Galaxy S22 Ultra – верен помощник и в работата, и в личния живот

Всяка година Samsung обновява своите премиум модели с нови технологии, софтуерни функции и иновативни разработки

Galaxy S22 Ultra – верен помощник и в работата, и в личния живот
Galaxy S22 Ultra – верен помощник и в работата, и в личния живот
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съчетаването на професионалните задачи, семейни развлечения и лични хобита е неизменна част от живота на все повече хора. Тенденцията BYOD (използвай за работа собственото си устройство) отдавна набира скорост, но хибридният модел на работното място и възможностите за изпълнение на разнообразни бизнес дейности на всяко място и по всяко време дават импулс на потребителите да възприемат най-модерните и функционални мобилни устройства на водещите производители.

Точно такива устройства предложи на потребителите Samsung, когато през февруари тази година представи последното си поколение флагман серия смартфони Galaxy S22, сред които най-мощният е Samsung Galaxy S22 Ultra. Компанията е сред най-големите производители на умни телефони в света и през последните години неизменно е на първо място по доставени мобилни устройства. Всяка година Samsung обновява своите премиум модели с нови технологии, софтуерни функции и иновативни разработки.

Samsung Galaxy S22 Ultra е пример за тази тенденция, особено в областта на фотографските възможности. Моделът е подходящ както за работещите професионалисти, така и за запалени по фотографията любители, включително за нощни сцени, портретни снимки, макрорежими и редица други.

Samsung Galaxy S22 Ultra е голям и мощен Android смартфон. Той е готов за всякакви задачи, например за важни работни ръкописни бележки с S Pen, за игри, за браузване в интернет на големия екран. Същевременно и в този супермодел камерите са поставени във фокуса на инженерите, като функцията Space Zoom ви дава възможност да правите снимки на обекти, които не виждате с просто око.

Софтуерът на Samsung One UI 4.1 е подобрен значително. Сред другите инструменти интерес представлява Expert Raw, безплатно приложение на Samsung, което се сваля допълнително и ви осигурява пълен достъп до всички контроли на камерите и вие можете да правите и съхранявате снимки във формат RAW. Освен това видеоконферентното приложение Google Duo върши перфектна работа на служителите, които често трябва да влизат в работни видеосрещи и дискусии.

Животът на батерията е достатъчно дълъг за почти 2 дена непрекъсната работа (разбира се, ако не играете през цялото време игри, изискващи 120 Hz опресняване). Капацитетът й от 5000 mAh е допълнен от високопроизводителния, но умно пестящ енергия процесор, разчитащ и на технология за изкуствен интелект.

Ако досега сте използвали смартфон с по-малък екран, няма да поискате да се върнете към него. И ако досега трудно сте правили снимки на изгряващата луна, сега вече можете да се похвалите пред приятелите си в социалните мрежи с идеални нощни кадри.

Впечатляващ дизайн и адаптивен дисплей

Дизайнът е едновременно изчистен и красив, с луксозно матово стъклено покритие, като обективите на камерите са вградени в корпуса, а металната рамка създава огледален ефект. Galaxy S22 Ultra се предлага в четири цветови варианта, вдъхновени от природата: мистично черно, мистично бяло, зелено и новия цвят - бордо. Освен това 6.8-инчовият дисплей с утрависока резолюция предлага много живи цветове и плавни движения дори при бързи сцени от игри и филми благодарение на кадровото опресняване от 120 Hz. Но софтуерът на телефона е достатъчно "умен" да намали тази честота чак до 1 Hz (долната граница в предишното поколение беше 10 Hz), когато бързото опресняване не е необходимо, а по този начин се пести сериозно от живота на батерията.

6.8-инчовият динамичен AMOLED 2X дисплей е сред най-сериозните предимства на новия флагман. Той поддържа резолюция до 3088 x 1440 pixels (WQHD+), което означава плътност на пикселите 500 ppi. Все пак резолюцията по подразбиране е 2316 x 1080 (FHD+), което според Samsung харчи по-малко енергия от батерията.

