🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ВАЛИ Компютърс": Да сглобиш компютър се превърна в изкуство

Снежана Хинова - търговски директор на компанията

"ВАЛИ Компютърс": Да сглобиш компютър се превърна в изкуство
"ВАЛИ Компютърс": Да сглобиш компютър се превърна в изкуство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Снежана Хинова е търговски директор на "ВАЛИ Компютърс" ООД. Работи в компанията от август 1996 г. Тя е магистър инженер от Техническия университет в София - завършила е "Изчислителна техника" и има специализация "Системно програмно осигуряване".

Как се промени пазарът на компютърни системи в последните две години и как се отрази това на "ВАЛИ Компютърс"?

- "ВАЛИ Компютърс" е един от петте най-големи ИТ дистрибутора на нашия пазар и единствената с търговски и логистичен център във Велико Търново (извън София). На нашия сайт всички партньори на фирмата и корпоративни клиенти могат да намерят информация за всичките над 12 000 продукта, които "ВАЛИ Компютърс" внася и дистрибутира на пазара в България. Оборотът на фирмата през 2020 г. стигна до 65.5 млн лева, а през 2021 - 83 милиона лева. Работим с над 1750 търговеца на едро и сме един от основните доставчици на стока на "Технополис", "Техномаркет", "Зора", "Техмарт" и др. През 2021 г. търсенето на настолни компютърни системи за офиса и гейминг машини беше много голямо. Затова ние създадохме отдел за асемблиране на компютри, чиято бройка за 2021 г. достигна 2775 машини. През последните две години потребителите станаха по-взискателни към асемблирането на компютрите, които избират. Модата на RGB светлините и възможността да контролираш всичко през един софтуер в своята конфигурация изискваше от нашите колеги да са отлично подготвени за последните тенденции в хардуера. Да сглобиш един компютър се превърна в чиста доза изкуство и огромна емоция за клиента.

Как се разви идеята за GplayTV студио и как запазихте връзката с потребителите в последните две години?

- През 2019 г. фирмата инвестира в закупуването на отделен офис за онлайн телевизия GplayTV, която Иван Хинов стартира през август 2016 година, с идеята да се създаде професионално студио. Задачата беше истинско предизвикателство за нас, тъй като в България няма аналог и трябваше да се подходи изключително творчески. Така през есента на 2021 г. тези 150 кв.м се превърнаха в модерно студио и новия дом на GplayTV, където всеки ден се създава съдържание, което се излъчва в най-масовите платформи като Youtube и Twitch. През последните две години нямаше как да се провеждат гейминг събития, които се радваха на огромен интерес преди COVID. Създадохме различни дигитални активности, с които да запазим топлата връзка с нашите потребители и в същото време да сме мостът между тях и брандовете, които представляваме за България. За щастие още този юни - на 25 и 26 - в зала "Сила" в Пловдив възобновяваме реалните събития с GplayTV Gaming and Hardware WKND! Очакваме над 1500 души на ден и определено ще е един празник на гейминга.

Как се промениха онлайн поръчките?

- "ВАЛИ Компютърс" има много силно присъствие в emag.bg и emag.ro в Румъния. Има огромен ръст в поръчките в специализирания сайт за геймърска периферия gplay.bg, както и във vali.bg. COVID-19 увеличи онлайн поръчките с почти 21%. Ежемесечно броят им достигна над 5120 брoя. Това наложи необходимостта от наемането на допълнителен склад, като същевременно стартирахме инвестиционен проект за строителството на нов склад. Инвестицията е над 450 хил. лева със съвременно складово оборудване и 700 палетни места. Откриването му се състоя в началото на юни.

Какви възможности ще ви даде тази инвестиция?

- Това ще ни даде възможност да поръчваме и поддържаме на склад повече стока от 85-те фирми, с които работим, осигурявайки добра складова наличност и гарантирайки по-дълъг срок в запазването на цените. За съжаление увеличаването на цените, особено в левове, на стоките е неизбежен процес, имайки предвид, че стоките се внасят в долари и повишаването на курса на долара автоматично води до по-високите левови цени. Световният проблем с липсата на чипове и интегрални схеми, с бавната им доставка и скъпата логистика засегна, разбира се, ИТ сектора.

