БТК купува и търновския доставчик на интернет и телевизия "Телнет"

Компанията има 16 хил. интернет потребители и близо 4000 на телевизия

Това е поредна сделка за БТК - през последната година договори покупка на софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет" и пловдивската N3
Това е поредна сделка за БТК - през последната година договори покупка на софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет" и пловдивската N3
Това е поредна сделка за БТК - през последната година договори покупка на софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет" и пловдивската N3    ©  Цветелина Белутова
Това е поредна сделка за БТК - през последната година договори покупка на софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет" и пловдивската N3    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БТК продължава с консолидацията на пазара на интернет доставчици в България. В петък телекомът обяви, че е стигнал до сделка за придобиването на 100% от капитала на великотърновския доставчик на интернет и телевизия "Телнет". Дружеството покрива 16 хил. домакинства с интернет във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Самоков и околията, както и около 4 хил. домакинства с телевизия, според данните на КРС за 2020 г. Компанията, която е собственост на четири физически лица, има почти 100 служители и приходи 4.7 млн. лв. за миналата година.

Това е поредна сделка за БТК, която през последната година се договори да купи още няколко по-големи местни доставчика на интернет и телевизия - софийската "Нет 1", "Нетуоркс" (собственик и на "Онлайн директ"), "КомНет" и пловдивската N3. Сделките за "Нетуоркс", "Нет 1" и "КомНет" все още не са приключени. При завършването на придобиването на четирите дружества БТК добавя над 150 хил. интернет абонати. Както и при предишните транзакции, компанията не съобщава цена на сделката.

Според последния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2020 г. БТК държи общо 27.2% от пазара на фиксиран интернет в България по абонати, следвана от "А1 България" с 26% и "Булсатком" с 8.2%. Според изчисленията на "Капитал" с новите придобивки БТК вече трябва да достига до над 35% пазарен дял.

Целева консолидация

Най-големият оператор по приходи в България изкупува по-малки доставчици с развити мрежи, за да може по-бързо да разрасне собствената си оптична мрежа чрез надграждане до 10G технология, която позволява 10-гигабитови скорости. Стратегията идва от по-високо ниво - United Group, компанията, собственик на БТК.

Пред "Капитал" Желко Батистич, вицепрезидент технологии в United Group, казва, че групата активно търси консолидация на пазарите, на които работи. "Търсим компании, които могат да ни помогнат по-лесно да разширим оптичната си мрежа. Когато купуваме оператори с оптична мрежа, можем просто да я надградим до 10G технологията. Тези компании са с добра добавена стойност към бизнеса ни, въпреки че трябва да призная, че срещаме и някои проблеми в процеса на миграция. Този тип придобивания са много сложни - трябва да свържеш системите, да слееш екипите, да разбереш в дълбочина какви са мрежите, които купуваш, как да ги поддържаш."

Това е втора голяма вълна на консолидация на пазара на интернет в България, след като през 2010 г. "А1 България" (тогава "Мобилтел") закупи пионерите в доставката на интернет в страната "Мегалан" и "Спектър" срещу 72 млн. евро. Преди това "Спектър" бе придобила и "Орбител".

Батистич добавя, че телекомът "разглежда още няколко възможности", за които е рано да се прогнозира дали ще се превърнат в сделки. "Извън тях не мисля, че има много други компании, които да са атрактивни за нас, защото не можем да се занимаваме с интеграцията на много малки компании, и смятам, че 2022 г. ще бъде последната година за консолидацията, която планирахме."

В същия разговор той казва, че компанията ще инвестира общо 300 млн. евро през следващите пет години в мрежата си за фиксиран интернет. Целта е до 2026 г. 1.7 млн. домакинства да имат възможност за гигабитова свързаност. В момента те са между 1.1 и 1.2 млн.

Все още няма коментари
Нов коментар