Над една трета от хората със смартфон се определят за пристрастени към него

Анкетираните прекарват всеки ден средно над 5 часа със смартфон в ръка, отчита "Нилсен Адмосфер България"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от една трета от смартфон потребителите се смятат за пристрастени към устройството си. Анкетираните прекарват всеки ден средно над 5 часа със смартфон в ръка. Това показва проучване от декември 2020 г. на "Нилсен Адмосфер България" и Български национален панел, проведено сред извадка от 500 активни в интернет българи на възраст над 15 години.

Девет от 10 интернет потребители в България притежават собствен смартфон, други 5% използват служебен (единствено или в комбинация със собствен), като 37% oт тях се смятат за пристрастени към устройството си.

Младежите на възраст 15-34 години прекарват 6 часа и половина на ден със смартфон в ръка, докато тези над 54 години - малко под 3 часа и половина. Жените използват смартфоните си с един час повече на ден от мъжете. Подобно проучване на "Нилсен Адмосфер" в Чехия отчита, че там потребителите прекарват средно 2 часа по-малко дневно на своите смартфони в сравнение с българите.

Като цяло повечето смартфон притежатели не са склонни да обръщат особено внимание на времето, което прекарват на устройството си - 70% споделят, че не го следят.

Хората използват своите смартфони непрекъснато и в различни ситуации - 23% например твърдят, че често изпитват нужда да проверяват телефона си, дори да нямат известие или конкретна причина, а други 32% - правят това от време на време.

Много смартфон потребители не се ограничават в употребата на устройството си преди лягане (65%) или посягат към него веднага, след като се събудят (61%). Повече от половината от българските участници в интернет спят с мобилните си телефони близо до леглото и с включен звук.

Дори по време на събития или в компанията на други (напр. на вечеря в ресторант и др.) почти половината от анкетираните признават, че все пак обръщат в известна степен внимание на устройствата си (14% го правят често и 33% от време на време). Само 16% от запитаните твърдят, че никога не посягат към телефоните си в подобни ситуации, отчита "Нилсен Адмосфер България".