Бизнесът е лесен, когато имаш доверието на клиентите и мотивацията на екипа си

Христо Георгиев, Вели Пехливанов и Атанас Симеонов - основатели на Resolute Software

От ляво надясно: Христо Георгиев, Атанас Симеонов, Вели Пехливанов - основатели на Resolute Software
От ляво надясно: Христо Георгиев, Атанас Симеонов, Вели Пехливанов - основатели на Resolute Software
От ляво надясно: Христо Георгиев, Атанас Симеонов, Вели Пехливанов - основатели на Resolute Software
От ляво надясно: Христо Георгиев, Атанас Симеонов, Вели Пехливанов - основатели на Resolute Software
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2019 г. Христо Георгиев, Вели Пехливанов и Атанас Симеонов основават Resolute Software с философията, че високата експертност и качествените услуги са единственият начин да вървиш напред.

Двамата "Телерик ветерани", заедно с опитния предприемач, сбъдват мечтата си и така дават живот на Resolute, която съчетава в себе си стартъп динамиката и най-добрите практики от корпоративния свят. Фирмата е част от семейството на Ocean Investments - инвестиционна компания, целяща да идентифицира и подкрепя предприемачи със силни идеи, които могат да бъдат реализирани чрез високи технологии и иновативни решения.

Resolute Software ("Резолют софтуер") отбеляза 3 години от основаването й, но вече работи през свои клонове в САЩ и Холандия. Какви са бизнес целите на компанията и какви услуги предоставя на клиентите си?

Вели Пехливанов: В стратегическата визия на Resolute е заложен стремежът да се превръщаме в дългосрочен партньор за нашите клиенти. Ние не само модернизираме софтуер и изграждаме архитектура на бизнес системи, а създаваме добавена стойност още при първите ни разговори с клиента. Извършваме стратегически бизнес мениджмънт и влизаме в ролята на опитни технологични консултанти. А дългосрочният ни стремеж е да допринесем за промяната имиджа на България като IT доставчик и да покажем, че сме страна, в която има изключително можещи професионалисти.

Как според вас се развива дигиталната трансформация в отделните икономически сектори и какъв е опитът и познанията на вашите специалисти за специфичните проблеми и нужди в тези сектори?

Вели Пехливанов: Здравеопазването, финансовият и производственият сектор са едни от сферите, в които наблюдаваме засилено внедряване на модерни технологии. Именно в тези индустрии развиваме част от нашата експертност. Като професионалисти с дългогодишен опит в областта на UX/UI дизайн и покрай работата си в "Телерик" и Progress ние имаме експертност в изграждането на модерни потребителски изживявания, приложими във всяка индустрия. Вече три години модернизираме стари софтуерни системи и бизнес процеси в полза на глобалното здравеопазване, сигурността, финансовия и производствения сектор.

Сред клиентите ви са компании от топ 500, държавни институции и организации от здравеопазването, като всички те са консервативни при избора на доставчици. Как млада компания като Resolute успява да спечели доверието им?

Христо Георгиев: Работата с подобни организации и глобални компании изисква да докажем на какво сме способни и да спечелим доверието им. Всичко това е възможно, когато човек показва експертност, резултати, знания и гради върху това, което е постигнал.

При работата с клиенти винаги започваме с по-малък проект, а след това стигаме до изграждането на дългосрочни отношения. Този подход е удачен не само за компаниите, но и за нас, тъй като държим да усетим културната и технологичната съвместимост между нас и клиентите.

Това е нашият модел на ангажираност - навлизаме поетапно в дълбочината на проектите и се установяваме като надежден консултантски екип. Преди това обаче клиентите ни тестват, сравняват ни с други техни партньори и впоследствие избират нас. Това показва, че нивото на услугата ни е в пъти по-добро. Печелим ги и с отношение, висока експертност, гъвкавост и бързина.

Не е тайна, че два пъти печелите награда на Heartcount за "най-щастливи служители". Как наемате таланти и какви качества търсите в тях? Какви са ценностите и културата на Resolute и как успявате ги предадете?

Христо Георгиев: Всичко започва с правилния подбор на хора. Това е процес, гарантиращ, че си намерил съмишленици, които ще се чувстват комфортно в твоята среда, и че си им предложил кариерните пътеки, които те самите искат да следват.

Подборът във всички компании от семейството на Ocean Investments е по-различен от често срещания и Resolute като част от групата не прави изключение. Практиката ни е да проведем едно техническо интервю и няколко личностни теста, свързани с IQ, EQ. Освен че търсим правилните специалисти за организацията, ние се стремим да осигурим съвместимост между членовете на всеки екип. Оценяваме като еднакво важни както техническите и бизнес познания, така и умението за диалог и критично мислене.

Вели Пехливанов: Грижата към хората е от основно значение и това дава отражение върху тяхната удовлетвореност от работата. Вярваме в това, че създаваме истински щастливи екипи, намирайки съмишленици, с които не само да работим заедно, но и да се забавляваме. Обръщаме внимание на много активности, свързани със здравето - имаме личен треньор и йога в офиса, отделяме време за разходки в природата. Поддържаме екипния пулс с чести срещи и тиймбилдинги. Мотивацията да се развиваме върви ръка за ръка както с прозрачността в комуникацията, така и с модерните и интересни технологии, които използваме. Това е нашият подход за изграждане на интересна и предизвикателна среда за работа.

През миналата година сте постигнали сериозен успех с решение в областта на здравеопазването. Какво представлява решението?

Вели Пехливанов: Създадохме мобилно приложение, което помага на крайния потребител да получи достъп до навременна критична здравна информация. Приложението беше достъпно още в началото на пандемията и успехът му беше огромен - над 500 000 изтегляния и рейтинг 4,2+ през първите седмици от пускането му.

Партньорството ни с този клиент продължава. Сега работим по проект, свързан с анализ на статистически данни, по отношение на здравните теми в световен план.

Приносът ни към сферата на здравеопазването не спира дотук. Създадохме няколко разработки за индийския и австралийския пазар, където сме съсредоточени върху телемедицина, автоматични диагностики и обработка на медицински данни.

Как успявате да се конкурирате с големите софтуерни разработчици, доколко ви помага опитът от Telerik/ Progress?

Христо Георгиев: Предимствата на Resolute са няколко. За нас няма прекалено малък клиент, което е в рязък контраст с големите доставчици на IТ услуги, интересуващи се от мащабни сделки. За нас не е важно колко голям е клиентът, а колко интересен и сложен е казусът му. От друга страна, компания като нашата разполага с повече оперативна гъвкавост, а това ни дава възможност да сме по-бързи в преговорите си с клиенти и по-скоро да стигнем до положителен изход за двете страни.

Вели Пехливанов: Важното преимущество е опитността на програмистите ни, както и ангажираността им. Ние имаме ясни и последователно изградени процеси на работа. Инвестираме много време в това да разберем бизнеса на клиентите, поставяме се "в техните обувки" и никога не предоставяме решения "по калъп". Благодарение на опита ни в "Телерик" изградихме тази бизнес философия. Това, което добавихме от нас, е стартъп мисленето - гъвкавостта, бързината и търсенето на най-работещите решения. Resolute е златната среда между корпорация и стартъп. Тайната ни съставка е фокус върху успеха на клиентите, а така работим за дългосрочния успех на компанията и за подобряване имиджа на цялата българска IT екосистема.