Възходът на великотърновските софтуерни компании

Технологичните дружества в града растат през последните години, като бъдещият потенциал зависи от наличието на млади хора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 24 юни 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой на "Капитал" излезе специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на областите Велико Търново и Габрово. Може да го откриете и в библиотеката на "Капитал".

На 30 юни 2022 г. (четвъртък) ще се проведе събитието Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово. Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците. Един от дискусионните панели е посветен именно на бъдещето на ИТ бизнеса и дигитализацията в региона.

Когато каже Велико Търново, човек не се сеща първо за софтуерни услуги, а за съвсем други неща: старопрестолен град, Царевец, Янтра, красива природа, туризъм и хубави хора. Но именно IT секторът се развива достатъчно динамично в региона през последните години, за да става все по-видим на картата. През последните години компаниите разширяват програмистките си екипи в региона и тепърва имат планове да растат.

Софтуерните и IT фирми в града са с най-различен профил - има както местни, създадени преди години във Велико Търново, така и такива, които са клонове на софийски и чуждестранни дружества. Всичките си приличат по едно - плановете им не са да свиват бизнеса, а точно обратното.

Над 20 компании

Няма точни данни колко са заетите разработчици във и около Велико Търново. Според източници от бранша броят на компаниите със софтуерен профил е над 20, като за последните 5-6 години служителите им са нараснали с около 30%. Фирмите не са големи, като екипите им варират от няколко души до 50-ина специалисти.

"Преди години търсихме начини да разширяваме бизнеса си и се спряхме на града по няколко причини. В Пловдив тогава не намерихме варианти, Варна е далеч, а Велико Търново се оказа централен и удобна възможност", казва Васил Димов, главен технологичен директор на софтуерната компания "Мелън". Помогнал и фактът, че той е родом от града. Днес фирмата има 25 специалисти във Велико Търново, като за последната година е увеличила екипа си с 9 души. Плановете са тепърва да се разраства още, като за експанзията ще помогне и фактът, че неотдавна "Мелън" стана част от британската публична група Kin + Carta. Новият собственик има сериозни амбиции за България и останалите градове, в които българският разработчик присъства - София, Скопие и Прищина. Общо служителите на компанията в момента са над 300. Според Димов великотърновският екип има избор дали да работи дистанционно, или на място, както е и в другите центрове на компанията, като около 15-20% средно избират да посещават офисите. "Смятам, че "Мелън" печели хората с културата си. Не сме единствените, които предлагат различни придобивки, но за нас е много важно хората ни да са добре", казва мениджърът.

Да управляваш дистанционно регионален офис е трудно и по тази причина всяка от компаниите, които имат такива, предпочитат да назначат местни оперативни директори. Според Васил Димов първоначално центърът на "Мелън" в града е бил самоорганизиращ се, но впоследствие са намерили човек, който да го управлява. Иво Станчев е в компанията от осем години, където започва като програмист, и познава региона добре. Според него повечето компании обучават хората си сами, като в "Мелън" взимат и джуниър специалисти и стажанти. Освен от Велико Търново в местния офис работят и хора от целия регион - Габрово, Горна Оряховица и др.

Точно образованието е както един от плюсовете на града, така и един от недостатъците. От местните четири университета се дипломират около 4500 млади хора всяка година (няма данни колко точно са с технически и инженерни специалности), но не излизат готови специалисти, а фирмите тепърва трябва да ги обучават. Компании като "Мелън" работят с висшите училища, но промяната и осъвременяването на програмите ще отнеме време. Доста от хората в местните софтуерни компании са възпитаници на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", който предлага програма по софтуерно инженерство.

"Много малко хора остават да учат тук. Трябва компаниите да развият специалистите сами", казва Станчев. Плановете на компанията включват и работа с местните гимназии. Самият Станчев е завършил Природо-математическата гимназия във Велико Търново и смята, че от нея излизат потенциални топ кадри.

Друга компания, която е сред водещите софтуерни работодатели в града - "Ментормейт", част от американската MentorMate, пък работи както с университетите в града, така и с гимназия в Горна Оряховица, където провежда дуално обучение. Фирмата има офис във Велико Търново от началото на 2012 г., като в момента в него има близо 50 души. Специалистите работят за големи проекти на компанията майка MentorMate в индустрии като здравеопазване, образование, финанси и др.

"Велико Търново беше първият ни сателитен офис извън София, като причината да го изберем беше, че просто намерихме правилните хора преди десет години", казва Стефан Цанев, вицепрезидент операции в MentorMate. Той казва, че динамиката около пандемията е променила бизнеса с въвеждането на дистанционна работа, но дълги години основната трудност в града е била липсата на качествени офис площи. "Сега вече има голяма офис сграда, което може да помогне", допълва мениджърът. "Ментормейт" има офиси и в София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе.

"А Дейта Про" е една от първите компании, която навлиза във Велико Търново преди близо 15 години, като според изпълнителния й директор Илия Кръстев в момента компанията има над 100 души екип в града (от над 300 общо в България), като повечето работят в сектора за изнесени услуги, но част от тях се занимават и със софтуер. Около 80% от служителите са завършили Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

"Градът е на трето място след София и Пловдив по население на възраст между 20 и 34 години, разполага със 17 средни училища и 4 университета, в които има близо 16 000 студенти, а над 4500 се дипломират ежегодно. Всичко това е предпоставка за развитието на една стабилна и модерна бизнес екосистема", казва Кръстев. Според него компанията му ще продължи да развива бизнеса си в града "с потенциал да удвоим сегашния екип в следващите две до три години".

В града работят и компании, основани от местни предприемачи, които се справят повече от успешно. Една от тях е създадената преди десет години "Селтис", която има близо 50 души екип и работи за клиенти от цял свят. Друга е "Експерта", основана от Милен Георгиев, управител на една от най-успешните великотърновски фирми - производителя на хартиени чанти "Екстрапак". Георгиев е начело и на местния "ИТ Клъстер Велико Търново", който обединява IT дружества от региона. Отделно има и немалко програмисти, които работят дистанционно за чужди компании от дома си, които не влизат в нито една статистика на заети в сектора.

Само нагоре

Според компаниите от софтуерния сектор във Велико Търново потенциалът пред региона остава сериозен, като естествено всичко зависи от това колко млади хора живеят в града. Очакванията са растежът да се ускори от тези 30% през последните 5-6 години. И в момента има около 60 обяви за разработчици от местни компании в един от популярните портали за търсене на работа.

"Трудно е с кадрите. Градът предоставя малко възможности за задържане на млади хора - забавления и реализация. Но като център на региона е добър град. Като се абстрахираме от ежедневните болежки, които има в цяла България, градът ти дава възможност за развитие и добър живот", казва Иво Станчев. Според него друго нещо, от което се нуждае IT бизнесът в региона, са повече събития, които да разказват за възможностите за кариера и развитие в индустрията.

Стефан Цанев от "Ментормейт" смята, че досега местният екип се е развивал плавно и без сътресения. "Защо след още десет години да не достигнем 100 души във Велико Търново", допълва той. Цанев поставя града на пето място заедно с Русе като потенциал след по-големите София, Пловдив, Бургас и Варна. "Може и да надмине някой от тези градове, но всичко зависи от наличието на специалисти. Има гимназии и университети, с които това да бъде постигнато", твърди мениджърът.