Рано е за апокалипсис за работните места заради AI

Западът страда от прекалено ниска автоматизация, не от прекалено висока

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Мисля, че можем да надхвърлим съотношението едно към едно между хуманоидни роботи и хора", обяви Илън Мъск на 1 март. Изявлението на самопровъзгласилия се технокрал на Tesla не беше толкова предсказание, колкото обещание. Автомобилната компания на Мъск разработва един подобен автоматон с изкуствен интелект, с кодово име Optimus, за употреба у дома и във фабриката. Изказването му, направено в деня на инвеститорите на Tesla, беше придружено от видеоклип, на който Optimus се разхожда очевидно самостоятелно.

Предвид че Мъск не поясни как - или кога - се стига от промоционален клип до армия от 8 млрд. роботи, може би всичко това намирисва на научна фантастика. Но той се намеси в съвсем реален дебат за бъдещето на работата. Понеже някои форми на автоматизация чрез изкуствен интелект бързо се превръщат в научен факт. От ноември изкуственият интелект ChatGPT зашеметява потребителите с приличното си имитиране на човешки говор. Други "генеративни" AI създават подобни на човешките текстове, изображения и звуци, като анализират масиви от данни в интернет. Миналия месец шефът на компютърния гигант IBM прогнизира, че изкуственият интелект ще премахне по-голямата част от чиновническата работа. На 6 март Microsoft обяви началото на комплект от AI "помощници" за работници на длъжности, вариращи от продажби и маркетинг до управление на вериги за доставки. Притеснителните наблюдатели говорят за наближаващ работен апокалипсис.

Опасенията относно последиците от заместващия ефект на технологиите, разбира се, не са нещо ново. В началото на XIX в. във Великобритания лудитите изгаряха машини във фабриките. Терминът "автоматизация" за първи път стана известен, когато през 50-те години на миналия век приемането на военновременните нововъведения в механизацията предизвика вълна от паника относно масова безработица. През 1978 г. британският премиер Джеймс Калахан посрещна революционната технология на своето време - микропроцесора - с правителствено разследване на неговия потенциал за унищожаване на работни места. Преди десет години Карл Фрей и Майкъл Озбърн от Оксфордския университет публикуваха хитов доклад, оттогава цитиран над 5 хил. пъти, твърдящ, че 47% от задачите, извършвани от американските работници, могат да бъдат автоматизирани "през следващите едно-две десетилетия". Сега дори технооптимистът Мъск се чуди какво би означавало роботите да са повече от хората: "На този етап дори не е ясно какво е икономика."

Въпреки че господата Фрей и Озбърн все още имат няколко години, за да се окажат прави, а Мъск може за момента спокойно да бъде игнориран, по-ранните страхове относно технологиите, убиващи работни места, така и не се сбъднаха. Точно обратното, трудовите пазари в богатия свят са исторически свити - и се свиват все по-вече със застаряването на населението. В момента има две свободни места за всеки безработен американец, най-високият регистриран коефициент. Американските производствени и хотелиерски сектори отчитат недостиг на работна ръка съответно от 500 хил. и 800 хил. души (измерен чрез разликата между свободните работни места и безработните, чиято последна работа е била в съответния сектор).

Следователно непосредственият проблем за развитите икономики не е твърде много автоматизация, а твърде малко. Той се изостря от факта, че за големите бизнеси автоматизацията е трудна да се осъществи на практика. Вероятно няма да е по-лесно с най-новите нашумели изкуствени интелекти.

Гняв за машини

Механизирани ръце, изпълняващи еднообразни задачи като заваряване, пробиване или местене на предмети, се използват в производствените цехове от десетилетия. Употребата на роботи в исторически контекст се е концентрирало в автомобилната промишленост, чиито тежки части и големи партиди с ограничено разнообразие са изключително подходящи за машините. Електронната индустрия, с нейните нужди от прецизни, но повтарящите се движения, също е била сред ранните приемници.

По-скоро списъкът с индустрии, възприемащи роботи, се е разширил, забелязва Джеф Бърнстийн, председател на американската промишлена група Association for Advancing Automation. Напредъкът в компютърното зрение направи роботите по-сръчни, отбелязва Сами Атия, който ръководи бизнеса с роботика на швейцарската индустриална компания ABB. Олекотените "кооперативни роботи" вече работят рамо до рамо с хората, а не в клетки, а автономни превозни средства превозват предмети от едно място на друго във фабрики и складове.

В същото време цената на роботите се срина. Според мениджъра на активи Ark Invest средната цена за индустриален робот е паднала от 69 хил. долара през 2005 г. до 27 хил. през 2017 г. Миналия декември ABB откри "мегазавод" с площ от 67 хил. кв. м в Шанхай, където роботи правят други роботи. Разходите за инсталация също са намалели, благодарение на новите "безкодови" системи, които не изискват опит в програмирането, отбелязва Сузан Билер, генерален секретар на International Federation of Robotics (IFR).

В резултат на по-добрите технологии и по-ниските цени броят на индустриалните роботи в световен мащаб се е увеличил от 1 млн. през 2011 г. до близо 3.5 млн. през 2021 г. Продажбите на Fanuc, голям японски производител на роботи, са се повишили със 17% през последното тримесечие на годишна база; тези на Keyence - японска компания, която е консултант по автоматизация, се повишиха с 24%. Въпреки че са спаднали от пиковете си от 2021 г., когато шефовете търсеха алтернативи на човешката работна сила, възпрепятствана от Ковид-19, цените на акциите на производителите на роботи остават с една пета по-високи, отколкото преди пандемията.

