🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тайван се опитва да спре сделка на Foxconn с китайската компания за чипове Tsinghua Unigroup

Тайванската компания е вложила 800 млн. долара

Официалните причини за инвестицията са две: по-голям достъп и влияние при производството на компютърни чипове, което към момента не успява да задоволи търсенето.
Официалните причини за инвестицията са две: по-голям достъп и влияние при производството на компютърни чипове, което към момента не успява да задоволи търсенето.
Официалните причини за инвестицията са две: по-голям достъп и влияние при производството на компютърни чипове, което към момента не успява да задоволи търсенето.    ©  Reuters
Официалните причини за инвестицията са две: по-голям достъп и влияние при производството на компютърни чипове, което към момента не успява да задоволи търсенето.    ©  Reuters

Съветът за национална сигурност на Тайван ще положи усилия да убеди доставчика на Apple - Foxconn, да оттегли инвестицията си от 800 млн. долара в китайската компания за чипове Tsinghua Unigroup. Намерението идва след покачването на напрежението между Китай и Тайпе след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси на острова през миналата седмица.

Инвестицията на Foxconn, който е най-големият производител на електроника в света и работодател в частния сектор на Китай, беше обявена миналия месец. Ако тя бъде приключена, тайванската компания ще стане вторият най-голям акционер в Tsinghua. Сделката става с Hon Hai, дружеството на Foxconn, регистрирано в Тайван, което на 14 юли оповести, че е придобило непряк дял в Beijing Zhiguangxin Holding, контролиращия собственик на Tsinghua Unigroup, съобщава Financial Times.

Причини за инвестицията

Официалните причини за инвестицията са две: по-голям достъп и влияние при производството на компютърни чипове, което към момента не успява да задоволи търсенето. Така Foxconn ще засили позициите си на пазара на чипове и ще диверсифицира приходите си. Но сделката постави една от най-големите тайвански компании в центъра на растящата технологична конкуренция на Пекин със Запада.

Инвестиционната комисия към тайванското правителство все още не е разгледала официално случая, но експерти са на мнение, че сделката трябва да бъде блокирана. Освен това инвестиционната комисия към министерството на икономиката заяви, че Foxconn може да бъде глобен с до 25 млн. тайвански долара (832 хил. долара), тъй като сделката не е била предоставена за предварително разглеждане и одобрение. Освен това с оглед на настоящата ситуация и нарастващото политическо напрежение в Тайванския проток сделката се поставя в графата на спорни инвестиции с политически последици или такива за националната сигурност.

Длъжностни лица обаче опровергават съмненията за законосъобразността на сделката, тъй като стойността ѝ не е надвишила тавана за инвестиции в китайски компании, определен от Тайпе за Foxconn Industrial Internet - дъщерното дружество на компанията, базирано в Китай.

Анализатори намират обяснение за инвестицията в Tsinghua Unigroup на Foxconn, която традиционно се е фокусирала върху нискорентабилното и трудоемко сглобяване на електронни продукти като смартфони и производство, но се опитва да засили позициите си в бизнеса с компютърни чипове.

Йънг Ли, ръководител на подразделението за компютърни чипове и председател на Foxconn от три години, обеща да разшири звеното, за да увеличи печалбите и да осигури доставките на чипове, особено за бизнеса с електрически превозни средства на компанията. Unisoc, отделът за дизайн на чипове на Tsinghua Unigroup, е важна част от това начинание.

Очевидно този актив ще донесе на компанията някои от допълнителните възможности, които те не притежават, смята Патрик Чен, ръководител на анализите за Тайван в брокерската компания CLSA.

Въпреки преимуществата, които Foxconn би придобила чрез инвестицията, стратегически Tsinghua Unigroup е ключов елемент в плана на Пекин да се освободи от зависимостта си от вноса на чипове. От друга страна, за Тайван инвестицията означава финансиране на вражески амбиции в борбата за технологично надмощие, която Китай води със Запада, в момент, в който САЩ се опитва да контролира потока от технологии към Китай.

Foxconn е започнала процеса на постепенна диверсифицикация на производствените си линии извън Китай, но 75% от нейния капацитет все още се намира на континента. Това предоставя възможност на Пекин да притиска Тайпе. Затова правителството не може да позволи на една от най-големите си компании да стане ключов поддръжник на политика, която има за цел да намали тайванското присъствие на световните пазари. Тайванското правителство е особено загрижено и за връзките на китайската инвестиционна фирма WiseRoad Capital, партньора на Foxconn в сделката, с правителствените органи в Пекин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aceton avatar :-|
    асен георгиев
    • - 1

    поредните ненормалници, които помпат Си

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    Всички... всъщност с акъла си ... са силно загрижени дали да си купуват Айфони, произвеждани в Китай...
    Комбинацията комунист си пух тоталитаризъм с неолиберален кисинджър капитализъм предизвиква противоречия, които свободният свят не е възможно да толерира....
    Б
    Време е Епъл да преразгледа крепостническата си стратегия да произвежда в комунистически Китай и да се прехвърли в Източна Европа.
    Моделът Чаймерика умира, а потребителите по света гледат с лошо око на произведените в китайски фабрики неща..

    Нередност?
Нов коментар