🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Mergermarket: Келнер може да продаде "Теленор България"

Чешката PPF обмисля препродажба на всички активи в Централна и Източна Европа, закупени преди две години, но още е в ранна фаза

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският телеком "Теленор" може отново да смени собствеността си само две години след като чешката група PPF, собственост на Петр Келнер, закупи компанията, пише специализираната платформа за информация по сливания и придобивания Mergermarket, която посочва като източници анонимни директори от индустрията. Според информацията PPF търси изход от всички телекоми, които бяха придобити от норвежката група Telenor през 2018 г. - в България, Сърбия, Черна гора и Унгария, а причината е да се спестят разходите около развитието на 5G мрежата на няколко пазара.

Изданието цитира, че към българския телеком има интерес от няколко кандидата. По информация на "Капитал" всъщност процедура няма, дори не е изпращан т.нар. teaser, който предшества всяка голяма сделка. Но все пак неформално Келнер е споменавал продажба, а за "Теленор България" интерес е проявил американският фонд Providence Equity. Той подаде оферта и за БТК преди година. Неформално за негов местен партньор се сочеше Кирил Домусчиев.

Пред Mergermarket говорител на PPF е отрекъл планове за продажба, без допълнителен коментар. Холдингът на Келнер е в процес на закупуване и на bTV.

Две години по-късно

PPF закупи от норвежката Telenor телекоми в четири страни - България, Унгария, Черна гора и Сърбия, като и до момента те остават с непроменен брандинг, макар преди два месеца да изтекоха маркетингови материали, според които се подготвя ребрандиране с името Laa. Сделката бе завършена през 2018 г. и бе на обща стойност 2.8 млрд. евро, а българският бизнес според изчисленията на "Капитал" бе оценен на около 800 млн. евро.

През октомври миналата година PPF продаде 25% от унгарския си бизнес на Antenna Hungaria срещу неизвестна сума. Antenna Hungaria се контролира от държавната NISZ, като възможността за PPF на унгарския пазар е да продаде и останалата част от местния Telenor на същата група.

Смесени сигнали

Преди месец PPF отдели бизнеса си с мрежовата структура в България, Унгария и Сърбия под името CETIN. Новите дружества ще отдават "под наем" мрежовата инфраструктура не само на телекомите на PPF, но и на конкурентите на пазара. Българското дружество "ЦЕТИН България" не е собственост на българската "Теленор", а на PPF Telecom Group, дъщерна на голямата PPF. Същия ход групата направи и през 2014 г., когато отдели инфраструктурата на новопридобития тогава чешки телеком O2.

При придобиването на "Теленор" през 2018 г. Ладислав Бартоничек от PPF коментира пред "Капитал", че плановете на групата на пазара са дългосрочни и ще се търси общо развитие на всички европейски телекоми, собственост на групата.

Едно от възможните обяснения за потенциалното излизане от пазарите са предстоящите големи инвестиции по посока създаване и развитие на 5G мрежа. Този процес по всяка вероятност ще бъде дълъг и скъп, защото все още не са освободени ключови ленти от честотния спектър, а и няма търговски смисъл засега. Пред българския "Теленор" стои проблема и с оборудването - до момента компанията използва само Huawei за 4G мрежата си, но китайската компания вече води със себе си много проблеми на геополитическо ниво.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 5

    Чешкият Пеевски не беше ли наясно, че има такова нещо наречено 5G, когато купи Telenor преди 2 години, или е разбрал това в последствие?!? Очевидно толкова беше и неговата сила като "стратегически инвеститор", също както всеки друг милиционер в Източна Европа, превърнат и назначен за олигарх. Жалко само ако и този български телеком тръгне по стъпките на БТК, през 2-3 години да се лута в мъглата на един инвестиционен фонд към следващия.

    Нередност?
  • 3
    uglyboy avatar :-|
    UGLY_BOY

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    По-скоро се е надявал да изгради синергия между телевизия и мобилен оператор, но след COVID себестойността и на bTV, и на Telenor се е сринала и плановете му са се провалили. Сега най-вероятно просто ще продаде bTV на тези, които купиха БТК, а Telenor - на този, който даде най-много пари за него. А за себе си ще запази медиите и мобилните си оператори в Чехия и Словакия. В негов интерес е да присъства именно на тези два пазара.

    Нередност?
Нов коментар