Huawei представи нови устройства и софтуер, с които иска да покаже, че услугите на Google не са важни

Най-голям проблем пред компанията остават американските санкции, които заплашват доставките на чипове за продуктите й

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският технологичен гигант Huawei пусна на пазара нови устройства и приложения, с които се опитва да запази позициите си на пазара, макар продуктите й да не използват услугите на Google. Гигантът обяви, че прави всичко, за да "оцелее и продължи напред" въпреки щатските санкции.

Резултатите на Huawei за третото тримесечие показват, че групата продължава да расте, макар забавянето да е видимо: приходите се повишават с 3.7% до 31.9 млрд. долара, а маржът на печалбата се свива до 8%. Ръстът на приходите през 2019 г., преди да започне да се усеща тежестта на санкциите, гравитираше около 25-30%.

Причината са американските санкции, които удрят достъпа на компанията и до софтуера на Google, и до инструментите, нужни за направата на най-важната част от хардуера - чиповете. Производителят трупаше запаси от чипове и компоненти, преди забраната да влезе в сила през септември.

Можем и безGoogle...

Тази седмица Huawei представи редица нови продукти - от слушалки FreeBuds Studio и умните очила Huawei Eyewear II, до умната колона Huawei Sound и Porsche Design версията на умния часовник Watch GT II Pro. Най-важната премиера на компанията обаче беше новата линия смартфони Mate 40, включваща базов модел, Pro и Pro+ версии. Всички смартфони идват с впечатляващ хардуер, но и висока цена: съответно 900, 1200 и 1400 евро, като така Huawei се позиционира с флагманите си стабилно в най-високия клас.

По-интересен е случаят със софтуера. Вече от над една година Huawei няма право да използва лицензираната версия на операционната система Android, собственост на Google, а интегрира версията с отворен код, в която липсват приложения като Chrome, Gmail, Google Maps и други - както и самият магазин за приложения Google Play.

Вместо това от година насам Huawei се опитва да наложи свои собствени приложения заместители. Ето защо тя представи нов софтуер като Petal Search, Petal Maps и Huawei Docs, приложения, които трябва да запълнят празнината, оставена от търсачката на Google и картите на американския гигант. Остава отворен въпросът доколко тази стратегия ще е печеливша на западните пазари, както и дали не се готви още по-голяма миграция към изцяло нова операционна система - собствената HarmonyOS, която Huawei разработва.

...но можем ли без чипове?

Другият интересен момент от презентацията тази седмица бе 5-нанометровия чип Kirin 9000, който задвижва най-новата линия смартфони. Kirin 9000 бе представен като голяма гордост на компанията и нейното поделение за процесори HiSilicon, но само преди два месеца изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei Ричард Ю заяви, че новите санкции на САЩ може да сложат край на бизнеса на сомпанията с чипове.

Санкциите на САЩ по отношение на хардуера са направени така, че да удрят не директно Huawei, а да забраняват на всички компании по света да използват американски дигитални или физически инструменти за направата на чипове, които ще се използват по какъвто и да било начин в продукти на Huawei. Ако китайската компания не намери начин да излезе от тази ситуация, това би означавало, че тя има резерв само за определено време от чипове и за смартфоните си, и за телекомуникационното оборудване.

Ето защо се появиха и слухове, че Huawei може да се раздели с дъщерната си компания за смартфони и умни устройства Honor срещу 3.7 млрд. долара. Цената в случая едва ли е толкова важна, колкото, че продажбата на Honor би означавала пестене на броя чипове в този момент.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар