SpaceX обяви подробности за първия полет на Starship в орбита

Бъдещата "марсианска" ракета може да бъде изстреляна в Космоса след 20 юни

Космическата компания SpaceX е подала в четвъртък заявление до Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), от което става ясно, че съвсем скоро се готви да изстреля тестово своята свръхтежка ракета за многократна употреба Starship в орбита около Земята. Дo момента фирмата на милиардера Илън Мъск е извършила пет изпитания на височина 10 км, от които само последното е наистина успешно. Първите три експериментални полета завършиха с експлозия при кацането, а четвъртият прототип се взриви няколко минути след "твърдото" приземяване заради изтичащото метаново гориво и възпламеняване на резервоарите. Първият успешен експериментален суборбитален полет на Starship беше проведен преди около седмица и половина (на 5 май), като в момента космическата компания обмисля дали отново да не изстреля прототипа със сериен номер SN15 на 10 км височина, подлагайки на стрес тест неговите възможности.

90 минути около Земята

От документите, подадени към FCC, се разбира, че фирмата на Мъск има намерение да извърши първия орбитален тест в периода между 20 юни и 20 декември. Според последните изказвания на Мъск става ясно, че най-реалистично е полетът да бъде осъшществен през юли или август. Намерението на SpaceX е орбиталното изпитание на ракетата да е с продължителност около 90 минути. За разлика от досегашните тестове Starship, който де факто е втората степен на системата, за първи път ще бъде поставен върху своята 70-метрова ракета носител, наречена Super Heavy. Тя ще е за многократна употреба, ще е задвижвана от 28 метанови двигателя Raptor и ще генерира два пъти по-голяма подемна сила от Staurn V - ракетата от програмата Apollo, изпратила американските астронавти до Луната. До момента SpaceX е сглобила частично само един прототип на първата степен, който обаче няма инсталирани двигатели и чиято цел е само да тества структурния интегритет на корпуса и технологиите за неговото производство.

Starship и Super Heavy ще бъдат изстреляни от полигона на SpaceX в Бока Чика, Южен Тексас, който компанията напоследък активно се опитва да ребрандира под името Starbase. Предвидено е те да преминат над Мексиканския залив и в района между Флорида и Куба.

Около 2 минути и 29 секунди след старта първата степен ще се отдели и ще се опита да кацне в океана на около 30 км от бреговете на Тексас. От SpaceX не дават подробности къде и как точно ще се случи това, но от терминологията, която използват в документацията, по-скоро се разбира, че ще се опитат да извършат "меко" приземяване на Super Heavy около 8 минути и 15 секунди след изстрелването. По принцип ракетата носител е проектирана да каца с реактивна тяга на същия принцип, който в момента се използва от първите степени на Falcon 9, но в по-голям мащаб. За целта обаче ще са нужни по-големи морски платформи, чиито палуби да могат да понесат по-мощната реактивна струя на новите двигатели Raptor.

В по-далечно бъдеще Илън Мъск предвижда Super Heavy да бъде "хващан" при кацането от гигантски метални щипки - нещо, което ще премахне нуждата от по-термоустойчива площадка за приземяване и масивни разгъващи се подпорни "крака" на ракетата, чието тегло ощетява товароподемността на системата. За целта SpaceX вече закупиха две стари петролни платформи, които в момента се преустройват в мобилни крайбрежни космодруми.

По стъпките на космическите совалки

След отделянето си от Super Heavy втората степен на Starship ще активира своите шест двигателя Raptor, три от които ще са нови, още неизпробвани версии, оптимизирани за работа в космически вакуум. В рамките на 8 минути и 41 секунди апаратът ще бъде ускорен до орбитална скорост от порядъка на 27 хил. км/ч. След това той ще направи една обиколка на Земята, ще навлезе обратно в атмосферата и ще се опита да извърши меко "кацане" на морската повърхност на около 100 км северозападно от бреговете на Хавай в Тихия океан. По време на първия експериментален пуск SpaceX най-вероятно няма да се опитва да приземи апарата върху кораб или платформа.

Според твърденията на Илън Мъск има голяма вероятност първият тестов полет да достигне околоземна орбита, но след това да са нужни още много опити, преди Starship да успее да се върне невредим на Земята. Причината е, че втората степен на ракетата ще се ускорява до много по-високи скорости от първата и ще е подложена на изключително висок термичен стрес при обратното навлизане в плътните слоеве на атмосферата. До момента нещо подобно са успявали да постигнат само пенсионираните суперскъпи космически совалки на NASA, безпилотният им руски клонинг "Буран" и малкият орбитален дрон X-37 на Boeing. Така че, за да не се стопи, стоманеният корпус на апарата ще бъде покрит в долната си част със специални керамични плочки, които осигуряват термозащита.

Орбиталният тест на Starship ще бъде моментът на истината както за Мъск, който мечтае да изстреля първия частен полет към Марс през 2024 или 2026 г., така и за американската агенция NASA, която се опитва да "приватизира" все повече от своите по-рутинни дейности и постепенно да се преориентира към по-активно изследване на "дълбокия" Космос. Преди около месец NASA изненадващо възложи само на SpaceX проекта за изработка на спускаем апарат, който да транспортира следващите американски астронавти до повърхността на Луната. Стойността на договора е 2.9 млрд. долара, като за целта фирмата на Мъск трябва да изработи модифицирана версия на Starship, която е пригодена за кацане на естествения земен спътник. За момента обаче програмата е временно замразена и се проверява от сметната палата на САЩ, тъй като загубилите кандидати в надпреварата Blue Origin и Dynetics обжалват резултата.

Въпреки това SpaceX продължава разработката на Starship и Super Heavy със собствени средства и частни капитали.