Спас Русев е новият собственик на "Булсатком"

След над година отлагане сделката за доставчика на телевизия е факт при цена между 120 и 130 млн. евро

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Цената на сделката е между 120 и 130 млн. евро.
  • Другият кандидат за най-големия доставчик на телевизия е бил PPF Group.
  • Бизнесменът твърди, че иска да развива оператора.

Най-големият доставчик на телевизия в България "Булсатком" официално ще има нов собственик, след като офертата на Спас Русев беше избрана от кредиторите на компанията. Сделката се проточи над година след оспорване от основателя на оператора и акционер Пламен Генчев. За финализирането на продажбата може косвено да се съди по вписвания в българския и британския търговския регистър, като то беше официално потвърдено за "Капитал" и от страните по нея.

Според източници от пазара цената е между 120 и 130 млн. евро. Промените в собствеността явно ще станат факт чрез смяна на сегашните кредитори на компанията с Русев.

Още един кандидат

Спас Русев потвърди за сделката пред "Капитал" и заяви, че ще развива "Булсатком" (виж интервюто). Той влиза през регистрираното в Люксембург дружество Viva Corporate, което е собственик на българското "Вива корпорейт България". Според източници на "Капитал" на финалната права до последно е имало още един кандидат - чешката инвестиционна група PPF, като офертата ѝ е била близка по стойност. Участието на собственика на "Йеттел България" и bTV беше логично, тъй като операторът е единственият от трите големи телекома, който не предлага телевизия.

Контрола над "Булсатком" опитваше да си върне и съоснователят на дружеството и миноритарен акционер с около 20% Пламен Генчев. Той оспорваше продажбата на оператора с довода, че кредиторите са пренебрегнали негова опция да е предпочитан купувач. Така той се опита да спре сделката с арбитражно дело в Лондон и поискана несъстоятелност в София, чрез която беше назначен временен синдик. Този ход обаче явно само е успял да отложи, но не и да блокира продажбата.

Сделката беше очаквана от доста време, след като преди години операторът започна да изпитва трудности с изплащането на дълговете, а кредиторите поеха контрола над компанията и започнаха финансово оздравяване. Преди две години и половина беше назначен нов мениджмънт, воден от изпълнителния директор Станислав Георгиев, чиято основна цел беше да възстанови оперативно "Булсатком" и да спре изтичането на абонати с добавянето на нови услуги и по-силното преминаване към IPTV телевизия. С оздравяването акционерите имаха за цел да могат да излязат от инвестицията си след време. Инвеститори в британското Bulsatcom UK Holdco, което е шапка на едноличния собственик на оператора Bulsatcom Investment Limited, са фондовете BlackRock и Blantyre Capital, Българската банка за развитие (ББР), Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), Пламен Генчев и още един фонд - Integral.

Това не е първата инвестиция на Спас Русев в телеком компания. Той е основател на "Телелинк", беше акционер в албанския телеком ONE, както и в БТК.

Още едно препятствие

От заявено в българския Търговски регистър вписване става ясно, че се променя договорът за залог между едноличния собственик на "Булсатком" от години - базираното в Лондон Bulsatcom Investment Limited и дружеството GLAS Trust Corpоration Ltd., което представлява интересите на основните кредитори на "Булсатком" - фондовете Blantyre Capital и Black Rock, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и Българска банка за развитие (ББР). От представените документи се разбира, че има нов договор за заем от 8 септември с максимален размер на главницата по него 126.5 млн. евро, т.е. ориентировъчно това е продажната цена.

Вписването на променения залог върху "Булсатком "обаче е получило отказ, тъй като не е приложен новият "договор за заем от 08.09.22 г. и приложенията към него относно страните заемодатели и заемополучатели и не се установява дали се касае за изменение на съществуващ заем, страни и дали не се касае до обезпечение на чужд нов дълг." Отделно според длъжностното лице собственикът (британското Bulsatcom Investment Limited) е в производство по несъстоятелност, което е пречка за вписване на последващи промени по вписан залог. От британския регистър става ясно, че залозите върху Bulsatcom UK Holdco и Bulsatcom Investment Limited са упражнени от кредиторите, така че вероятно изкарването на дружествата от настоящата процедура по несъстоятелност е въпрос на време.

Бъдещето на компанията

Пред "Капитал" Русев не пожела да разкрие финансовите параметри на сделката, като заяви, че я финансира с лични средства и заеми от международни финансови институции. Той беше основен акционер в БТК (което оперира основно под бранда Vivacom и планира да се преименува) и я продаде с печалба, а неотдавна се оттегли и от надзорния съвет на телекома.

Управлението на "Булсатком" в сегашната ситуация ще бъде предизвикателство - пазарът е изключително конкурентен, а другите основни играчи - "Виваком" и "А1 България" съкращават разликата и имат далеч по-сериозни ресурси. Според доклада на КРС за 2021 г. "Булсатком" е лидер с около 650 000 абонати на телевизия пред "Виваком" с 626 000 и А1 с 525 000. През миналата година "Виваком" изкупи няколко регионални доставчици на телевизия и интернет. Така няма да е особена изненада, ако след време Русев реши да продаде компанията или част от нея или на конкурентите, или на друг нов играч. При първия вариант може да има и антимонополни трудности. За 2021 г. приходите на "Булсатком" достигнаха 161 млн. лв. при загуба от 22 млн. лв. и към 1250 заети през това лято.

