Аутсорсинг секторът в България носи почти 6% от БВП на България

Приходите на общо 774 компании за изнесени услуги през 2021 г. са 4.2 млрд. евро, ръст от 22.5% на годишна база, сочат данните на AIBEST

Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST)
Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST)
Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST)    ©  Цветелина Белутова
Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST)    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общите приходи на компаниите за изнесени услуги в България през 2021 г. са се увеличили с 22.5% до 4.22 млрд. евро, сочат данните от годишния доклад на секторната асоциация AIBEST. Растежът е двойно по-бърз от този, отчетен през 2020 г. Докладът се базира на данни от 774 компании, които работят основно в сферата на изнесените бизнес услуги (BPO) и изнесените IT услуги (ITO). Тази година в доклада се включват и компании, които се занимават с разработки и изследователска дейност (R&D), но те са едва 20.

Прогнозата на асоциацията е, че през следващите три години приходите ще се удвоят и към края на 2025 г. ще бъдат 8.9 млрд. евро, значително изпреварвайки прогнозите за растежа на икономиката на България.

Общо през 2021 г. приходите на аутсорсинг компаниите са отговаряли за 5.9% от общия брутен вътрешен продукт (БВП) на България. Към 2025 г. този дял по прогноза на асоциацията трябва да достигне до 9%.

Още по-внушителен е ръстът на печалбата за 2021 г. Общият нетен резултат на сектора се е повишил с 47.2% до 468.4 млн. евро. Има и ръст на маржа на печалбата - средно 11.1%, което е най-високата регистрирана стойност за последните пет години - периодът, който обхваща доклада.

ITO компаниите разработват софтуерни продукти за бизнес клиенти, за разлика от продуктовите компании, които продават своите разработки на крайни клиенти. BPO компаниите поемат бизнес процеси (колцентрове, поддръжка, наем на хора) за други фирми.

"Ние не сме евтина дестинация"

Средно компаниите харчат по 3.1 млн. евро годишно за заплати, или 23.8 хил. евро на служител. Средната сума за служителите се вдига значително от ITO услугите (средно 28.8 хил. евро на служител) и R&D компаниите (над 33 хил. евро на служител), докато най-ниски са средните стойности при аутсорсинга на HR услуги (малко над 11 хил. евро на служител).

"Ние не сме евтина дестинация и трябва да престанем да се рекламираме като такава. По-скоро сме дестинация, в която съотношението между разходи и добавена стойност са едни от най-добрите в глобален мащаб", коментира при представянето на доклада Илия Кръстев, председател на AIBEST и изпълнителен директор на A Data Pro.

От целия сектор BPO бизнесът носи 48% от приходите, цитирани в доклада, ITO компаниите - 38%, а R&D - 14%. Над половината от дружествата в доклада са чуждестранна собственост, като най-често инвеститорите са от Великобритания, САЩ, Германия и Нидерландия.

Индустрията се доминира от компании, базирани в София - общо 81% от всички, разгледани в доклада, управляват операциите си от столицата. Извън нея важни градове са Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора и Благоевград.

След представянето на доклада икономисти и директори от компании направиха дискусия по отношение на данните и състоянието на сектора. Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ), предупреди останалите, че макар досега трусовете в държавата да са подминавали индустрията и тя съответно да не обръща много внимание на случващото се, скоро това ще се промени.

"Вашият сектор е прекалено голям и политиците вече ви забелязват. Това значи, че те ще ви обръщат повече внимание, когато смятат откъде могат да вземат пари за бюджета - държавата не може да взима от там, където няма, тя взима от там, където има", коментира Богданов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agg16697982061152226 avatar :-|
    andrews deleon

    Това е добра новина, добре е да расте така след големия враг.
    https://diggy.games

    Нередност?
Нов коментар