Българските създатели на големите ИТ проекти по света

Dеvision - като сигурен партньор с 15 години опит в IT бранша, компанията разказва за предизвикателствата пред сектора и неговото бъдеще

Българските създатели на големите ИТ проекти по света
Българските създатели на големите ИТ проекти по света
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Благодарение на партньорството ни с Devision, сега разполагаме с продукт, който лесно се адаптира спрямо нашия растеж", споделя Браян Твенструп, президент на Eduspire Solutions. Мобилно приложение с оптимални функционалности за милиони потребители дава възможност на хиляди училища в САЩ да администрират гъвкаво и удобно дейностите си.

Devision е призната софтуерна компания, чието начало поставят трима съоснователи през 2007 г. с по-малко от 10 клиента, стигайки до ключови дългогодишни взаимоотношения и проекти глобално днес. През 2019 г бива класирана от Clutch в топ софтуерни компании в България, а през 2021 г получава оценка 8.7/10 в признатата IT платформа Pangea. Ключовите й проекти са в RegTech индустрията, енергийния сектор и Smart home & building automation, обслужвайки клиенти в САЩ и Европа.

По случай своята 15-годишнина Devision разговаря със свои клиенти и колеги, стигайки до темите, които пряко засягат ИТ екосистемата.

Когато стартирахте работа с нас, каква бе идеята ви, как се разви?

Юлиян Бориславов, основател на ICN

Може да се каже, че ICN.Bg е сред клиентите ветерани на Devision. Стартирахме взаимна работа още със самото създаване на компанията през 2007. Екипът беше малък, но много надъхан. Всичките ни софтуерни разработки бяха възлагани на фирмата, защото всичко се случваше според уговорения план. Независимо дали трябваше да разработим новия си търговски сайт или сложна система за управление на онлайн продажби, екипът винаги подхождаше професионално. Винаги сме разчитали и сме се вслушвали в професионалното им мнение. Съвместната ни работа през годините доведе до много общо инициативи и партньорства, които са факт и до днес.
Infinum е сред новите европейски партньори на компанията, Рикардо Кулусик (Business Development) споделя за първия си опит с българска софтуерна компания.


"Когато имаш партньор, който разбира начина ти на работа, културата и историята на компанията ти, животът ти някак се случва по-лесно. Дотук Devision ни помогна за няколко проекта, но основно свързани с Flutter Development, и сме просто щастливи от колаборацията ни."

Средната продължителност на проектите в Devision e 3.5+ години, а Retention Rate е 95%. За всеки проект се изгражда специален екип, като клиентите ни имат достъп до опитни програмисти с експертиза в различни направления, а софтуерните ни инженери имат възможност да фокусират уменията си според интересите си. Този процес по напасване предлага гъвкавост и качество, от една страна, а от друга - спомага за плавното развитие на всеки от служителите ни.

Кой е най-интересният проект, над който си работил в Devision, и какви са/били основните предизвикателства по него?

Григор Милчев, ръководител на екип, Devision

За мен почти всички проекти, по които съм работил в Devision, са били интересни, но на първо място бих поставил тези, по които съм в момента. Всички те са в сферата на smart home/building и се разработват с безкомпромисно качество и внимание към всеки детайл. За жалост нямам спомен за проблем, който да ми е направил силно впечатление, за да мога да го определя като предизвикателство.

Предизвикателствата по проектите са нещо, което лесно можем да управляваме на вътрешно ниво в компанията, но предизвикателствата в сектора са тези, които всички се опитваме да изпреварим, за да ги срещнем по-подготвени.

Как виждате развитието на сектора след 15 години?

Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ

Повече от 10 години БАСКОМ провежда задълбочено проучване на състоянието на софтуерния сектор в България. Съгласно данните от последния Барометър, секторът за поредна година бележи устойчив двуцифрен ръст и като правило изпреварва всички други сектори. Тъй като секторът ни е предимно експортно ориентиран, върху неговото развитие влияят глобални фактори по-силно, отколкото вътрешни. Най-значимият фактор, който оказва влияние на растежа (и по-скоро на неговото ограничаване), е хроничният недостиг на хора. Ако погледнем назад, преди да погледнем в бъдещето, за 20 години броят на заетите в сектора е нараснал повече от 10 пъти, но изчисленията ни са, че само за следващите 5 години ще са ни необходими над 32 хиляди човека. Дори и да приемем, че голяма част от процесите в сектора ще се автоматизират, търсенето на хора едва ли ще намалее.

