Бъртранд Перез, Polkadot: Сривът в криптото ще прочисти пазара от спекулация и краткосрочни проекти

Изпълнителният директор на Web3 Foundation пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Бъртранд Перез е изпълнителният директор на Web3 Foundation, организацията, която разработва блокчейн протокола Polkadot. Свързаната с нея криптовалута DOT е 11-ата в света по пазарна капитализация, с обща стойност на монетите 10 млрд. долара към юни. През ноември тя достига най-високата си точка с пазарна капитализация от над 40 млрд. долара. Преди да се присъедини към Web3 Foundation, Перез е оперативен директор на Libra (по-късно Diem), проваления опит на Facebook за създаване на криптовалута. Напуска проекта през юли 2021 г., след като е прехвърлен регулаторно от Швейцария в САЩ. Най-дълга част от кариерата си прекарва в PayPal като старши директор от 2011 до 2019 г.

"Капитал" разговаря с Перез по време на годишната конференция Grow Digital, организирана от EIT Digital.

Как бихте обяснили накратко какво прави Web3 Foundation?

- Нашият основен продукт е протокола Polkadot, който позволява разработването на Web3 платформи. Те могат да бъдат в метавселената, но могат да бъдат и всичко останало - NFT или нещо друго. Метавселената е само едно от приложенията на технолгоията ни. Ние вярваме силно във възможността на Web3 и блокчейн да доведе до иновации, дори по-големи от самия интернет. Целта на фондацията е да разрасне този протокол, заедно с общността на разработчиците на Polkadot.

Промени ли перспективата ви или дългосрочните планове настоящия срив на криптовалутите и специално паниката при стейбълкойните?

- Не. Напротив, мисля, че това, което се случи през последните седмици е добро в дългосрочен план. Малко е тъжно, защото много хора загубиха много пари, но те ги загубиха, защото спекулираха с активи, които просто залагаха на краткосрочни печалби и нямаха никаква дългосрочна стойност. Надяваме се, че оттук насетне това ще помогне за изчистване на полето от "лоши актьори" и лоши проекти, които нямат за цел да донесат някаква стойност, а се правят само за да бъдат спечелени бързи пари. Ситуацията на криптопазара в момента ще помогне за прочистването, а проектиге, които правят нещо стойностно, ще продължат да съществуват. Нещо подобно се случи с интернета в края на 90-те години и началото на хилядолетието, когато множество компании не носеха реална стойност, но се възползваха от балона. После той гръмна и останаха само тези, които имаха дългосрочни планове да разработят нещо, което хората биха използвали.

Но не се ли базират криптото и, като допълнение Web3, върху този тип спекулация? Не е ли това, което ги направи известни?

- Това е върха на айсберга. Повечето хора виждат това - възможност да спекулират върху нещо и да направят състояние от днес за утре. Но не, това не беше основната идея. Ако прочетете уайтпейпъра на биткойн ("whitepaper" е основният документ, обясняващ икономиката и целта на дадена криптовалута или проект - бел. ред.), там пише да дадем възможност на хората да обменят пари и стойност напълно свободно, с ниски такси и без централизирано звено. Идеята никога не е била хората да спекулират със стойността. После обаче bitcoin поскъпна значително и сега е по-скоро опит за съхранение на стойност. Още повече сега, когато централните банки печатат постоянно пари и виждаме висока инфлация, без значение дали е в Европа, САЩ или другаде. И въпреки това, спекулацията никога не е била предварително замислен ефект. Тя дойде по-късно. Хората виждат спекулативния ъгъл, защото е в природата им. Ние - не. Нашият проект е създаден като дългосрочен и това е единственото, което има значение.

Как виждате използването на тези технологии от корпорации?

- Ръстът при корпорациите е забележим. Много компании вече разработват решения и продукти върху блокчейн и в много сектори. Обратно към предишния въпрос: повечето хора виждат финансовия ъгъл на криптото и това също има своето приложение, например стейбълкойните. Те трябва да бъдат по-добре регулирани, но и сега са доказани решения за бърз и евтин трансфер на пари. Извън финансите има тонове други възможности, от които компаниите са заинтересовани, като управлението на поточни линии например. На практика навсякъде, където е нужна трета страна, за да се случи нещо и имаш много бюрокрация в средата, може да използваш блокчейн за повече ефективност. И много компании го правят или поне вече го разглеждат като възможност.