Адаптивната технология за промяна на кадровото опресняване е много полезна. Честотата от 1Hz може да се използва при неподвижни изображения или текстови документи, докато 120Hz ще е нужно при динамични игри. При геймърския режим е възможно и временно ускоряване до 240 Hz. Интелигентният софтуер гарантира, че изображенията са изчистени, а видеокадрите са плавни точно когато това е необходимо. По този начин телефонът се справя отлично както при работа с най-предизвикателни заглавия в мобилните игри, така и при стрийминг на интересни кинохитове с бързо променящи се сцени.

Максималната яркост на дисплея е 1750 нита, за което помага новата технология на Samsung Vision Booster, така че всичко се вижда дори при пряка слънчева светлина. Разбира се, в този случай осветеността е вдигната на максимално ниво, което означава и по-кратък живот на батерията. Същевременно работата с тежки приложения и максимална честота генерира голямо количество топлина. Компанията обаче е разработила специална вградена изпарителна камера, която е едновременно тънка и устойчива, а дизайнът е създаден по такъв начин, че топлината се отвежда бързо от важните компоненти и се разсейва.

Устойчивост и бързо зареждане

Но Samsung не разчита да хване окото на потребителите само чрез иновативните вградени камери, допълнени с най-мощния чипсет на компанията досега, изработен по 4-нанометрова технология. Апаратът е изключително устойчив на прах и влага, поддържа сертификат IP68, т.е. може да издържи до 30 минути в сладка вода на дълбочина до 1.5 метра. Мощната батерия се зарежда бързо чрез 45-ватово захранване. Трябва да се отбележи, че това захранващо устройство не е включено в комплекта и се продава отделно. Има възможност и за безжично зареждане, като в този случай максималната мощност е 15 W.

Подобрения на фотографските способности

Във флагмана S22 Ultra камерите са с много добър хардуер, а усъвършенстванията спрямо предишното поколение са софтуерни. Снимките в портретен режим са подобрени с по-детайлна дълбочина, като сега се поддържат и възможности за портрети на домашни любимци. Телефонът успява да разпознае малки детайли в снимания обект, като вид на прическата например, и да я подчертае, а не да я "замъгли" заедно с фона.

Режимът за нощна фотография разчита на подобрена технология, базирана на изкуствен интелект, използван от новия чип NPU. Така камерата в Galaxy S22 Ultra успява да събира повече светлина, повече детайли и цветове дори при много слаба светлина. Функцията Auto framerate засича моментната осветеност и променя автоматично скоростта на кадрите до оптималната. Нова е и функцията Auto Framing, която разпознава и проследява до 10 души във всяко видео и автоматично настройва фокуса на камерата. Тази функция обаче трябва да бъде задействана преди видеозаписа. Функцията е налична както за камерата, така и за Google Duo, Meta Messenger, Google Meet, Microsoft Teams, Cisco Webex Meet и Zoom.

Партньорството с Google

Хибридното Android устройство става незаменим помощник и за бизнес потребителите, разчитащи на множество приложения на Google, които инженерите на Samsung и Goolge са интегрирали в новия флагман. Сред тях са картографските услуги на Google Maps за бързо ориентиране в непознат град или откриване на точен адрес на нов, но набиращ популярност ресторант, като освен традиционния режим се поддържа също сателитен изглед и режимът Street View. Същевременно приложението Google Lens може да ви даде моментално подробни данни за интересна архитектурна забележителност или музей, покрай които минавате на път за ресторанта, а там ще ви покаже цялата информация за сервираните ястия или непознатия за вас екзотичен плод, поднесен за десерт. Разбира се, Google Lens може да изпълни ролята и на преводач, ако случайно менюто не е на познат за вас език.

