🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сам Олтман – двигателят зад OpenAI и чатбота ChatGPT

Според него инструментите на OpenAI могат да променят технологичния свят подобно на изобретяването на смартфона и да се справят с по-големи научни предизвикателства

Предприемаческата кариера на Сам Олтман започва през 2005 г., когато прекъсва следването си в Станфордския университет, където в продължение на две години учи компютърни науки.
Предприемаческата кариера на Сам Олтман започва през 2005 г., когато прекъсва следването си в Станфордския университет, където в продължение на две години учи компютърни науки.
Предприемаческата кариера на Сам Олтман започва през 2005 г., когато прекъсва следването си в Станфордския университет, където в продължение на две години учи компютърни науки.    ©  Reuters
Предприемаческата кариера на Сам Олтман започва през 2005 г., когато прекъсва следването си в Станфордския университет, където в продължение на две години учи компютърни науки.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Напуска Станфордския университет и основава компанията Loopt, която продава за над 40 млн. долара.
  • Олтман е инвеститор в много компании, сред които са Airbnb, Stripe, Pinterest, Reddit и др.
  • Обещава скоро OpenAI да може да реализира до 1 млрд. долара годишни приходи.

Вероятно почти няма човек в развития свят, до който не е стигнала информация за чатбота ChatGPT, предизвикал фурор в технологичния свят. Той е създаден от компанията OpenAI, зад която стоят някои от най-известните имена в Силициевата долина - тогавашният ръководител на бизнес ускорителя Y Combinator Сам Олтман, съоснователят на PayPal и Palantir Technologies Питър Тийл, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск.

Чатботът е базиран на разработения от OpenAI GPT-3.5, авторегресивен езиков модел, използващ дълбоко обучение, за да генерира подобен на човешкия текст. ChatGPT e втората услуга на компанията, пусната през изминалата година - DALL-E 2, генерираща цифрови изображения от потребителски запитвания, също предизвика подобно вълнение както сред технологичната, така и художествената общност, след като беше пусната за всички в края на септември. Благодарение на успеха на езиковия модел, разработен от тях, в началото на 2023 г. OpenAI си осигури нова инвестиция от Microsoft на стойност 10 млрд. долара, а Wall Street Journal съобщи, че компанията води преговори за продажба на съществуващи акции в търгово предложение, което може да оцени компанията на около 29 млрд. долара и би я превърнало в един от най-ценните американски стартъпи на хартия, въпреки че генерира малко приходи.

Изпълнителен директор на нашумялата компания е Сам Олтман, който има предприемачески опит от над 15 години. В интервю наскоро за StrictlyVC той представя мнението си за най-добрите и най-лошите сценарии за изкуствения интелект. Според него "добрият случай е толкова невероятен, че звучиш като съвсем луд човек, за да започнеш да говориш за това. Лошият случай - и мисля, че това е важно да се каже - е край за всички нас".

Първоначална кариера

Предприемаческата кариера на Сам Олтман започва през 2005 г., когато прекъсва следването си в Станфордския университет, където в продължение на две години учи компютърни науки. Основава компанията Loopt, която предоставя мобилна услуга, позволяваща на потребители си да споделят селективно местоположение си с други хора. Началното финансиране на Loopt идва от основания през март същата година Y Combinator (YC). След седем години компанията е придобита от Green Dot Corporation за 43.3 млн. долара.

През 2014 г. Олтман наследява Пол Греъм като ръководител на YC, а две години по-късно поема управлението на YC Group, която включва основната програма на YC, както и започналите предходната година YC Fellowship Program, инвестиционния фонд YC Continuity и изследователската организация YC Research. Той се оттегля от позицията си в YC през 2019 г., за да се фокусира върху OpenAI.

Олтман е инвеститор в много компании, сред които са Airbnb, Stripe, Pinterest, Reddit и др. През 2014 г. заема длъжността главен изпълнителен директор в Reddit в продължение на осем дни, след като предишният Ишан Уонг подава оставка. Той също така e бил в борда на директорите на енергийните компании Helion, UPower и Oklo. През 2008 Олтман е включен в класацията на Bloomberg BusinessWeek Best Young Entrepreneurs in Technology, a през 2015 г. е обявен за топ инвеститор в класацията на Forbes 30 under 30.

Кратката история наOpenAI

През същата 2015 г. е създадена и OpenAI - първоначално като организация с нестопанска цел, за да провежда изследвания в областта на изкуствения интелект в полза на човечеството. Сред основателите са главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и Олтман. Към тях можем да добавим Грег Брокман, Джесика Ливингстън, Питър Тийл, Amazon Web Services (AWS), Infosys и YC Research. Общата първоначална инвестиция е 1 млрд. долара.

През 2019 г. организацията обяви основаването на OpenAI LP, компания със стопанска цел, управлявана от борда на OpenAI Nonprofit, новото име на първоначалната организация. В блог постa, в който OpenAI обявява преструктурирането си, компанията заявява, че печалбите на инвеститорите ще бъдат ограничени до 100 пъти стойността на инвестицията за първоначалните инвеститори, като възвръщаемостта, надхвърляща ограничението, ще отива за OpenAI Nonprofit.

"Ще трябва да инвестираме милиарди долари през следващите години в широкообхватни облачни изчисления, привличане и задържане на талантливи хора и изграждане на суперкомпютри с изкуствен интелект", заявява OpenAI. "Искаме да увеличим способността си да набираме капитал, като същевременно продължаваме да изпълняваме мисията си, а никоя от известните ни досега правни структури не постига правилния баланс. Нашето решение е да създадем OpenAI LP като хибрид между дружество със стопанска цел и дружество с нестопанска цел - което наричаме "дружество с ограничена печалба"."

Предвид че този ход противоречи на предходните изказвания на компанията, че не иска да бъде ограничена от финансовата възвръщаемост, както и високото ограничение на печалбите, това действие предизвиква критики, насочени срещу OpenAI. "Не съм съгласен с идеята, че една организация с нестопанска цел не може да се конкурира", заявява Орен Ециони, изпълнителен директор на изследователския институт Allen Institute for AI.

Промяна на технологичния свят

В интервю за Wall Street Journal прездекември Олтман заяви, че инструментите на OpenAI могат да променят технологичния свят подобно на изобретяването на смартфона и да се справят с по-големи научни предизвикателства. Наскоро той обяви абмициозна цел пред инвеститорите - компанията скоро ще може да реализира до 1 млрд. долара годишни приходи, отчасти чрез таксуване на потребителите и компаниите за своите продукти.

OpenAI се надява един ден да постигне това, което изследователите на изкуствения интелект наричат "изкуствен общ интелект", или технология, която може напълно да отразява интелигентността и способностите на хората. Предстои да разберем дали и кога това ще се случи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lwj1410011370376130 avatar :-?
    Jason Underwood
    • - 1
    • + 2

    Много интересно!

    Нередност?
  • 2
    nfx431062748 avatar :-|
    nfx431062748

    Общо взето отговорите му на трудни въпроси са като на политик - говори много ( пише в неговия случай ) без да казва нищо. Дразнещо в ChatGPT е, че ако го питаш на български, често в отговора комбинира и руски !?!? ... Ще се научи ...

    Нередност?
Нов коментар