🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сирма груп" иска да купи софтуерната "Сайънт"

Създадената преди пет години IT компания работи в сферите финтех, логистика и туризъм и има 100 служители

Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софтуерната компания "Сирма груп холдинг" е поискала от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ѝ разреши да придобие друга местна фирма от сектора - "Сайънт". И двете дружества разработват основно технологии за чуждестранни пазари и са с български собственици. В следващата седмица КЗК ще приема становища от трети страни, за да прецени дали придобиването би довело до концентрация. Забраната изглежда малко вероятна предвид многото работещи IT фирми в страната и сумарните общи приходи на двете сливащи се компании, които са под 60 млн. лв.

"Стратегията за растеж и развитие на "Сирма" изрично предвижда, че освен органичен ръст ние ще търсим придобивания, които или да увеличат производствения ни потенциал, или да отворят нови пазарни ниши пред нас. "Сайънт" предлага и двете. Ръководствата на "Сирма" и "Сайънт" считат, че дружествата си подхождат идеално", коментираха от "Сирма груп" пред "Капитал". Те добавят, че при сделка "Сайънт" ще продължи да работи като специализирано в конкретни вертикали дъщерно дружество, но отлагат по-подробен коментар заради процедурата в КЗК.

"Сирма" е единадесетата по големина софтуерна компания по приходи в България според класацията на "Капитал" К100 с консолидирани приходи за 2020 г. 59.5 млн. лв. и 3.7 млн. лв. печалба. "Сайънт" е около десет пъти по-малка: 6.28 млн. лв. приходи за 2020 г. и 39 хил. лв. загуба.

Ако сделката се случи, тя по всяка вероятност би била най-голямото чисто вътрешно придобиване поне от 2018 г. насам, когато "Скейл фокус" купи "Ъпнетикс" за около 5 млн. лв. През последните години сделки между български компании почти липсват, като най-често купувачите са чуждестранни.

Кой е купувачът, кой е продавачът

"Сирма груп холдинг" е листната на Българската фондова борса (БФБ) и към понеделник една акция се търгува за 0.48 лв. Пазарната капитализация е малко под 29 млн. лв. Компанията има две основни направления - продукти и решения, като те са разделени в отделни дружества, като "Сирма ентерпрайз системс", "Сирма солюшънс" и "Сирма медикъл системс". Работата на "Сирма" е насочена основно към банковия сектор, здравеопазване и ритейл. Холдингът е мажоритарен собственик и на компанията за софтуерни решения, базирани върху данни - "Онтотекст". Към края на 2020 г. в групата работят общо 390 души.

"Сирма" няма мажоритарен собственик, а има над 1000 акционери. С по-големи дялове са изпълнителният директор Цветан Алексиев (8.3%), Веселин Киров (7.9%), Георги Маринов (8.8%) и Чавдар Димитров (8%).

"Сайънт" е основана през 2016 г. и разработва решения по поръчка на клиента в сферата на финтех и банкиране, транспорт и логистика, както и туризъм. Компанията специализира в трите направления. Към средата на 2021 г. "Сайънт" има над 100 служители, включително и в офис в Пловдив. Мажоритарни собственици на "Сайънт" са оперативният директор Евлоги Георгиев и изпълнителният директор Ангел Митев, които заедно държат малко под 60% от акционерното дружество. С големи дялове са още чехкинята Михаела Бърки и британецът Питър Бандток. В интервюта Ангел Митев е описван като сериен предприемач - създал WizCom през 1995 г., която по-късно е купена от VMWare, съосновал Xentio и MammothDB.