Много производители, с които работим, спряха част от продуктите си по тези причини и започнаха оптимизирането на асортимента си. Масовото нарушение в графиците на доставка и липсата на стока доведе до трудното прогнозиране на необходимите количества за доставка и засилен интерес от страна на съседните държави в купуването на стоки от нас. От друга страна, участването в търгове за доставка на техника стана изключително рисковано. Много често в тях срокът на доставка е критерий в оценката на офертата. Но сега много малко производители дават гаранции за това.

Общинските администрации обявяват търгове за срок от една до две години, което означава, че предложените цени не могат да бъдат променяни през този период. А в сегашната ситуация е трудно да се прогнозира процентът печалба, с който да се играе, и като резултат често тези договори се превръщат в загуба за фирмите.

От друга страна, техниката остарява, нали така?

- Да, проблем има и с краткия живот на техниката. Напоследък в голяма част от търговете техническата документация включва модели, които са спрени от производство, или не могат да бъдат вече доставени или заменени, а посоченият максимален бюджет е много под сегашните доставни цени на стоките. Чести са разговорите с нашите партньори, които се отказват да участват в търгове по тези причини, или печалбата, която биха генерирали, е твърде малка, за да покрие гаранционната поддръжка на техниката впоследствие. Дори се случва да ни се обаждат възложители с молба да участваме в обявените търгове, тъй като нямало никакви кандидати.

Кажете малко повече за гамата от продукти, които предлагате?

- Работейки в посока увеличаване и оптимизиране на гамата от продукти, през април добавихме и дистрибуцията на софтуерни продукти, продължавайки успешно бизнеса на "Би Ем Джи Дейта". Това включва ABBYY, Adobe, Autodesk, Corel Corporation, Microsoft, Dr.Web. Имаме и голям опит в работата с училища, университети и детски градини поради дългогодишното ни участие в различни програми на просветното министерство. Те ни харесват, защото се опитваме да им помагаме и решаваме проблемите им, колкото и абсурдни да са понякога. През изминалите две години училищата получиха доста лаптопи, таблети, интерактивни дисплеи и др. Сега е времето да "натоварят" или "оживят" тази техника със закупуването на софтуер за професионално обучение, софтуерни продукти за администриране и управление на учебния процес, както и внедряването на образователни електронни ресурси. Всичко това могат да закупят по националната програма "Информационни и комуникационни технологии в Системата на предучилищното и училищното образование 2022".

Добрата подготовка в училище е ключът към успешната кариера, това имате предвид?

- Да, много често, когато говорим с колеги или с други работодатели, става въпрос за липсата на кадри и изобщо за трудното намиране на качествени и креативни хора. За младите хора високата заплата често е условие за започване на работа, но те не си дават сметка за това какво реално могат да правят. За да им се гласува доверие, трябва време и желание да вникнеш по-дълбоко в поставените задачи, нужно е и търпение, както и отговорност при поемането на определени ангажименти. Много от тях искат да бъдат най-вече изпълнители, "пестят" младежката си енергия и губят интерес. Затова CV-тата са от няколко листа, защото са сменили доста фирми за 5-6 месеца или година.

Какво е решението тогава - как може да се подобри връзката между младите хора и бизнеса?

- Този месец изпратихме предложение към училищата и университети от името на Corel Draw, Adobe и Autocad с големи отстъпки за закупуването на софтуер за векторни илюстрации и графичен дизайн, за обработка на изображения, снимки и др. Целта е още в училище момчетата и момичетата да започнат да изпълняват малки задачи с тях и постепенно това да се надгражда с постоянно четене и усилия - стъпка по стъпка. Само така, кандидатствайки по-късно във фирмите, те ще имат базов опит и ще бъдат оценени както финансово, така и управленски.