Топ 10 на най-големите аутсорсинг компании в Пловдив

Технологичният бизнес в града продължава да расте и да привлича нови инвеститори

В офиса на втората компания в регионалната класация - Reward Gateway, работят около 220 души
В офиса на втората компания в регионалната класация - Reward Gateway, работят около 220 души
В офиса на втората компания в регионалната класация - Reward Gateway, работят около 220 души    ©  Reward Gateway
В офиса на втората компания в регионалната класация - Reward Gateway, работят около 220 души    ©  Reward Gateway
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив е вторият град в България не само по население, но и по брой аутсорсинг компании. Това важи и за дружества, които пишат софтуер по поръчка (ITO), и за такива, които поемат бизнес процесите на други фирми (BPO). Според бизнес портала на община Пловдив в този сектор работят над 7000 души. И предвид тенденциите в индустрията тази бройка по всяка вероятност ще расте.

Секторът на изнесените услуги е един от най-бързо развиващите се в цяла България и пандемията не само не промени това, но и го подсили. През ноември 2021 г. Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) публикува своя годишен доклад за развитието на индустрията, според който към края на 2020 г. аутсорсинг и IT компаниите в България имат приходи 3.3 млрд. евро, което представлява 6.6% от БВП на страната. За сравнение - през 2019 г. стойностите са били съответно 2.9 млрд. евро, или 5.5% от БВП. Общият брой заети в сектора е малко на 77 хиляди души, което е лек спад спрямо предходната година.

Огромната част от тези приходи и наети се намират в София, но с прегряването на столичния пазар на труда все повече компании се насочват към другите големи градове - и тук Пловдив заема важно място.

Според изследването на AIBEST за 2020 г. 90 компании имат офиси и оперират в Пловдив. От тях 39 са с централа там, а останалите 51 са втори офис на компания, която се управлява от друг град в България, най-често София.

Пловдив, естествено, е и най-предпочитаният втори град - по показателя компании с вторичен офис той е лидер в страната. Служителите в тези общо 90 фирми са около 7000 души, което отрежда на Пловдив второто място след столицата. Заплатата в града в сферата на ITO варира между 530 и 2839 евро в зависимост от позицията, а при BPO заплащането е между 590 и 1450 евро. Разликата се дължи на факта, че в случая на ITO повечето служители се занимават с кодиране, докато при BPO основното изискване е владеенето на един или повече чужди езици.

"Капитал" подреди по приходи компаниите с офис в Пловдив, които са основани в града или българското им дружество е базирано там. Според справката в системата КАПИ те държат малко над 2% от общите приходи за 2020 г. в аутсорсинг сектора в страната, или общо към 82 млн. евро. Като число тези данни изглеждат малка част от 3.3 млрд. евро общи продажби в индустрията, но е важно да се отчете, че в тях не са включени останалите над 50 ITO и BPO компании, които присъстват в града, но централата им не е там.

Кой кой е

Според финансовите резултати за 2020 г. на първо място е българското дружество SBTech (Global) Limited (от 2021 г. вече DraftKings) с малко над 96 млн. лв. приходи, което е повече от половината от общата сума за компаниите в Пловдив. Това е почти 10 пъти повече от приходите на втория - българското дружество на Reward Gateway, което има оборот малко под 10 млн. лв.

Сериозната разлика може да се обясни с броя на служителите, заети в двете компании. По данни на "Капитал" SBTech има почти 900 служители, но те не са само в Пловдив. Бройката е колкото всички други в топ 10, взети заедно. В Reward Gateway работят около 220 души. Друг интересен факт е, че в топ 10 присъстват само 4 BPO компании (включително DraftKings). С изключение на лидера обаче в града доминират ITO компаниите - и като приходи, и като брой.

Основаната през 2007 година SBTech отваря своето българско дружество "Ес Би Тек (Глобъл) лимитед - Клон България КЧТ" през 2010 г. именно в Пловдив, където започва работа с около 25 души. Според доклада на AIBEST компанията е определена като BPO, макар и да предоставя софтуерни решения за платформи за спортни залагания. През април 2020 г. групата заедно с Diamond Eagle стана част от американската DraftKings, основана първоначално като сайт за фентъзи спортове, а през 2018 г. преобразувала се в онлайн сайт за спортни залагания. През юни 2021 г. българското дружество беше замесено в американски борсов скандал. Американската консултантска компания Hindenburg Research излезе с доклад, че част от бизнеса на групата се е занимавал с нелегални залози в държави в Азия, където хазартът е забранен, като беше намесено и името на българското дружество.

