🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Теленор България" даде старт на 5G услугите си

Операторът в началото ще покрива 63 града и курорта, а до края на годината броят им достигне 160

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на 5G мобилни услуги в България придобива все по-реален вид, след като и "Теленор България" обяви старта на мрежата си от пето поколение на събитие в Бургас.

Операторът в момента покрива с новата услуга 63 локации (София, големите градове и курорти) в България, съобщи търговският директор Богдан Узелац, като целта e те да достигнат 160. Настоящите абонати на оператора с 5G телефони ще могат веднага да използват мрежата. Всички тарифни планове ще включват и 5G без допълнително заплащане. "Теленор България" ще предлага 32 5G смартфона, като в бъдеще броят им тепърва ще се увеличава с повечето нови модели.

Безжичен интернет и за дома

Навлизането на "Теленор България" в този сегмент беше обявено от главния изпълнителен директор Джейсън Кинг още в края на април, като днес беше дадено начало на услугите. Кинг потвърди, че телекомът ще работи с Huawei по 5G мрежата си. Китайският доставчик изгради и 4G инфраструктурата на оператора.

От телекома обявиха, че ще използват две технологии за новата услуга - 5G и DSS, която всъщност надгражда софтуерно 4G мрежата. Такава използва и БТК, която първа обяви начало на 5G услуги през миналата година.

Скоростта в мрежата на "Теленор" ще достига до 2 Gbps, обяви компанията. Отделно в оператора залагат много и на безжичната 5G връзка до дома, чрез която ще могат да предлагат и домашен интернет чрез мобилна връзка без нужда от прокарване на кабели. За нея обещаните скорости са до 300 Mbps, което е предложението и при стандартен фиксиран план на други оператори в момента.

Отговорът

В същия ден от А1 обявиха, че залагат в кампанията си на "истински" 5G услуги, чрез изграждането на станции от ново поколение без технологии като DSS. Компанията работи с Nokia за мрежата си и ще използва 5G честоти в обхват 3600 MHz. През април и трите големи оператора получиха на търг от Комисията за регулиране на съобщенията по 100 MHz в този обхват. Тогава А1 подадоха най-високата оферта - 4.7 млн. лв. и избраха лиценза за ползване на лентата 3600-3700 MHz. След тях е БТК с оферта от 4.6 млн. лв. и лентата 3700-3800 MHz. За "Теленор България" остана последната лента 3500-3600 MHz при най-ниската платена цена - 4.1 млн. лв.

За да се разграничи от конкурентите си, "А1 България" ще използва името 5G Ultra за тези си услуги и кампания сред клиентите. "Горд съм, че ние сме категорично първи в 5G надпреварата с нашата 5G мрежа в 75 града и курорта в страната. Стратегията ни е да развиваме истинската 5G технология, която използва 5G европейско оборудване и разчита на спектър в 3600 MHz, за да предложим предимствата на мрежата от пето поколение - гигабитови скорости и много малко времезакъснение. Причината ние да сме толкова напред е, че работим усилено по внедряването на мрежите от пето поколение още от 2018 г., когато първи направихме тестове на новата технология у нас, а още през ноември миналата година стартирахме истинска работеща 5G мрежа. Само в 5G инвестицията за миналата и тази година е приблизително 46 млн. лева. А в следващите четири години сме планирали да вложим над 780 млн. лева в развитието на нашата мрежа", заяви главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Да ама не. Всъщност коетоуж е стартирало е 5G. Нарича се LTE 4G което с малко хокус покус в кода наричан SIB 2 upperLayerIndication-r15 да се задава като "true" и хоп става fake 5G и устройствата започват да виждат иконата "5G". Защо трябва да се следва подобна политика от страна на някой Телеком е необходимо?

    Нередност?
Нов коментар