🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съоснованият от българи стартъп LatticeFlow набра 2.8 млн. долара

Компанията разработва сигурни системи с изкуствен интелект

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стартъпът за разработка на сигурни системи за изкуствен интелект (AI) LatticeFlow, който е съоснован от българи в Швейцария, е набрал 2.8 млн. долара финансиране. Инвестицията идва от фонда за рисков капитал Global Founders Capital, който преди това е помагал на компании като Slack и Revolut.

LatticeFlow е пореден технологичен стартъп, излязъл от Технологичния университет в Цюрих (ETH). Той е съоснован от българите д-р Петър Цанков и проф. Мартин Вечев заедно с колегите им проф. Андреас Краузе и Павол Биелик. Компанията разработва продукт, чиято цел е да намира проблеми в невронните мрежи - популярен модел на машинно самообучение - и да помага за тяхното отстраняване.

"Ние разработваме продукт, който позволява създаването на сигурни системи за изкуствен интелект. Това от своя страна ще позволи по-широкото навлизане на изкуствения интелект в нашето ежедневие", коментира пред "Капитал" Цанков, който е и изпълнителен директор на LatticeFlow.

Българските серийни предприемачи в Швейцария

Сумата на инвестицията е значителна, предвид че компанията е основана преди по-малко от половин година, през юли 2020 г. В нея в момента работят петима софтуерни инженери, като част от инвестицията ще бъде насочена именно към разширение на екипа. Според Цанков технологиите, свързани с изкуствен интелект, се развиват бързо, средата е конкурентна и предполага бързо разрастване. "С инвестицията целим да ускорим развитието на продукта и по-бързо навлизане на пазара", казва той.

LatticeFlow се появи на бял свят едва няколко месеца след като Цанков и Вечев продадоха друга своя компания, която също се роди в университета в Цюрих - ChainSecurity. Тя разработваше продукт в сферата на киберсигурността и конкретно верифицирането на умните договори в блокчейн технологията. ChainSecurity беше придобита през януари 2020 г. от швейцарското поделение на одиторския гигант PwC.

"В момента няколко компании в Европа и САЩ изграждат конкурентни продукти. Ние обаче имаме технологично предимство, тъй като основателите са работили по тази тема вече няколко години. Миналата година спечелихме първото състезание за верифициране на сигурността на невронните мрежи, изпреварвайки отборите на DeepMind, MIT, Oxford и други, които се считат за лидери в сферата", казва още Цанков.