Притесняват ли ви големите играчи, т. нар. "bitcoin китове"? Защото колкото и да е децентрализирана системата, тя изглежда доста централизирана като концентрация на богатство, подобно на традиционната икономика.

- Това може да бъде проблем. Но отново ще повтаря, че трябва да разглеждаме спекулативната страна от приложението на токените извън спекулацията. В нашия случай искаме да подсигурим мрежата срещу външни атаки и същевременно токените се използват за управлението на мрежата. Протоколът ни е изцяло отворен и решението дали да има промени в него преминава през гласуване на собствениците на токени. Колкото повече собственици, толкова по-малко централизация. Мисля, че последният крипто срив помогна да се изчистим от потенциални китове.

Ако приложението е във фокуса ви, до каква степен следите цената на Polkadot?

- Не следя цената. Токенът ни, DOT, не се използва за разплащания, а само за мрежата. Не ни интересува цената му, не е нещо, което ни вълнува на дневна база. Вълнува ни да имаме силен и децентрализиран протокол, който да спомогне за осъществяването на целите ни.

Ако вземем предвид всичко, което се случва по света - войната, инфлацията, пандемията, вдигането на лихвите- какво мислите, че ще бъде отражението за технологии като Web3, крипто и метавселената?

- Мисля, че всичко това прави технологиите по-релевантни. Украйнското правителство успя да събере много пари благодарение на криптото, защото традиционната финансова мрежа не работеше както трябва. Те получиха биткойни и етери и това е един добър пример. На второ място, за много хора криптото е анонимно и начин да излязат извън радарите. Това е напълно погрешно. Всичко в крипто може да бъде проследено, всичко е прозрачно и публично в блокчейна. Правоприлагащите органи в САЩ и Европа знаят това много добре. Знаят какво да правят, когато трябва да проследят някого и за тях е благословия, ако те използват крипто, а не кеш. Преди това ни беше представяно като най-голямата причина защо биткойн или другите криптовалутите са нещо лошо, но сега наративът се обръща, просто защото не е вярно.

И нещо друго, което мисля, че забравихте да споменете като важен фактор: днес хората се интересуват много повече от личните си данни, отколкото преди. Имаше няколко скандала около централизирани организации, които може би събираха прекалено много данни от нас и правеха пари от това. Имаше и случаи на хаквания на централизирани организации, откъдето изтичаха данни. Web3 дава възможност на хората да управляват своите данни и мисля, че все повече хора ще разберат за това и ще следят развитието на технологията. Те няма да искат да живеят в свят, в който някой друг управлява данните им и ги оставя в ръцете на още някой друг. Така че мисля, че случващото се в момента е много позитивно за Web3 и децентрализираните технологии.

Вероятно най-известната критика към Web3 идва от основателя на Twitter Джак Дорси, който казва, че Web3 не е децентрализирано движение, а е собственост на фондовете за рисков капитал в Силициевата долина.Виждате ли истина в думите му?

- За някои проекти може да е прав, но на глобално ниво той греши - например нашият проект не е такъв. Някои Web3 проекти са много добре финансирани от фондове за рисков капитал, които са силно централизирани, но други не са. Има го общото движение Web3, което не е централизирано, но може да намериш отделни проекти, които са. Дали самите рискови фондове са добри или лоши? Трябва да сметнем, че те финансираха сегашната версия на интернет, такъв, какъвто е днес. Така че не е черно или бяло. Много зависи как се прави и дали фондовете налагат визията си върху даден проект или просто му дават парите, нужни за да потръгне и порасте. Живеем в капитализъм и фондовете очакват възвръщаемост, но ако тя не идва на цената на натиск, тогава защо не? Общо казано обаче, Джак Дорси греши за цялото движение Web3, но е прав за някои проекти. Ние сме примерът защо греши.

Директно свързана ли е метавселената към Web3 и, надолу по веригата - Web3 с крипто?

- По отношение на първото, бих казал, че не. Може да развиеш метавселена и без блокчейн технологии и точно това в момента прави Meta, една напълно централизирана и работеща метавселена. Има някои проблеми, но от чисто технологична гледна точка няма проблем. Плюсът при използването на блокчейн технологии в метавселената е, че тя е децентрализирана и данните на хората не стоят в една организация.

