"Телелинк" и "Телком инженеринг" ще правят TETRA мрежата за 108 млн. лв.

Възлагането на тази поръчка е последното условие, което отключва авансовото плащане от 2.6 млрд. лв. по плана за възстановяване на България

TETRA мрежите се използват за сигурна връзка между служителите на МВР, която да не зависи от инфраструктурата на телекомите
TETRA мрежите се използват за сигурна връзка между служителите на МВР, която да не зависи от инфраструктурата на телекомите
TETRA мрежите се използват за сигурна връзка между служителите на МВР, която да не зависи от инфраструктурата на телекомите    ©  Лили Тоушек
TETRA мрежите се използват за сигурна връзка между служителите на МВР, която да не зависи от инфраструктурата на телекомите    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търгът за изграждането на разширение на TETRA системата на Министерството на вътрешните работи (МВР) е приключил успешно, след като в края на август служебното правителство пусна нова обществена поръчка, с която да се опита да спаси получаването на 2.6 млрд. лв. по плана за възстановяване. Възлагането на поръчката бе последното изискване пред България да получи транша по плана, но процедурата се бе превърнала в хаос заради сбъркани срокове в предишната поръчка и опит тя да се даде на държавната "Информационно обслужване". Сега този възел се развързва и ако няма обжалвания, България ще изпълни и това условие, с което ще си спести поне една бюджетна криза.

Търгът се печели от консорциума "Национална система за критични комуникации", чиято оферта е 108.4 млн. лв. В консорциума влизат две компании - "Телком инженеринг", която е единственият български доставчик на TETRA оборудването на Airbus, което МВР ползва; както и "Телелинк инфра сървисис", която ще работи по доставката на други части от оборудването и нейното инсталиране.

"Ще доставяме ИКТ оборудване, като и част от радиорелейните станции, ще работим по изграждането на инфраструктурата и монтажа на комуникационното оборудване ", коментира пред "Капитал" Величко Караджов, директор "Мрежова инфраструктура" в "Телелинк инфра сървисис".

Сложностите на TETRA

TETRA (съкращение от Terrestrial Trunked Radio, или наземно канално радио - бел. авт.) е система за нискочестотни криптирани комуникации, която се използва от военни и органи на реда. В България военните и полицията имат две отделни TETRA мрежи, като Министерството на отбраната използва оборудване на Motorola, а МВР - на Airbus, двата най-големи играча в нишата.

В търга са участвали още две компании - "А1 България" и "Ентърпрайз комюникейшънс груп". Офертата на "Телком инженеринг" и "Телелинк инфра сървисис" е подадена на 20 септември, докато другите две са подадени в последния възможен ден, 27 септември.

Предишният търг на МВР се бе провалил заради сбъркани срокове в обществената поръчка, които предвиждаха тежката част от интеграцията да се случи до края на 2022 г. вместо до 2023 г. Тогава нито една компания не предяви интерес, защото условията бяха сметнати за невъзможни и потенциален капан. Кабинетът на Кирил Петков се опита да възложи с решение на Министерския съвет изграждането на "Информационно обслужване", която да го превъзложи на други компании, но Европейската комисия (ЕК) се намеси с тълкуване, че това не би било покриване на изискванията, записани в плана за възстановяване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    panepomnimbash avatar :-?
    panepomnimbash

    Служителите на мевере, поне тези дето все искат карти и билети за проверка с високоправния мотив "изглеждате подозрително" ( като ги питах що така, какъв им е правния мотив да ме проверяват докато си извършвам свободното конституционно гарантирано придвижванье ) ползват не радиостанции с незнамсикаква криптогуру мрежа, а най-обикновени умни жиесеми, и дори заявките за проверка по ЕГН текат по отворената телекомска мрежа.
    Ся тва ?!

    Нередност?
Нов коментар