID-19 не се отрази негативно върху процеса ни по привличане на експерти. Ние продължаваме да търсим нови колеги. В същото време е изключително важно да се грижим и за настоящите ни служители и затова въведохме различни мерки, за да ги подкрепим в настоящата ситуация. С цел по-лека адаптация компанията предоставя допълнителните 10 дни платен годишен отпуск, както и помощна програма за служители, през която колегите могат да получат конфиденциални индивидуални консултации по лични теми и др.

Ще се промени ли дългосрочно начина на работа на компанията в България, с повече служители, работещи дистанционно?

- Във VMware дистанционната работа беше възможна и преди 13 март, което реално ни помогна за един ден всички служители в София да преминат към работа от вкъщи. Благодарение на нашия фокус върху технологиите, осигурихме плавен процес на работа през целия период на извънредно положение, като дори отбелязахме повишаване на продуктивността. Динамичната ситуация, свързана с пандемията от коронавируса COVID- 19, се следи и анализира на глобално ниво и в момента подготвяме плавно отваряне на някои от офисите, но перспективата е по-голямата част от служителите да продължават да работят от вкъщи в обозримото бъдеще. Вярвам, че все повече компании ще адаптират хибридния модел на работа с баланс между работа от вкъщи и в офиса с фокус върху личната мотивация и избор на служителя.

Как определяте бизнес климата в България през последните месеци?

- Последните събития значително промениха начина, по който работим, учим, комуникираме, споделяме и живеем в едно общество. Виждаме, че секторите на икономиката в България са повлияни по различен начин и не в еднаква степен. Логично е, че продуктовите компании от IT индустрията могат по-лесно да се адаптират към предизвикателната и бързо променяща се ситуация. Глобалната икономика и съответно пазарите в момента са доста динамични, но продуктите и решенията, подпомагащи дигиталната трансформация, част от които е VMware, са ключови за бързата адаптация.

Има ли все още глад за специалисти или пандемията успокои пазара?

- "VMware България" продължава активно да наема служители, като в момента имаме повече от 100 отворени позиции. В началото на извънредното положение забелязахме, че динамиката на пазара на труда временно се промени и някои професионалисти предпочетоха да изчакат развитието на ситуацията, вместо да сменят работата си. Сега вече наблюдаваме, че хората се адаптират и пазарът се връща към обичайния си ритъм. Предполагаме, че пазарът на труда в IT сфера в България ще претърпи промени и компаниите с устойчив към новата среда бизнес модел ще стават все по-предпочитани.

Какво очаквате за период от 5 години като ръст на персонал, заплащане, приходи? До каква брутна заплата българският IT сектор ще е конкурентоспособен?

- По отношение на ръст на служителите планираме през следващите няколко години да достигнем 2500 души. Колкото до заплатата, забелязваме, че не само тя е фактор за мотивацията на служителите, а също така културата на компанията, възможностите за обучение и развитие и т.н. Например във VMware освен програмите за обучение и развитие даваме възможност на служителите да подкрепят избрана от тях кауза в рамките на 40 работни часа. Имаме също така различни инициативи за подкрепа на жените, които искат да се развиват в технологичната сфера. Промените, които наблюдаваме, все повече ще поставят фокус върху грижата за хората и средата. Ако IT индустрията в България продължи да измества фокуса от предлагане на услуги към разработване на продукти и съответно генериране на повече добавена стойност, размерът на заплатата няма да е толкова важен фактор при взимане на решение за инвестиции.