Електронни гейтове ще намалят опашките от пътници на летищата в София, Варна и Бургас

ССАРМ внедрява система от ново поколение в рамките на първия проект от Системата за европейски граничен контрол "Вход/Изход"

Електронни гейтове ще намалят опашките от пътници на летищата в София, Варна и Бургас
Електронни гейтове ще намалят опашките от пътници на летищата в София, Варна и Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електронни гейтове от ново поколение ще посрещат пътниците на летищата в София, Варна и Бургас. Автоматизираните системи за проверка на пътуващите, внедрени в рамките на пилотен за България европейски проект, ще намалят опашките при граничния контрол, както и обема на работа на граничните полицаи и ще подобрят комфорта и обслужването на пътниците в условията на пандемия. Проектът от Системата за европейски граничен контрол "Вход/Изход" в страната се изпълнява от системния интегратор ССАРМ в партньорство с германския производител на специализирано оборудване и технологии за киберсигурност "Секунет".

България модернизира външните граници на ЕС

От 2022 година пътниците от страните извън ЕС ще се регистрират с четири пръстови отпечатъка и лицево изображение, когато влизат в Шенгенското пространство през сухопътни, морски и въздушни граници. Това са регулаторните изисквания на Европейския парламент като част от инициативата Smart Borders за регистрация на всички пътници от външни за ЕС държави. С изграждането на модерен пропускателен контрол България ще отговори на тези изисквания и ще предостави високо ниво на сигурност по външните граници на Европейския съюз.

Електронните гейтове се очаква да предотвратяват най-новите биометрични измами, известни като Presentation Attack Detection (PAD). Сходни системи, базирани на най-новите алгоритми за сравнение на биометрични данни и разпознаване на фалшиви документи, вече работят на други летища в ЕС като Франкфурт, Виена и Прага.

"Спечелихме изпълнението на доставки на оборудване и услуги за въздушните граници по проекта "Вход/Изход" в България благодарение на дългогодишното ни партньорство със "Секунет" и вярвам, че предоставяме най-добрата и най-развитата технология, която ще помогне на българското Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция да бъдат напълно готови да отговорят на новите разпоредби. Решението ще автоматизира проверките на граничния контрол и ще съкрати времето за преминаване на границата за пътници от държави извън ЕС", коментира Николай Паунов, управител на ССАРМ.

Решения за надеждна и ефективна идентификация

На летищата в София, Варна и Бургас са монтирани 20 гейта secunet easygates за автоматизиран граничен контрол и 8 терминала secunet easykiosks за саморегистриране на пътници от трети страни. За съществуващите гишета за граничен контрол ССАРМ и "Секунет" са доставили 66 специализирани автоматични камери easytowers, както и скенери за пръстови отпечатъци за висококачествено биометрично заснемане. Решенията secunet easykiosk и secunet easytower осигуряват ISO-съвместимо висококачествено заснемане на лицево изображение и/или снемане на пръстови отпечатъци. Това е от изключителна важност за надеждна и ефективна идентификация в пунктовете за граничен контрол. Системата за регистрация на пътуващите ще съдържа приблизително 300 милиона записа за пътници от страни извън ЕС.

ССАРМ - авангардни ИТ решения и силна партньорска мрежа

Създадената от Николай Паунов преди над 10 години българска компания ССАРМ се занимава с доставка, инсталация и интеграция на хардуерни и софтуерни решения и изпълнява иновативни проекти с най-нови технологии както в държавната администрация, така и във финансовия и корпоративния сектор. Фирмата предлага на българския пазар решения за сигурност, включително за национална сигурност и автоматизиран граничен контрол, както и за защита и съхранение на данните.

Наред със "Секунет" ССАРМ си партнира с редица големи доставчици и дистрибутори на ИТ решения в България - Vmware, Veeam, Microsoft, Fujitsu, Cisco, Milestone Computers, Hikvision, Dahua и др. - и е Platinum Partner на Dell Technologies. Освен работата си по традиционни ИТ проекти ССАРМ притежава експертиза за внедряване на иновативни технологии като дроновете, в областта на които си сътрудничи с английския разработчик Evolve Dynamics.

През последната година и половина екипът на ССАРМ се е увеличил почти двойно и включва не само доказани специалисти с дългогодишен опит в мултинационални компании, но и млади, мотивирани и креативни специалисти. Именно на тази "златна" комбинация - от опит и ентусиазъм - разчита за успеха си на пазара системният интегратор, отличаван в българските класации на водещите технологични компании.