"А1 България" купува "Стемо" и става лидер на IT пазара

Цената на сделката не беше обявена, но според източници от бранша е около 50 млн. лв.

Според Александър Димитров "Стемо" ще продължи да работи самостоятелно
Според Александър Димитров "Стемо" ще продължи да работи самостоятелно
Според Александър Димитров "Стемо" ще продължи да работи самостоятелно    ©  Надежда Чипева
Според Александър Димитров "Стемо" ще продължи да работи самостоятелно    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Цената на сделката не беше обявена, но според източници от сектора е около 50 млн. лв.
  • Габровската компания ще работи самостоятелно, ръководена от един от основателите - Георги Тихов.
  • От А1 са разглеждали и други играчи на пазара, като са възможни още сделки в бъдеще.

През последните години на българския пазар на IT услуги нямаше особени катаклизми - играчите от години са едни и същи, много от тях с български собственици, а бизнесът от държавата и корпоративни клиенти беше стабилен. Единствената промяна беше активното навлизане на "А1 България" в този сектор, като телекомът все повече увеличаваше присъствието си, за да се превърне в един от най-големите доставчици на IT услуги. Сега, с нова сделка за една от най-значителните компании в индустрията, А1 става лидер на пазара.

"А1 България" обяви, че купува 100% от основаната преди 31 години в Габрово "Стемо", която е една от най-големите български IT компании. Индикации за възможна сделка имаше още преди няколко месеца, но в един момент се прокрадна информация, че разговорите са се разпаднали. Сега придобиването е факт, като А1 получава контрола над компания с почти 300 специалисти, бизнес с годишни приходи над 60 млн. лв. и проекти и клиенти в най-различни сфери. Цената на сделката не беше официално обявена, като единствено се казва, че "A1 България" ще я финансира чрез наличния си капитал. Но според източници от пазара транзакцията е около 50 млн. лв.

Това е първата голяма сделка на А1, след като през 2015 г. операторът купи тв и интернет доставчика Blizoo, а пет години по-рано и "Мегалан" и "Спектър". Сега покупката не е на оператор конкурент и клиентска база, колкото силно навлизане в нова ниша.

Началото е в Габрово

"Стемо" е създадена през 1991 г. в Габрово от четирима основатели: Христо Ковачев, Стефан Моров, Иван Божинов и Георги Тихов. През годините тя постепенно развива бизнеса си и се налага като основен играч, като доставя най-различни IT решения: от ERP системи и системна интеграция до софтуерни, хардуерни и консултантски услуги. Има 15 търговски офиси и сервизни бази в цялата страна и работи с най-големите доставчици на оборудване и решения в света. И четиримата основатели продават дяловете си, а Тихов остава да ръководи бизнеса на "Стемо" като част от А1.

"Компанията ще продължи да работи самостоятелно, за да е по-гъвкава. А1 също ще стане клиент на "Стемо", а те ще се възползват от нашето ноу-хау. Най-ценното в компанията са хората и ще продължим да развиваме екипа", заяви пред "Капитал" Александър Димитров, главен изпълнителен директор на "А1 България".

Димитров обяви преди време плановете си да направи компанията си лидер на ICT пазара и доставянето на все по-сложни решения, свързани със Software as a Service, Infrastructure as a Service, киберсигурност и др. "А1 България" също има партньорства с някои от най-големите технологични фирми като Cisco, Dell, SAP, Acronis, IBM и др. Има и собствен SAP компетентен център и центрове за данни в няколко града в страната. Телекомът развиваше усилено IT бизнеса си през последните три години и според Димитров приходите от него са достигнали 70 млн. лв. през 2021 г. Само през миналата година телекомът е наел над 200 нови служители в областта на IT и ICT развитие, SAP консултации и др. Придобиването на "Стемо" прави оператора лидер на пазара по приходи и е следващата част от стратегията за увеличаване на присъствието в този сегмент. Освен хората привлекателни за А1 са и дългогодишните клиенти на габровската компания. Според годишната класация Digitalk 101 на най-големите IT компании в България "Стемо" е номер три системен интегратор в България след "Телелинк бизнес сървисис груп" и "ЦЕТИН България".

И още възможни сделки

Според източници на "Капитал" от А1 са разглеждали и други възможни цели за придобиване с български собственици като "Телелинк бизнес сървисис груп" (основно заради IT бизнеса им) и "Парафлоу". Първата беше постигнала договорка за продажба на 51% от капитала си на собственика на БТК United Group, но сделката се провали, след което "А1 България" също е огледала компанията. Не е изключено след придобиването на "Стемо" телекомът да не спре с поглъщанията, като вече се говори за възможни сделки и за други играчи от IT сектора с български собственици. Сред най-големите местни конкуренти на "Стемо" са "СиЕнСис", "Контракс", "Парафлоу" и "Лирекс".

Бизнесът с IT проекти расте през последните години, като пандемията ускори внедряването на всякакви решения, както в държавната и общинската администрация, така и в компании от повечето икономически сектори. Според класацията Digitalk 101 пазарът през 2020 г. е растял бурно до около 500 млн. лв.

Близост с "Поликомп"

Сделката не включва другата голяма компания на досегашните собственици на "Стемо" - създадената също в Габрово преди 23 години "Поликомп", която е един от най-големите дистрибутори на IT оборудване в България. Приходите на този бизнес продължават да растат и за последната отчетена досега година - през 2020 г. достигнаха 252 млн. лв. Но според Димитров сделката за "Стемо" ще задълбочи и сътрудничеството с "Поликомп" за доставка на оборудване и устройства. Като част от Telekom Аustria Group "А1 България" често получава преференциални условия и добри цени в този сегмент, но същевременно работи и с местни български доставчици.

Кой ще е лидер

С консолидирането на резултатите на "Стемо" "А1 България" ще има възможност да остане лидер по приходи сред телекомите на българския пазар. През миналата година операторът измести БТК за първи път от 15 години, след като отчете 1.12 млрд. лв. оборот спрямо 1.06 млрд. лв. на конкурента си. И двете компании тепърва ще включват придобити дружества: През 2021 г. БТК купи софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет", пловдивската N3 и търновската "Телнет". Сделката за "Нетуоркс" все още не е завършена.