По отношение на второто - Web3 и крипто, идеята за Web3 се базира на блокчейн технологии, които работят чрез децентрализиран протокол - от една страна заради сигурност и от друга страна за да има начин да се прехвърля стойност. Второто се случва чрез токени, така че да - Web3 и блокчейн са винаги свързани с токен, т.е. крипто. Повечето хора казват "криптовалута", докато аз предпочитам "токен", което за мен представлява стойност, която може да бъде пренесена през мрежата без кредитна карта или други традиционни начини за разплащане.

Ако се фокусираме върху метавселената, не е ли по-конкретно да говорим за метавселени?

- Абсолютно, да. Няма една метавселена, има много метавселени. И в нея няма нищо ново. Хората, които са играли Fortnite или World of Warcraft вече използват метавселената. И в нея няма нищо децентрализирано или Web3. Дори ако се обадите по Zoom, това също се случва в метавселената. Така че да, има метавселени, при това множество, което може да доведе до големи проблеми в бъдеще, ако не можеш да прехвърлиш нещо от метавселена А към метавселена Б. Ако всички те са напълно разделени, то потребителите ще трябва да имат множество личности, да използват множество токени и всичко това ще бъде доста неудобно. Нещо като да имаш различни интернети.

Ако не е нещо ново, как си обяснявате"хайпа"от последната една година?

- Мисля, че ускорението идва от няколко фактора. Първият е коронавируса, който показа нуждата от дигитализация и това, че метавселената не е само за игри. Сега виждаме, че има множество различни приложения, по-професионални услуги. Самата технология се разви много и вече всеки има бърз интернет вкъщи, за да може да бъде част от метавселената. Устройствата също станаха много по-мощни.

Другият фактор е Meta (новото име на Facebook като компания - бел. ред.), която бута в тази насока. Те не са сами - Google и Microsoft например също работят по свои собствени метавселени. Но те бутат хайпа. В същото време има ентусиазъм около блокчейн и крипто, които също позволяват развитието на друг тип метавселени. Преди това нещата бяха различни - просто играеш игра, която си има име. Никой не ги наричаше "метавселена".

Споменахте, че Meta бута към тази технология като следващото голямо нещо. Но ако погледнем предишните технологични скокове напред, като iPhone, социалните мрежи или крипто, те се появиха спонтанно или естествено, а не дирижирано. Може ли този подход да се провали?

- Да, това може да бъде проблем. В момента чуваме много за регулация на метавселената, т.е. за регулация на финансовите потоци или личните данни. Това, за което не се говори, са здравните последствия. Колко добра идея е да прекараш 10 часа на ден с очила или постоянно на телефона? Мисля, че никой не разглежда това, особено от регулаторна гледна точка. Така че трябва да сметнем какво общество искаме да създадем през следващите 10 или 15 години и дали искаме хората да са постоянно във виртуалния свят.

Какви смятате, че са най-големите обществени и икономически ползи от метавселената, ако в нея има милиарди хора?

- Подобно на всяка друга технология, тя не е нито добра, нито лоша, всичко зависи от това как я ползваш. Подобно на чук - може да вдигнеш къща с него, но може и да убиеш човек. Така че метавселената води след себе си много приложения и много стойност, въпросът е как ще я ползваме, как ще структурираме обществото и как ще образоваме децата си. Всичко това трябва да върви в пакет. Ще бъде много трудно, защото технологията обичайно се движи по-бързо от всичко останало.

Очаквате ли, че ще има фокус върху негативните страни на метавселената? Защото, предвид, че има много метавселени, може да се очаква да има и версия на Silk Road (нелегален онлайн пазар за наркотици от началото на миналото десетилетие - бел. ред.), както беше и в началото на криптовалутите?

- Метавселената е просто слой върху интернета. Silk Road съществуваше преди метавселената и лошото използване на интернета съществуваше преди Silk Road. Според мен е в човешката природа новите технологии да се използват и за лоши цели, неминуемо е. Тъмният интернет съществува много преди метавселената, но там в момента работят и властите на различни страни, опитвайки се да вкарат ред. Очаквам същото да се случи и с метавселената.

Интервюто взе Йоан Запрянов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-@
    abdulhazred

    Хем е против спекулациите, хем е пуснал собствена спекулативна валута, която е абсолютно ненужна за протокола който разработва и който разбира се никой не ползва за нищо смислено.

    И пак без изненада балонът леко се е спукал и измислената валута е загубила 75% от стойността си след нова година

    Нередност?
Нов коментар