Какви са основните предизвикателства в момента при намиране и задържане на ИТ професионалисти?

Виктория Димитрова, HR Manager, Devision

Най- големият проблем в ИТ сектора е текучеството

Все по-честа практика за софтуерните специалисти се оказва смяната на работното място с оглед реалността на пазара на труда и силната конкуренция. Освен това някои от програмистите, работещи от вкъщи, имат трудови взаимоотношения с повече от една компания, което не им позволява да отделят стандартните 8 часа на ден за регулярни проекти.

Доста по-трудно се оказва намирането на служители, имащи желание да работят под строго определен график.

Дългото стоене вкъщи, което беше породено от пандемията предизвика търсене на баланс между работа и личен живот, гъвкавост в работното време и мобилност. Много от кандидатите за работа категорично не биха приели оферта, ако се изисква да следват стриктен график и да са в офиса от понеделник до петък. Тенденция, която се откроява, е някои хора да предпочитат 4 дневна седмица за по-добър баланс. Както и, разбира се, повече дни платен отпуск.

Все по-сложно става намирането на специалисти, които да имат желание да се занимават с т. нар. наследени (Legacy) проекти.

Софтуерните инженери предпочитат да са ангажирани с модерни проекти, стартиращи от нулата, използвайки най-новите технологични практики.

Как си представяте модела на работа в ИТ сферата (хибриден/ хоум офис/ офис) и как това ще повлияе на продуктивността и иновациите?

За никого не е тайна, че наложеното извънредно положение в България поради Ковид-19 доведе до нова организация на труд в повечето български компании. Работата от вкъщи стана възможна за много повече служители на различни позиции.

Някои предпочитат да се възползват изцяло от home office, а за други хибридният модел е най-подходящ. Все по-малко са привържениците на работа само от офиса. Изследванията в сектора показват, че иновацията не е пряко обвързана с модела на работа, а по-скоро с мотивация и подходяща екипна среда.

Как ти се отрази преминаването на хоум офис на 100% в Devision?

Григор Милчев, ръководител на екип, Devision

Лично аз съм по-продуктивен, когато съм хоум офис. Въпреки това познавам доста хора, на които социалният контакт им липсва и това доста ги потиска. В случай че всеки е намерил продуктивната си среда, смятам, че това би повлияло добре и на иновациите. Преминаването на 100% хоум офис в Devision ми се отрази добре, тъй като ми спести времето, което отделях за придвижване до офиса и ме направи по-фокусиран.

Как ще се промени ИТ индустрията следващите 5 години?

Бранимир Борисов, технически директор, Devision

Като тенденция ще се запази прилагането на DevOps пактиките като част от процеса на разработка и поддръжка на инфраструктурата, което ще автоматизира дейностите по доставка и внедряване на софтуерните продукти.

Използването на AI/ML и напреднали аналитични методи (като Predictive Analytics) за предсказване на трендове и събития ще спомогнат за по-добро и ефективно управление на процесите и ресурсите в компаниите.

Двигател на индустрията и занапред ще продължат да бъдат Cloud-native технологиите.

Кои са най-новите и използвани технологии в момента и какви нови да очакваме спрямо нуждите на бизнеса?

Григор Милчев, ръководител на екип, Devision

Последните години технологии като artificial intelligence, deep learning и blockchain стават все по-популярни и смятам, че ще бъдат все по-използвани и внедрявани в различни сфери от нашия живот. Предполагам, че в бъдеще бизнесът ще се насочва все повече към тях, тъй като все още много процеси не са достатъчно оптимални, а тези технологии биха допринесли за подобряването и усъвършенстването им.

Какви са плановете на Devision в следващите години и как ще постигнете целите си?

Петър Ненов, CEO, Devision

В рамките на текущата година планираме да удвоим екипа ни, което е близо 100% ръст, който бихме желали да запазим в рамките на следващите години. Инвестираме в качествена среда за професионално и личностно развитие на екипа си. В технологичен план искаме да разширим експертизата си в нишови области като IoT, AI/ML, DevOps, както и собствените ни продукти и решения.