Втората Reward Gateway е британска софтуерна компания, създадена през 2006 г. Компанията стъпи в България през 2014 г. (чрез дружеството "Риуорд Гейтуей (Обединено кралство) - КЧТ"), като разкрива своя офис именно в Пловдив. Приходите ѝ за 2020 г. възлизат на малко над 9 млн. лв. Сред основните ѝ клиенти, за които работи и е работила, са Bloomberg, American Express, Sky, Heineken, Sky, Diageo, Bayer, McDonalds, Unilever, DHL, IBM. Основните пазари, на които оперира, са САЩ, Великобритания и Австралия. Глобално компанията има над 450 служители, като в България се намират половината от тях. Компанията стана известна през 2015 г., когато беше продадена от Inflexion Private Equity на Great Hill Partners, а всичките ѝ служители тогава получиха процент от печалбата при продажбата. През 2020 г. Reward Gateway в Пловдив премести своя офис в новопостроената офис сграда "Каменица офис парк".

Следващата в класирането "Буланет" (вече част от създадената в Гибралтар Delasport) е с приходи 6.6 млн. лв. Компанията е основана през 2011 г. в Карлово, но около 3 месеца по-късно централата ѝ е преместена в Пловдив. Delasport е международно позната софтуерна компания, специализирана в развиването, изграждането и поддръжката на онлайн решения за спортни залагания. Компанията е лидер в производството на платформи за залагания. Приходите ѝ за 2020 г. са малко под 7 млн. лв., а служителите ѝ в България са над 200 души.

Основаната през 2003 г. "м+в МедиаНетуъркс" е аутсорсинг компания, която предлага на своите клиенти широк спектър от предпечатни услуги и уеб базирани решения. Според данните за финансовата 2020 г. приходите на компанията са малко над 5.4 млн. лв., а служителите й са около 210.

"Програмиста" е ITO компания, създадена през 2016 г. като правоприемник на едноименното дружество, което от своя страна е създадено през 2013 г. За 2020 г. оборотът й достига почти 5.2 млн. лв. Служителите са около 60. Компанията се занимава с консултантска дейност и основно с разработка, внедряване, обучение и поддръжка на софтуерни системи. През 2018 г. компанията спечели две отличия в годишните награди на тогавашната Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в категориите "Иновации в технологиите" и "IT продукт на 2018 г.".

През 2020 г. на 6-о място по приходи е СФБ, или по-известна като Speedflow Bulgaria, с малко под 5 млн. лв. приходи. По данни на "Капитал" служителите ѝ са около 30. Компанията разработва софтуерни продукти за големи телекомуникационни компании в Европа, САЩ и Азия. Компанията е основана от семейството на Наталия и Владимир Еллис, които през 2015-а преместват софтуерния си бизнес от Украйна в Пловдив. Те казват, че избират града заради сигурността, инфраструктурата и кадрите.

"Сайбиз България" е българско-американска компания, основана през 2003 г. в САЩ, а в България има офис от 2004 г. Тя се занимава с разработка на хардуер и софтуер, а също така и с търговия. Фирмата прави вградени системи за управление на електроника - от уреди до мобилни телефони. За 2020 г. приходите ѝ са почти 4.8 млн. лв., а служителите в България са около 90 души. През 2016 г. компанията стартира строителството на своя собствена сграда с разгъната площ 17 хил. кв.м, която все още е необитаема.

На 8-ата позиция в класацията по приходи е "Ескюей сървиз", която според Търговския регистър е основана през 2013 г. Оборотът ѝ за 2020 г. достига 3.6 млн. лв., а заетите в нея са около 30 души. Компанията е специализирана в консултантските услуги по софтуерно и системно тестване.

Друга пловдивска компания - "Вискомп", е основана през 2007 г. от пловдивчанина Георги Гроздев в партньорство с германското дружество Euroweb Group, в което самият той е работил преди това. Основните дейности на компанията са уеб програмиране, изработване и поддръжка на уеб сайтове, уеб хостинг и реклама в интернет. По данни за 2020 г. компанията е с приходи около 3.4 млн. лв. (ако се обединят оборотите на "Вискомп" и българското "Евроуеб", през което минава основният бизнес), а служителите са около 60, които към този момент работят от вкъщи заради пандемията от COVID-19.