Може да бъдат продадени неосновни активи

Спас Русев

Какви са плановете ви за развитие на "Булсатком"?

"Булсатком" е страхотна компания със силно присъствие на българския пазар. Марката на фирмата е утвърдена и разпознаваема от потребителите. През последните няколко години компанията претърпя сериозно финансово преструктуриране, което ограничи инвестициите в продуктово развитие. Плановете ми са да се съсредоточа върху развитието и подобряването на продуктите на "Булсатком", както и да подобря качеството на обслужване за нашите клиенти.

Какви са финансовите параметри на сделката за "Булсатком"?

Не мога да ви дам подробности за финансовите параметри на сделката, тъй като ако го направя, това ще е в разрез със споразуменията, които съм подписал.

Как финансирахте сделката?

Сделката беше финансирана с комбинация от мои собствени средства и заеми от международни финансови институции, няма българско участие.

Смятате ли да продадете "Булсатком" или част от активите му в бъдеще?

Току-що го купих. Намерението ми е да разгледам и оценя потенциална продажба на активи, за да укрепя финансово "Булсатком". По време на процеса на придобиване вече установих, че предишният собственик също е идентифицирал определени активи, които не са основни за компанията. Ръководството дори е започнало процес по разпореждане с тези активи, но поради продажбата на цялото дружество този процес е спрян. Ще завърша тези процеси.

Предвиждате ли промени в мениджърския екип и лично участие в управлението на компанията?

Не предвиждам смяна на мениджмънта, аз както и в други инвестиции, участвам в стратегическото развитие на компанията, а не в ежедневната оперативна дейност.

Пазарът на телевизионни услуги е много конкурентен. Как смятате да отговорите на финансовата мощ на големите телекоми и да запазите лидерските си позиции?

Наистина телевизионният пазар е много конкурентен. Според последния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията доставчиците на телевизионни услуги са над 240. Виждам страхотна възможност там и съм убеден, че със стратегията за продукти и услуги, която имам предвид, "Булсатком" ще продължи да бъде водещ играч на българския пазар на платена телевизия.

Планирате ли да добавите нови услуги?

Както вече споменах, моята непосредствена стратегия е да работя върху подобряването на текущия продукт и услуги, които "Булсатком" предлага. Дългосрочно ще преценявам възможностите за предлагане на допълнителни услуги на клиентите на "Булсатком".

С новия стратегически инвеститор "Булсатком" ще продължи развитието си

Станислав Георгиев, генерален директор на "Булсатком"

"Булсатком" е пример за успешна възстановителна трансформация в страната и изобщо в индустрията. Доказателство е изключителният интерес към пазарния лидер през последната година, от страна на няколко стратегически инвеститори, който приключи успешно със сделка за придобиване с "Вива Корпорейт България". С това постижение - навлизането на нов собственик и стратегически инвеститор - аз лично, както и колегите ми от управленския екип на "Булсатком", изпитваме чувство на удовлетвореност от добре свършена работа.

Преди две години и половина поехме ангажимент към групата международни институционални инвеститори в "Булсатком" да извършим оперативна трансформация, която да върне компанията към финансов растеж и да затвърди позицията на "Булсатком" на иновативен пазарен лидер в разпространението на платена телевизия.

Всички колеги от "Булсатком" могат да се гордеят с постигнатото. Заедно преминахме през предизвикателни промени, успявайки да запазим фокус, да се развиваме и да обновяваме пазарния си облик. С пускането на иновативната "б-бокс" услуга, с целенасоченото отразяване на български спорт в канала "б1б-бокс", с въвеждането в страната на нови ТВ канали като Евроспорт 4К, BBC Earth, dizi и др., успяхме да докажем, че в сърцето на компанията са нашите клиенти и желанието ни те да са информирани и развличани с най-качествено съдържание. С новия стратегически инвеститор "Булсатком" ще продължи уверено развитието си, със същия хъс и визия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    puck_futin avatar :-|
    puck_futin
    • - 1

    Нищо лошо!
    Дано да разкара ЧАЛГА-КАНАЛИТЕ!

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    Bulsatcom ще бъде погълнат от сръбско-гръцката Vivacom (която в момента има най-мизерната ТВ услуга), и за да няма пречки за този бъдещ ход, милиционерът Спас Русев беше освободен от надзорния съвет на БТК (Vivacom) само преди няколко седмици. По-малкото конкуренция на българския пазар не е добре за крайния потребител. Затова Bulsatcom трябваше да бъде продаден на Yettel, които все още не предлагат DTH услуга.

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 2

    Честито на другарьо Путин (ВТБ Виваком)

    Нередност?
  • 4
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 2

    Той, Спас Русев, всичко което купува така го развива, че след година-две заминава към реалния му собственик. Този филм е гледан и да, най-вероятно Булсатком ще замине към Виваком.

    Нередност?
Нов коментар