Как Сатя Надела ще се справи с ChatGPT момента на Microsoft

Той прекара цяла кариера, опитвайки се да върне Microsoft на върха на технологиите

Microsoft има ценна преднина и Надела няма желание да я пропилее
Microsoft има ценна преднина и Надела няма желание да я пропилее
Microsoft има ценна преднина и Надела няма желание да я пропилее    ©  Reuters
Microsoft има ценна преднина и Надела няма желание да я пропилее    ©  Reuters

Голяма част от хората, които са срещали Сатя Надела, го харесват. За тези, които не са, бърз преглед на автобиографията му подкрепя мнението, че шефът на Microsoft е интелигентен, достоен човек. Той е непретенциозен, със страст към крикета. Той е слушател, който насърчава служителите да споделят своите лични и професионални мечти. Той пише за будизма, но не по ню ейдж начин. Синът му е роден с церебрална парализа, така че Надела се стреми да разбере страданието. Понякога в него има нещо весело, когато едва сдържа вълнението си от новите технологии на Microsoft. Той описва един такъв "момент на еврика", когато за първи път сложи един от сетовете за смесена реалност HoloLens на фирмата и благодарение на предаване на живо от марсохода на НАСА визуализира себе си да се разхожда по Червената планета. Това беше, пише той, поглед към бъдещето. "Преживяването беше толкова вдъхновяващо, толкова вълнуващо, че един член на моя ръководен екип се разплака."

Сатя Надела отново е замаян от еуфория "това е бъдещето". На 23 януари Microsoft обяви третата си инвестиция, оценена на 10 млрд. долара - в OpenAI, компанията зад ChatGPT. Усъвършенстваният инструмент за изкуствен интелект (AI) позволява на потребителите да задават въпроси и да получават човешки, често забавни отговори. През последните няколко месеца то грабна заглавията и стана част от духа на времето. За нула време магията на технологията, колкото и да е склонна към грешки, доведе до представянето й като потенциален момент на Kodak за Google, собственост на Alphabet, благодат за изследванията на рака, края на кодирането, както го познавате, и пирон в ковчега на изпитите. С други думи, това е цикълът на технологичния шум върху стероидите.

Амбицията - отново на върха на технологичните иновации

С риск да прозвучи грубо, струва си да се отбележи, че седем години след богоявлението на Надела за HoloLens цялата шумотевица за смесена реалност в Microsoft утихна в смъртоносна тишина. Съобщава се, че HoloLens е бил засегнат от последните съкращения на 10 хил. служители в компанията. Въпреки това ChatGPT вече е толкова достъпен и интуитивен за използване, че е трудно да си представим, че ще бъде проблясък в тъмнината. Не е трудно да се види как Microsoft, със силата си в облачните изчисления и бизнес софтуера, може да използва основните GPT модели на OpenAI, за да подмлади цял набор от продукти. И Надела въпреки цялото си внимание гори от амбиция да възстанови компанията на върха на технологичните иновации, който тя напусна с появата на социалните медии и смартфона. Възможно ли е това да е неговият момент?

Цената на акциите на Microsoft не предполага подобно нещо. Тя едва напредна от 29 ноември, ден преди OpenAI да пусне публично ChatGPT (с изключение на кратък възход, след като Microsoft отчете резултати за тримесечните печалби на 24 януари, които бяха малко по-добри от очакваното). Като се имат предвид рисковете от икономическо забавяне, което охлажда търсенето на софтуера и облачните услуги на Microsoft, инвеститорите имат твърде много краткосрочни притеснения, за да обърнат внимание на обещанията на Надела за сладко с вкус на AI утре.

И все пак те не бива да подценяват неговия мисионерски плам. Той ръководеше Bing, търсачката на Microsoft, когато Google имаше проблеми. Той ръководеше доставчика на облачни услуги, сега наречен Azure, когато беше на второ място след Amazon Web Services, собственост на гиганта за електронна търговия. Той отдавна е подхранвал страстта да надскочи конкурентите си от Западния бряг. Това го прави нетърпелив към изследванията на AI заради самите тях. Той иска да бъде вграден в продукти, които удивяват клиентите. Следователно Bing, с едва 7% от заявките за търсене в Америка, скоро ще включи ChatGPT, за да се бори за дял от Google. GitHub, инструментът за кодиране на Microsoft, използва технологията OpenAI в своя Co-pilot продукт, насочен към ускоряване на скоростта на работа на разработчиците на софтуер. Вероятно Microsoft ще преработи основно продукти като Office и Windows с GPT технология, така че чатботовете да могат да се справят с труда при създаването на електронни таблици PowerPoint и Excel. Що се отнася до облака, Microsoft печели, защото OpenAI е изградил и обучил своите GPT модели на Azure и може да предложи най-съвременните услуги за чатбот на клиентите на Azure. Колкото повече се използват, толкова по-добри стават.

Microsoft няма да има полето за себе си, нито ще бъде пазар, на който победителят получава всичко. Сред другите облачни доставчици Alphabet например има основополагащи модели, които са по-мощни от GPT. Засега обаче способността им да се конкурират е ограничена. Alphabet, ненавиждана от критиците на капитализма за наблюдение, носи голям риск за репутацията, ако човекоподобният AI засили пристрастията и опасенията за поверителността на настоящите потребителски технологии. Той е под регулаторна критика: дело, заведено на 24 януари от Министерството на правосъдието на САЩ и осем щата, призовава за продажба на рекламния технологичен бизнес на Google. Освен това цената на средното търсене в Google е изключително ниска; добавянето на подобни на ChatGPT търсения, тежки за изчислителна мощност, би го повишило. Що се отнася до конкурентите на Microsoft в бизнес софтуера, като Salesforce, те се опитват да намалят разходите и не могат да се надяват да достигнат напредналите инвестиции на Microsoft в AI, казва Марк Мьордлер от инвестиционната компания Bernstein.

Първи ининг

Накратко, Microsoft има ценна преднина и Надела няма желание да я пропилее. Големият въпрос обаче не е кой ще спечели. В тези ранни дни това би било все едно да попитаме в зората на XIX век кой ще излезе начело на индустриалната революция. По-скоро е въпрос на това колко добре е оборудвана всяка компания да се справи с потенциалните последици от въвеждането на технология, която ще върши работа, извършвана преди от хора, но без нито способността, нито моралния компас да провери надеждността на нейната работа. Рисковете от разпространение на грешки или по-лошо - дезинформация, са сериозни. Такава е и опасността от обществена реакция, ако работещите в областта на знанието почувстват, че работните им места са застрашени - макар че, ако технологията успее, в дългосрочен план това вероятно ще бъде благоприятно за създаването на работни места.

Първоначалният подход на Microsoft към потенциалните капани е хитър. Инвестирането в OpenAI поставя ChatGPT на една ръка разстояние, ако нещо се обърка. Но в крайна сметка с вливането на GPT във всички негови продукти той ще носи голяма отговорност за резултата. В този случай вниманието ще се съсредоточи върху собствения морален компас на Microsoft - и човешката почтеност на Сатя Надела ще бъде подложена на изпитание.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved