🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската платформа за работа nPloy привлече 2 млн. евро инвестиция

Голямата част от сумата – 1.5 млн. евро, идва от фонда Morningside Hill, целта е разширение в Европа

Константин Цонев и Борис Колев от nPloy смятат модела на комисионите при набирането на служители за конфликт на интереси
Константин Цонев и Борис Колев от nPloy смятат модела на комисионите при набирането на служители за конфликт на интереси
Константин Цонев и Борис Колев от nPloy смятат модела на комисионите при набирането на служители за конфликт на интереси    ©  Надежда Чипева
Константин Цонев и Борис Колев от nPloy смятат модела на комисионите при набирането на служители за конфликт на интереси    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От сумата 1.5 млн. евро идват от българския фонд Morningside Hill, а останалите - от Blue Ocean Ventures.
  • Компанията работи като смесица между Tinder и LinkedIn, на абонаментен принцип и има амбиции за развитие в Румъния.
  • Инвестицията оценява цялото дружество на 15.6 млн. лв.

По-младото поколение отдавна се запозна с основната привлекателна сила на приложението за запознанства Tinder - плъзгаш надясно, когато ти харесва това, което виждаш, и наляво, когато не го одобряваш. Българската компания "Ню Хайърс", която работи под бранда nPloy, прехвърля тази механика върху съвсем различна ниша - търсенето на работа и набирането на персонал, като заменя пращането на CV-та и мотивационни писма именно със "суайпване" наляво и надясно. И след като вече има над 70 хил. регистрирани потребители, от които 10 хил. души със завършен профил, ще търси ускорен растеж с получено финансиране от малко над 1.9 млн. eвро.

Основният инвеститор в рунда с 1.5 млн. евро е фондът Morningside Hill, който управлява предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете. Останалата част от сумата идва от международния фонд Blue Ocean Ventures.

"Да, можем да се наречем Tinder за работа, защото интерфейсът го наподобява. "Суайпването" е първоначалният процес, а след това, когато има взаимен интерес между работодатели и кандидати, даваме възможност за видеовръзка за интервю в самата платформа. Гледаме да улесним комуникацията и да оптимизираме стъпките, за да няма нужда от имейли и срещи в трети платформи", казва Константин Цонев, съосновател на nPloy.

Освен елементи от Tinder nPloy добавя и функции, по-скоро наподобяващи социална мрежа като LinkedIn - дискусии, събития и клубове по интереси, които задържат потребителите извън процеса на кандидатстване и наемане. Цялата динамика се задвижва от алгоритми, които насочват кандидатите към позиции, които отговарят най-близко до техния профил.

Направо изпращай CV-то

Идеята за nPloy се ражда в края на 2017 г. в главите на Константин Цонев и Цветослав Захариев, като малко след това към изчистването на концепцията се включва и Борис Колев. "Първоначалната ни идея с Цветослав беше малко по-различна и включваше по-сложен начин на кандидатстване. Тогава се срещнахме с Борис, който ни каза - хората ги мързи, трябва нещо просто, а не сложно. Нещо спрямо навиците на младите", казва Цонев. Самият продукт се появява през 2019 г., като първоначално не генерира приходи, защото основателите предлагат на компаниите да го изпробват безплатно.

Корпоративната история е по-сложна от раждането на самата идея. Първоначално компанията работи чрез дружеството "Хайър", което съществува още от 2008 г. В края на 2021 г. дейността се мести към дружеството "Ню Хайърс". Преди финансирането мажоритарен собственик на компанията с 63% е Петромир Миндровски, за когото Цонев казва, че оперативно не е част от nPloy. "Той ни помага финансово, защото като стартъп приходите са далеч по-малко от разходите. Участва в дългосрочни решения, но като функционалности и посоката на продукта - не", добавя Цонев.

Дружеството "Ню Хайърс" все още няма публикуван годишен финансов отчет, но според Цонев nPloy вече генерира достатъчно приходи, за да се самоиздържа - но не и за да захрани плановете си за по-бързо развитие.

Най-общо казано, целта на nPloy не е само да бъде приложение за търсене на работа с по-модерен изглед, но и опит за опростяване на стари и тромави процеси. Например веднъж щом един потребител попълни профила си и хареса обява, плъзгането надясно всъщност е пращане на CV.

Няма нужда от комисиони

Основното в бизнес модела на nPloy е, че компаниите не плащат комисиони за наемането на служители. "Работодателите ни плащат, за да ползват платформата. Те не ни плащат, за да пускат определен брой обяви, нито им взимаме пари за комисиони", казва Борис Колев. "Това според нас е конфликт на интереси - ако търсиш комисиони, имаш причина да търсиш безразборно наемане. Пазарът се пренасити от комисионери."

Бизнес моделът е на абонаментен принцип - дадена компания, която търси служители, плаща месечна такса, за да може да се възползва от възможностите на nPloy. В базовия пакет, който включва неограничен брой обяви, компаниите плащат 350 евро на месец. При най-скъпия пакет, който включва в себе си и маркетингови кампании за компаниите, както и проактивно търсене на служители (т.е. работодателите сами да могат да се свързват с кандидати, чието CV отговаря на техните изисквания), цената е 500 евро на месец.