Партньорството на Samsung с Google осигурява и много високо качество на видеоразговорите през Google Duo, поддържано и от високоскоростните мрежи. Бизнес потребителите ще могат да осъществят моментална видеосреща с до 32 участници. Можете да променяте аудиоефектите (стандартен, фокус върху говорещия или следене на всички звуци) в зависимост от сценария за груповия видеоразговор.

Иновативната писалка

Galaxy S22 Ultra се отличава и с поддръжка на нов вариант на стилуса S Pen, познат от моделите Galaxy Note, както и добре приет и от потребители, и от разработчици на различни приложения. Сега дисплеят на S22 Ultra e трикратно "по-отзивчив" към S Pen, като подобренията са не само по отношение на хардуера, но и се поддържа технология за изкуствен интелект. На базата на разширени анализи компанията е усъвършенствала софтуера си, прогнозиращ чрез изкуствения интелект коя точка ще натисне потребителят със стилуса, а това улеснява работата му при писане на ръкописен текст или рисуване.

Писалката е вградена в корпуса и когато я издърпате, автоматично по подразбиране се стартира приложението Notes, така че да започнете да правите веднага бележки или да чертаете скици и диаграми. Този режим по подразбиране може да се промени и да решите кое приложение ви е по-удобно за бързо зареждане. Все пак приложението Samsung Notes предлага поне няколко начина за преобразуване на ръкописните "драскулки" в текст, а освен това има възможност за използване на клавиатурата в режим "ръкопис". Освен това Samsung предоставя на потребителя средства да контролира стила на върха на писалката, дебелината, цвета и други атрибути на рисунките си.

Ако сте отключили екрана, преди да извадите S Pen, можете да използвате инструмента Air Command (задържайки курсора на мишката върху екрана или като натиснете бутона на стилуса). По този начин се извика пълният списък с инструменти за S Pen, които включват: "Създаване на бележка", "Преглед на всички бележки", "Интелигентен избор", "Писане по екрана", "Съобщения на живо", "AR Doodler", "Превод" и Pen Up. Инструментът за превод е надграден, като освен че е по-бърз, вече поддържа до 88 езика.

Сигурна защита

Под екрана е "скрит" ефективен ултразвуков четец за пръстови отпечатъци. Той работи много добре както при регистриране на нов потребител, така и при отключване на телефона. Друга биометрична технология за защита е лицевото разпознаване, но според компанията тя не е толкова сигурна, колкото въвеждането на PIN или пръстов отпечатък.

Корпусът от алуминиева сплав Armor Aluminum, както и новото стъклено покритие Corning Gorilla Glass Victus+ от двете страни на телефона дават спокойствие при случайни падания.

Galaxy S22 Ultra е защитен и чрез платформата за сигурност Knox Vault на Samsung, която включва защитен процесор и памет. Чувствителни данни като пароли, биометрични данни или кодове за Blockchain са изолирани от основната операционна система на телефона. Таблото за поверителност на потребителския интерфейс и индикаторът за сигурност улесняват контрола на това кои приложения имат достъп до данните и камерата, така че потребителят решава на кои приложения да предостави/откаже разрешение за достъп. Серията Galaxy S22 въвежда и няколко нови функции за сигурност, включително ARM микроархитектура, която предотвратява кибератаки, насочени към операционната система и паметта.

Препоръка

Купете Samsung Galaxy S22 Ultra, ако сте пристрастен към продуктивността. Ще ви бъде трудно да намерите мобилно устройство с повече възможности от този премиум модел в новата серия на Samsung.

Смартфонът е подходящ и за човек, който постоянно си води бележки или е художник с иновативни умения, който често има брилянтни идеи в движение. S Pen вече е винаги достъпен и е достатъчно универсален, за да поддържа преобразуване на драсканици в текст, за създаване на изящни творби или за прости графики.

Разбира се, камерите и способността за изключително приближение го правят желан и за любителите на фотографията.

Galaxy S22 Ultra се предлага във варианти с памет за съхранение 128 GB+8GB RAM, 256 GB+12GB и 512+12 GB.