Въпреки този ръст обаче абсолютните нива на възприемане остават ниски, особено в Запада. Според IFR дори южнокорейските компании, безспорно най-запалените по роботиката в света, използват десет производствени работници за всеки производствен робот - далеч от визията на Мъск. В Америка, Китай, Европа и Япония цифрата е 25-40:1. 25-те млрд. долара, които според консултантската компания Boston Consulting Group в световен мащаб са вложени за промишлени роботи през 2020 г., са под 1% от глобалните капиталови разходи (с изключение на енергийния и минния сектор). Хората харчат повече за секс играчки.

Дългият живот на промишленото оборудване ограничава бързината, с която по-старите и по-прости машини могат да бъдат заменени с по-умни нови, отбелязва Рейнър Брем, който ръководи подразделение за автоматизиране на фабрики на германския индустриален гигант Siemens. И по-голямата част от ръчната работа в развитите икономики в днешно време е в сектора на услугите, където автоматизацията на задачите е по-трудна. Човешкото тяло със своите стави и пръсти е чудо на гъвкавостта с 244 равнини на движение. Един типичен робот има шест такива "степени на свобода", отбелязва Ким Повлсен, шеф на производителя Universal Robotics.

Изоставане и при офис процесите

Автоматизацията на офис задълженията също е в застой поради сходни причини, свързани със стари системи и корпоративна инерция. На теория цифровизацията би трябвало да позволи да се премахне по-голямата част от човешкото участие в рутинни задачи като поръчка на инвентар, плащане на доставчици или сумиране на сметки. На практика повечето бизнеси, създадени преди цифровата ера, използват бъркотия от остарели и несъвместими системи, отбелязва Кати Торнбом от изследователската фирма Gartner. Вместо да платят за IT консултанти, които да разчистят бъркотията, много фирми предпочитат да възложат ежедневната офис работа на външни изпълнители в страни с ниски разходи като Индия или Филипините. Изследователската компания IDC оценява пазара за софтуер, автоматизиращ досадната работа в офиса, на 20 млрд. долара, дори още по-малко от

разходите за физически роботи.

С времето по-нататъшните иновации вероятно ще премахнат част от тези пречки. За физическите роботи това вече е в процес в полудялата по роботите Южна Корея. Doosan Robotics, един от най-големите производители на роботи в страната, отвори софтуера си за външни разработчици, за да създадат препрограмирани приложения за нейните роботи. Те в момента се използват за всичко от приготвяне на кафе до полагане на подови настилки на строителни обекти. Robert Chicken използва роботизирани ръце за обслужване на фритюрниците в своите ресторанти. За да намали първоначалната инвестиция за получателите на франчайза ѝ, компанията отдава роботите под наем за около 900 долара на месец, значително по-малко от разходите за оператор човек. Южнокорейският интернет гигант Naver има подразделение, разработващо роботизирани превозни средства, които могат да навигират натоварена среда със сложна планировка: армия от подобни роботи вече се движи наоколо, доставяйки кутии за обяд и пратки на своите работници.

Автоматизацията на офис процесите също става по-усъвършенствана. UiPath, пионер в автоматизацията на досадни задачи като копиране на информация, вече предлага други инструменти, които извличат данните от документи с помощта на компютърно зрение или картографират бизнес процеси, като наблюдават дейността на работниците на компютрите им. Роб Енслин, съизпълнителен директор на UiPath, казва, че в момента фирмата обслужва 10 хил. клиенти. Power Automate, инструмент на Microsoft, който позволява на обикновените чиновници да автоматизират задачи, като одобрение на разходи или пътувания, в момента има 7 млн. активни месечни потребители, заявява Чарлз Ламана, отговарящ за много от продуктите за автоматизация на софтуерния гигант.

Сега бизнесите също така започват да възприемат и генеративния AI. Но както при роботите и автоматизацията на процесите, навлизането на новата технология няма да стане изведнъж. Адвокатската кантора Allen & Overy, която през февруари пусна виртуален правен асистент с функции, подобни на тези на ChatGPT, изисква от своите адвокати да проверяват всичко, което казва ботът. Започвайки през ноември, сайтът за технологични новини CNET тихомълком публикува 73 статии, написани от бот, първо за ужас, а след това за радост на журналисти, след като се оказа, че статиите са пълни с грешки.

След време AI технологията, която се намира в основата на чатботовете, може да бъде от полза за автоматизацията, смята Ламана. Преминаването на научна фантастика към научен факт е едно нещо. Преминаването от там към икономически факт е съвсем различно.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22

    Роботите не харчат заплати. Ще има промени, но работни места ще има, при това в изобилие, защото някой ще трябва да плати роботите. За последното трябват купувачи с пари, които идват предимно от ...аха, от заплати.

    Нередност?
  • 2
    pilgrim.epsylon avatar :-|
    pilgrim.epsylon

    "Предвид че Мъск не поясни как - или кога - се стига от промоционален клип до армия от 8 млрд. роботи, може би всичко това намирисва на научна фантастика"

    Предвид това, че слагате в кюпа деца, старци, болни, сакати... и т.н., звучите нелепо за медиА с претенции.

    Нередност?
Нов коментар