Apple може да изостави търсачката на Google

В момента Google плаща между 8 и 12 млрд. долара всяка година, за да е търсачка по подразбиране на iOS устройства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-скъпата компания в света Apple може да разработва своя собствена търсачка, за да спре да използва услугите на Google, пише Financial Times. Според изданието по този начин Apple може да се превърне в конкурент на Google, а причините за решението са няколко. Според различни изчисления в момента Google плаща между 8 и 12 млрд. долара всяка година на производителя на смартфони, за да може нейната търсачка да е зададена по подразбиране на всички устройства с iOS, операционната система на Apple.

Това прави Google пълен монополист на пазара на мобилните търсения, защото на пазара вече останаха само смартфони с iOS и Android - операционна система, собственост на Google и при която търсенето логично също става по същия начин. Именно това положение миналата седмица доведе до първото голямо антитръстово дело срещу технологичен гигант от над 20 години насам, след като американското правителство се задейства срещу Google. Според властите практиката да се плаща, за да се наложи една търсачка по подразбиране на всички устройства, затваря възможността за иновации и размествания на пазара.

Новото обновление на iOS вече пренасочва някои от търсенията, така че те да не преминават през Google, а да стигат директно до търсените сайтове. Financial Times посочва още, че това може да обясни и слабо забелязана рокада отпреди две години и половина, когато бившият директор на отдела за търсачки в Googlе Джон Джанандреа е сменил работното си място именно в посока Apple.

За самата Apple ситуацията е сложна - от една страна, компанията получава солидна сума пари всяка година, за да използва Google в устройствата си, но от друга, тя прави всичко възможно, за да се разграничи от останалите технологични гиганти, които се захранват с лични данни. Google е първата, срещу която е образувано дело, но разследвания се водят още срещу Apple, Amazon и Facebook.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    1i avatar :-|
    Баличея

    Тези 8 до 12 млрд са ми много съмнителни. При положение, че миналата седмица Гугъл обявиха печалба (рекордна) от 7 млрд за тримесечието общо за всичките си бизнеси, не виждам логика да дават 8-12 само за мобилните устройства на Апъл

    Нередност?
  • 2
    btn1602138393687771 avatar :-|
    Дмитрий Карпов

    Вести Недели http://vestinedeli.com.ua/ - Новости Онлайн о различных сферах жизни украинцев. Новости спорта, технологий, политики, экономики и многое другое собрано на сайте с мировым названием.

    Нередност?
Нов коментар