Фирмите могат да върнат старата си техника и да вземат нова с отстъпка до 30%

Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)

Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)
Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)
Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)    ©  "Ардес"
Инж. Димитър Димитров, основател на "Ардес ИТ" (Ardes.bg)    ©  "Ардес"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Г-н Димитров, "Ардес ИТ" разширява присъствието си на силно развития ИТ пазар с нов, уникален продукт, специално създаден за бизнеса. Защо се насочихте именно към нишата за възстановяване и повторно използване на компютърна техника?

- "Ардес ИТ" работи повече от 26 години на специализирания пазар на ИТ техника, като продава и поддържа лаптопи, компютри и периферия на хиляди клиенти. За последните 3 години сме продали над 55 000 лаптопи и компютри и сме обслужили над 200 000 клиенти само за ИТ продукти. Нашето мото е "Разбираме от компютри, разбираме и теб". Точно затова си зададохме въпроса какво се случва със старата техника на клиентите ни. След направеното проучване установихме, че в България няма култура за планиране на жизнения цикъл на ИТ активите и повечето решения се взимат или при належаща нужда като повреда, необходимост от ремонт, или поради силно морално остаряване на техниката и невъзможност да се изпълняват нормалните дейности с нея.

Всичко това води до намалена производителност на труда, до преки загуби от нарастване на повредите след 3-ата и 4-ата година на експлоатация, неудовлетвореност на служителите и намаляване на тяхната ефективност, когато ползват по-стара техника, непригодна за техните професионални нужди.

За да решим проблемите на нашите клиенти, създадохме и нашия ценово ефективен продукт "Обратно изкупуване на ИТ активи", при който фирмите могат да върнат старата си техника и да вземат нова с отстъпка до 30% от първоначалната цена за придобиване.

Какви са предимствата и ползите за фирмите, които биха предизвикали техния интерес към такъв трансфер на техника?

- Както знаете, ИТ технологиите се развиват много бързо и моралното остаряване е по-бързо от физическото. От друга страна, много от фирмите в софтуерната индустрия, архитектурното проектиране, инженеринговата дейност и финансовите прогнози, както и всички мениджърски позиции имат нужда от най-съвременни технологии, за да могат да вършат дейността си най-ефективно и с най-малка вероятност от загуби.

Това най-често изисква от тези фирми да подменят техниката си на 3-4, а някои дори на 2 години. Какво най-често се случва със старата техника в момента? Тридесет процента от фирмите я продават на служителите си на минимални цени, 10% от фирмите я даряват, 30% от фирмите я оставят за резерв и 30% я забравят в някой склад, докато дойде следващата партида, и много често, като минат 6-7 години, я бракуват.

Целият този процес на допълнително съхранение, отчитане на ИТ активите, запазване на сигурността на информацията, профилактиране, ако ще се продава, и т.н. струва на фирмите и най-вече на мениджърите допълнително време и средства. Това са несвойствени за тях задачи, които ги отклоняват от тяхната основна дейност. Целият този процес може да коства до 10-15% от стойността на първоначалната инвестиция, но никой не си дава сметка за това.

Точно затова, за да решим тези и други проблеми, създадохме нашия продукт, който помага на фирмите не само да спестят средства и да се освободят от старата си ИТ техника, но и да спестят от първоначална вноска за новата покупка.

Как изглежда сделката "стара за нова техника" във финансово изражение? Колко могат да спестят потребителите при закупуване на нови технически устройства след връщането на старите?

- Някои от фирмите, които имат най-високи изисквания, сменят техниката си на 2 години, други на 3, а повечето фирми сменят на 4 години. Спестяването може да варира от 30-35% до 5-10% и зависи от параметрите, състоянието и възрастта на старата техника.

Как се определя от какво зависи цената на изкупуване на наличната техника? Могат ли клиентите ви да получат самата сума, или трябва да закупят техника - от вас или от друга фирма? Нови или втора ръка компютри вие предлагате?

- Имаме специализирана вътрешна система за оценка на техниката за изкупуване, така че в рамките на един ден, дори и по-бързо, клиентът може да получи първоначално предложение за изкупуване след попълване на специализирания ни въпросник в сайта. След като той се съгласи на първоначалната оценка, техниката се изпраща до наш сервизен център, където стават реалната оценка и тестване на техническото състояние и външния вид по обективни критерии.

След тестването се дава окончателната оценка. Ако клиентът се съгласи с предложението ни, получава ваучер за покупка на нова техника от нас, а ако не е съгласен, му връщаме продукта, като разходите за транспорт (за частните клиенти) са за наша сметка.

Цената на изкупуване се определя както от марката и модела на техниката, годината на производство и техническите параметри, така и силно зависи от състоянието ѝ и външния вид. За една и съща техника може да се получат много големи разлики, достигащи до 80% в цената на изкупуване, само заради лош външен вид, липса на зарядно, лоша батерия и т.н. Всичко е индивидуално.

Над 90% от фирмите в България нямат политика за повторно използване на тяхната ИТ техника. На какво според вас се дължи изключително ниският процент на модерния "зелен" избор на българския бизнес? Смятате ли, че предлаганата от вас услуга ще стимулира промяна на тази ситуация?

- За съжаление повечето от фирмите не се замислят колко реално им струва използването на стара компютърна техника. Доказано е, че след 3-ата година на ползване производителността на труда на служителя може да намалее между 3 и 6%. Замислете се - на един програмист или проектант, архитект, който е с разходи за заплата и осигуровки над 3000 - 4000 лв., да се налага да работи на стария си компютър, който го бави и му пречи да e ефективен. "Малките" забавяния могат да доведат до 6% намалена производителност и само пропуснатите ползи за няколко месеца могат да надхвърлят цената на нова техника.

Аз лично в моята над 26-годишна практика съм имал многобройни случаи на успешни хора, които са се предоверили на техниката си, казват си - "нали работи, защо да я сменям", и за съжаление само от един дефектирал твърд диск са загубили години труд. Дори наскоро един доцент ни молеше да спасим труда му за професурата, написан на стария му лаптоп. За съжаление не успяхме. Години труд бяха загубени.

Това са най-фрапантните примери, но има стотици подобни истории. Истината е, че повечето от бизнесите не се замислят, че компютърната им техника и софтуерът са съвременните инструменти за производство и се правят компромиси с бързо действие, качество, и то само да се спестят 3-4% от началната инвестиция, които са малка част в сравнение с общата цена на притежание на техниката.

Най-новото ни предложение е "Лизинг на компютърна техника заедно с обратно изкупуване на ИТ активи", което прави изключително изгодна подмяната на ИТ техниката. С този продукт може да не платите нищо като първоначална вноска и после да плащате малки месечни вноски до края на периода. Това може да доведе до 30-40% икономия на средства от общата цена на притежание на ИТ оборудването. Ние работим така, че когато компютрите се сменят, хората остават с нас.