Маркетинговите кампании са и една от най-големите дейности на nPloy към момента, защото в сумата 500 евро на месец влиза и целият бюджет за реклама. В момента в nPloy работят 10 души на постоянен договор, от които трима се занимават с развитието на бизнеса, а останалите - с маркетинговата част. С важното уточнение, че основният продукт на компанията - приложението, се разработва от програмисти на свободна практика. Самите те работят предимно по него и ако се вземе общата бройка на хората, които работят за nPloy, те са около 20 души.

Липсата на комисиони позволява на nPloy да се насочи към компании с по-нископлатени позиции. Според Колев фокусът на много други места за търсене на работа вече пада почти изцяло върху IT сектора и същото се е очаквало и от тях като технологична компания. Плановете на nPloy са различни. "Ние смятаме, че сме много добро място за намиране и на доставчици, сервитьори, касиери - професиите, от които много бордове за работа бягат или просто ги игнорират, а и компаниите нямат възможност да плащат огромни комисиони за набирането на такъв персонал", казва Колев.

Така например през 2021 г. логистичната "Еконт" обяви, че ще набира служители само чрез nPloy. Това обаче отваря въпроса доколко потенциалните куриери на "Еконт" биха използвали приложение като nPloy - на което Колев отговаря, че съвместната кампания със самата компания е помогнала много и че макар по-младата аудитория да е по-естествено привлечена от приложението, по-възрастните нямат проблем да се справят с него.

С 2 млн. еврои поглед навън

Разговорите между nPloy и Morningside Hill започват в края на миналата година, като компанията сама кандидатства за финансиране от фонда, който работи предимно с публичен ресурс от Фонда на фондовете. Morningside Hill инвестират около 1.5 млн. евро от общия рунд на стойност 2 млн. евро. Останалата част от парите идват от Blue Ocean Ventures.

От документите в Търговския регистър се вижда, че Morningside Hill вече притежава 19.9% срещу малко над 3 млн. лв., а Blue Ocean - 4.18%. Според платените суми за тези дялове оценката на цялата компания излиза 15.6 млн. лв.

Цонев казва, че парите ще отидат за разрастване на компанията - по-скоро по отношение на пазари, отколкото като екип. "Не прогнозираме и не планираме огромно разрастване като брой хора. Може би няколко нови души в следващия период. Причината за това е, че ние се разраснахме предварително, в очакване на инвестицията, т.е. вече наехме някои от хората, които мислехме за след финансирането. Да кажем, че ако броим всички в компанията, няма да сме 20, а ще сме 30", казва Цонев.

Истинската цел на компанията е излизането извън България - първо в посока Румъния, а после и към други съседни и не толкова съседни пазари. Това е и една от двете причини Morningside Hill да прояви интерес към инвестицията.

"Тази индустрия е аналогова и оперира както преди 50 години. Едни хора взимат едни комисиони, докато се разнасят CV-та. Там няма иновация или технология, а nPloy има възможност да промени именно този модел. И веднъж щом излязат от България, възможностите са необятни - само Румъния е пазар, който е четири-пет пъти по-голям. Екипът има опит, а България може да бъде разглеждана като тестов пазар", казва Павел Велков, управляващ партньор в Morningside Hill.

Същото мнение споделя и Цонев, който казва, че Румъния е "много напред с материала, пазарът на труда е светлинни години пред нашия, с много развити платформи и услуги". Същевременно екипът вече е направил проучвания как да влезе в Румъния, както и на други пазари - по възможност с местен партньор, който има дълбоко разбиране за особеностите на различните страни. Дългосрочно планът е за още по-голямо географско разширение. "Освен по-близките ни страни и Западна Европа гледаме и към страни като Канада, където смятаме, че има възможност за такъв продукт", завършва Цонев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 3

    Това е вече интересно. Изглежда доста добре като интерфейс, има немалко обяви, а предоставения рейндж на заплащане е функция, която ми харесва, защото можеш директно да видиш до каква степен отговаря на очакванията ти.

    Реализацията ми се струва доста добра, адекватно дефиниран продукт, който звучеше сложно, но всъщност е лесен и интуитивен. На фона на други предприятия тип социално предприемачество за продажба на останките от обедното меню, това стои в пъти по-добре като реална бизнес концепция. Браво на младежите за инициативата, браво и на Колев за включването в инициативата и успешния старт!

    Нередност?
  • 3
    sak501147157 avatar :-P
    sak501147157
    • - 1

    Скъпи журналисти, наясно сме, че професията ви не е лесна, а заплащането малко, но това да не си направите труда да проверете базова информация, която ви се подава от източника е дъното. Успех на младата платформа, която е свалена от милиарди потребители и като им видиш свалянията в Гугъл и се плескаш по челото. Вероятно и инвеститорите им са главанаци, ако са ги оценявали по този параметър. Тотална бутафория, обаче е важното да има добри новини.

    Нередност?
Нов коментар