Компанията за софтуерни роботи RPA.bg набра над 1 млн. лв. финансиране

Инвестицията идва от фонда Innovation Capital и частните инвеститори Digital Solution Partners и F27

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания за разработка на софтуерни роботи RPA.bg е набрала над 1 млн. лв. външно финансиране. От сумата половината идва от Innovation Capital, фонд мениджър към държавния Фонд на фондовете, а другата половина - от Digital Solution Partners, българско инвестиционно дружество с фокус върху високотехнологични компании. В инвестицията има и трети участник - местната компания за дигитална трансформация F27 (която има сходни мениджъри и акционери с Digital Solution Partners). Нейното участие не е публична информация. От общата инвестиция 400 хил. лв. са конвертируем заем.

Според новото разпределение на капитала при основателя на компанията Красимир Кръстев остават 78.5% от дяловете, както и още 5% за съдружника му Александър Недялков. Innovation Capital получава 12.5%, в F27 - 4%. В новата подялба липсва Digital Solution Partners, като това най-вероятно се дължи на условието за конвертируем дълг. Инвестицията е направена при оценка на компанията от около 4 млн. лв.

RPA.bg е основана през 2016 г. и разработва софтуерни роботи, чиято цел е да автоматизира процеси чрез изкуствен интелект и машинно самообучение. Според компанията един робот може да поеме механичната компютърна работа на между 10 и 12 души. Софтуерните роботи се използват за автоматизация на оперативно счетоводство, планиране на маршрути в логистиката, офис процеси в банки и други. Сред клиентите на RPA.bg са VM Finance Group, Lufthansa Technik Sofia, румънският еднорог UiPath и други.

Компанията работи през дружеството "РПА Консултинг", което за 2019 г., последната налична в Търговския регистър, има 177 хил. лв. приходи и 61 хил. лв. печалба. Тогава компанията е имала трима служители, докато сега те са 11 и се планира ударно увеличение - основателят и мениджър на RPA.bg Красимир Кръстев коментира пред "Капитал", че по план служителите трябва да достигнат 20 около средата на годината и повече от 30 към началото на 2021 г., но изпълнението на тези прогнози зависи до голяма степен и от ситуацията около коронавируса.

От решения към продукти

"Досега създавахме специализирани решения по поръчка на клиента. Сега вече мислим в посока продукт - облачно решение за обработка на фактури, управление на пазар и други", казва още Кръстев. Според него има висок интерес към софтуерните роботи от страна на компании с много ръчни процеси, като например в банковия сектор.

Парите от инвестицията ще бъдат насочени в две посоки: преминаването от услуги към продукти, както и към излизане на чужди пазари, като на първо място в списъка са Гърция и Турция. "За момента клиентите ни са предимно от България, но скоро ще се насочим маркетингово към Гърция и Турция, където ще отворим и търговски представителства", коментира Кръстев.

Инвестицията е поредна за Innovation Capital, най-малкият мениджър към Фонда на фондовете, с 15.6 млн. евро ресурс. Същевременно той има мандат за най-много сделки през идните четири години и съответно е най-активният до този момент на пазара по отношение на брой инвестиции.