🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мелексис" открива новата си производствена сграда за чипове през септември

Инвестицията за 75 млн. евро ще добави и 160 нови служители към екипа от 500 души в София

Новата сграда ще бъде открита през септември    ©  Melexis
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на чипове и сензори за автомобилната индустрия "Мелексис България", който е част от белгийската група Melexis, ще открие новата си сграда в Горубляне през септември. Инвестицията за 75 млн. евро цели да увеличи производството на чипове в момент на глобален недостиг на компоненти в автосектора.

Още 15 000 кв. м

Новата сграда ще се простира на площ от 15 000 кв.м, които ще се добавят към съществуващия капацитет на компанията от 7500 кв. м в Горубляне. Освен производствена част тя ще има и такава за развойна дейност, офиси и складове. От "Мелексис България" обявиха, че чрез новата инвестиция ще разширят и екипа си с още 160 специалисти през 2022 г., които ще се добавят към сегашните 500 служители в българския офис. Така той ще стане най-голямата локация в белгийската група, която има над 1500 служители в 18 местоположения по света. Компанията вече търси оператори, инженери и техници. Melexis навлезе в България преди 20 години с първоначален екип от 50 души. Приходите на българското дружество "Мелексис България" за последната отчетена засега година - 2019 г., достигнаха 71 млн. лв.

Интелигентни технологии

Новата сграда използва енергийно ефективни съоръжения, има супер модерна система за сграден мениджмънт, интелигентен контрол на температурата, относителна влажност и осветеност, система за повторно оползотворяване на енергията, топлината и дъждовната вода и др. "Горди сме, че Melexis предоставя нови възможности за заетост в региона. Това доказва, че плановете ни за развитие в страната са дългосрочни и се чувстваме като у дома си тук", заяви Никола Симон, вицепрезидент развойна дейност и качество на продуктите в Melexis.

Повече за инвестицията в следващия брой на "Капитал"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-?
    tie_interceptor
    • + 4

    Това за производството на чипове точна информация ли е?
    Да не става дума тестване, корпусиране или нещо подобно?

    Нередност?
  • 2
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite

    До коментар [#] от "":

    Разработката (IC Design) се прави от Мелексис, самите силициеви пластини явно не, но тестването на на чиповете става ин-хаус. Де да имахме късмета в България да имаме някой работещ Fab :)

    Нередност?
Нов коментар