"Направихме аутсорсинг фирма заедно с дружеството, за което работех в Германия. Там имаше проблеми в намирането на персонал, а България тъкмо беше влязла в Европейския съюз и беше логична стъпка. Все още нямаше на пазара почти никой, поне в Пловдив, а аз съм и пловдивчанин и това беше една от причините. Тогава беше модерно да се прави в София, а в Пловдив имаше една-две по-големи фирми. Смятахме, че тук е по-добър потенциалът да намерим по-качествени кадри. По-важно да намериш свестни и кадърни хора и да ги обучиш да вършат това, за което ги наемаш", казва Гроздев.

Като една от първите IT компании в Пловдив "Вискомп" е дала старт за немалко специалисти в Пловдив. През следващите две години Гроздев очаква фирмата да увеличи служителите си с още около 30 души, които ще извършват поддръжка и мониторинг на отдалечени системи.

Топ 10 по приходи на ITO и BPO секторът в Пловдив се затваря от друга софтуерна компания - "Кодар". Тя е основана през 1996 г. (според Търговския регистър 2010 г.) и предлага готови продукти и софтуерни решения за клиенти в България, ЕС и САЩ. Приходите на компанията за 2020 г. са малко над 3.2 млн. лв. и разполага с над 60 души персонал.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    perko101 avatar :-|
    perko101
    • - 8
    • + 3

    Г-н Куманов,
    С цялото ми уважение към Вас и Икономедия, тази статия е пълна с толкова неточности, подвеждаща информация и грешна такава, че недоумявам как сериозна медия като “Капитал”, още повече и с платен абонамент е допуснала публикуването ѝ.

    Написаното показва, че дори значението на думата “аутсорс” Ви убягва.

    Нередност?
  • 2
    cose avatar :-|
    cose
    • - 11
    • + 4

    Пловдив нито е доказано да е 2-ри град, нито пък аутсорсинга му е 7000 души. По-скоро около 3000 души, които по правило получават с около 30% по-ниски заплати от София.

    Капитал спешно да въведе квотен принцип на позитивни статии за другите 2 големи и дори по-развити градове - Стара Загора и Варна.

    Иначе оставяте с впечатление, че ви финансират корумпирани олигарси с цел имотни облаги - пробутване на мизерни апартаменти в Пловдив на излъгани купувачи, терени и т.н.

    Нередност?
  • 3
    pus37651833 avatar :-|
    pus37651833
    • - 2
    • + 1

    Стига с този аутсорс, неква чужда фирма имала 10 програмиста и 100 general purpose съпорт и хоп айде в класацията. Кажете колко продуктови компании е създал тоз хубав град Пловдив, дайте техните обороти и кажете колко души работят в тях. Това е истинския бизнес, другото е вятър и пазар на хора...

    Нередност?
  • 4
    ssrepmap avatar :-|
    ssrepmap
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "cose":

    Братле, гледам те че сън не спиш да сипваш на Пловдив тука по коментарите и изглежда си Заралия. Искам само да ти кажа, че като след няколко години ти, бетер с половината ти град и те се преместят тука по Оазисите, ще ви посрещнем позитивно и топло. Само си оставете заралийския бмв манталитет там откъдето идвате.

    Нередност?
  • 5
    cose avatar :-|
    cose
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "ssrepmap":
    И какво предлага Пловдив, че някой точно от по-развит град като Стара Загора да си помисли да мести там?

    Оазисите пък с техните бюджетни кутийки, изплиска легена направо.
    Ти виждали ли си нивото на строителството в Стара Загора още от комунизма та до съвременното на колко по-високо ниво е от окадения и очукан Пловдив?

    Нередност?
  • 6
    ulj201052416 avatar :-P
    ulj201052416
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "ssrepmap":

    Здравейте, не му обръщайте внимание на този човек, това е Евлоги - небезизвестен спамер от над 20 години по форуми и такива сайтове, като Капитал и Дневник. Вижте му историята в нета, дълга е, но си заслужава:

    https://www.ruseonline.info/smf/general-talk/moeto-etae-met-a-ee-kak-aa- 'oata'/

    Нередност?
Нов коментар