Китай се страхува повече от санкциите за чипове от Япония

Токио забранява износа на технология за чипове с размер от под 45 нм, докато тези на САЩ и Нидерландия се спират на границата от 16 нм

Според Токио компаниите все пак ще имат възможността да кандидатстват за лицензи и ако ги получат, да продължат вноса
Според Токио компаниите все пак ще имат възможността да кандидатстват за лицензи и ако ги получат, да продължат вноса
Според Токио компаниите все пак ще имат възможността да кандидатстват за лицензи и ако ги получат, да продължат вноса    ©  Pexels.com
Според Токио компаниите все пак ще имат възможността да кандидатстват за лицензи и ако ги получат, да продължат вноса    ©  Pexels.com

Китайската асоциация на индустрията за чипове (КАПИ) изрази притеснения около забраната на износ на технология, свързана с полупроводниците, представена от Япония в края на март. Според асоциацията текстът на властите в Токио е "твърде общ", като по този начин на местния бизнес ще му бъде значително по-трудно производството на полупроводници, които са доста под възможностите на най-мощните чипове.

Решението за налагане на по-строг контрол върху износа на полупроводникова техника беше взето от САЩ, като в последствие то беше прието и от Нидерландия. Двете държави постигнаха съгласие, според което ограничават доставките на технология, която се използва за чипове с размер от 16 нанометра (нм) или по-малко. Най-мощните и модерни чипове, които се използват за лаптопи и смартфони, са с размери от 3 нм.

Предложението на японското правителство, което се очаква да влезе в сила в началото на месец юли, забранява износа на 23 различни вида машини, които произвеждат полупроводници по-малки от 45 нм. Решението на Токио е продиктувано от опасения, че технологията на имерсионната литография, която се произвежда от местния лидер в бранша Nikon, може да бъде използвана и за по-авангардни чипове. Проучване на изследователската компания Trend Force разкрива, че микрочиповете със спецификации от 28 нанометра и повече се очаква да заемат между 75 до 80% от глобалната продукция.

Широк ефект

Според китайския бизнес това ще има разрушително влияние върху местната индустрия, главно защото новите ограничения включват и по-добрите чипове за домакински уреди, превозни средства и джаджи за интернет на нещата, които са с размери от 28 нм и нагоре. По този начин възможността им за конкуренция с чуждестранни компании и конкуренти би била сериозно намалена, което според КАПИ не е част от първоначално обявените амбиции на САЩ, Япония и Нидерландия.

"Контролът върху износа от страна на Япония ще бъде по-притеснителен за Китай от санкциите на Вашингтон миналата година", казва пред Financial Times изпълнителен директор на китайска фабрика за чипове, който не е пожелал да бъде назован. Служител на китайското правителство, който работи в тясно сътрудничество с производителите на чипове, каза, че нидерландският литографски гигант ASML очаква ограничения само върху машини, които произвеждат усъвършенствани чипове. В същото време Nikon ще се сблъска с по-широки ограничения от страна на Токио.

Говорител на Nikon заяви, че не очаква никакво въздействие от контрола върху износа на Япония за текущата фискална година 2023-2024. Друг доставчик на оборудване - Tokyo Electron, очаква годишните му приходи да спаднат с 23% до 12.3 млрд. долара. Ръководителите отказаха да коментират каква част от спада ще се дължи на мерките и кое от оборудването им ще бъде засегнато.

Според КАПИ всичко това задължава китайското правителство "да предприеме решителни контрамерки, ако японското правителство настоява да разруши приятелските отношения и отношенията на сътрудничество между китайската и японската полупроводникова индустрия". "Загрижени сме дали правителствата на САЩ и Нидерландия ще въведат контрол върху износа толкова строг, колкото японския", заяви пред изданието правителствен служител, работещ в тясно сътрудничество с китайските заводи за чипове.

Министерството на търговията на Китай заяви, че "твърдо се противопоставя" на решението и осъди ограничението върху оборудването за производство на чипове като "злоупотреба с мерките за контрол на износа и сериозно отклонение от свободната търговия" и международните търговски правила. То призова японското правителство "незабавно да поправи грешките си", като каза, че неговият ход ще навреди сериозно както на китайските, така и на японските компании, както и на двустранното търговско сътрудничество и индустрията на полупроводниците.

Според японската власт и представители на местните производители обаче това не е съвсем вярно. Причината за несъгласието е фактът, че китайските компании все пак ще могат да кандидатстват за получаването на лиценз, който би позволил продължаването на вноса от островната страна. Именно това прави сравняването на ограниченията от САЩ и Япония непродуктивно, заяви приближен до японското правителство служител пред Financial Times.