🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Facebook иска да наеме 10 хил. специалисти в ЕС за създаването на "метавселена"

Според критиците на компанията този ход има за цел да отклони вниманието от скорошните скандали около нея

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Социалната мрежа Facebook планира да наеме 10 хил. специалисти от Европейския съюз през следващите 5 години за разработката на тъй наречената "метавселена". Става дума за онлайн свят, в която хората могат да играят, работят и комуникират във виртуална среда, често и чрез използването на очила за виртуална реалност, съобщава Reuters.

"Метавселената има потенциала да отключи достъпа до нови креативни, социални и икономически възможности. И европейците ще учакстват в изграждането й още от самото начало", обявиха от Facebook в своя блог. Новите работни места ще включват "изключително специализирани инженери".

През септември Facebook отдели 50 млн. долара за изграждането на "метавселената" си - сфера, в която компании като Roblox и Epic Games имат ранни позиции. По-рано тази година тя също така започна да тества приложение за дистанционна работа във виртуална реалност за притежателите на Oculus Quest 2 - VR очилата на компанията Oculus, която технологичният гигант купи през 2014 г.

Критики срещу Facebook

Това изявление се случва в бурни времена за социалната мрежа. През последните месеци Wall Street Journal публикува поредица от статии за дейността на компанията, сред които вътрешно разследване относно негативния ефект, който Instagram има върху тийнейджъри, както и документи, доказващи, че условията за ползване на социалната мрежа не се отнасят за определени високопоставени потребители.

По-рано същия месец Франсис Хоуген - бивш мениджър и информатор, отговорен за изтичането на документите, свидетелства пред Конгреса на САЩ и предстои да се яви пред британския парламент. Тя също така е призована от Европейския парламент за изслушване през ноември.

Според критици на Facebook това изявление има за цел да възстанови репутацията на компанията, засегната от скорошните скандали, както и да отклони вниманието от тях, съобщава BBC.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    manuel.neuer avatar :-|
    Jordan Dimitrov

    Бдеето принадлежи на фейсбук и Туитьр!! Т.Е социалните мрежи!!

    Нередност?
Нов коментар