Правителството намали с 40% таксите за 5G честоти в предстоящия търг*

С мерките кабинетът се надява да накара телекомите да инвестират повече в мрежите си

Предложението е внесено в Министерски съвет от министъра на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев
Предложението е внесено в Министерски съвет от министъра на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев
Предложението е внесено в Министерски съвет от министъра на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев    ©  Георги Кожухаров
Предложението е внесено в Министерски съвет от министъра на транспорта и вицепремиер Христо Алексиев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*текстът е променен на 30.03 в 13.30 ч.

Служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да инвестират повече пари в 5G мрежите си. В кратко съобщение правителствената пресслужба казва, че правителството е приело предложението на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров, според което цената на един мегахерц в спектъра 700 и 800 MHz, ще падне до 72 хил. лв. Досега цената бе 120 хил. лв. Официално промените са внесени от служебния министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който е и вицепремиер.

Според кабинета до този момент тези части от спектъра не са били използвани за граждански нужди. Прогнозата на правителството е, че през тази година държавата ще получи 130 млн. лв. еднократни приходи и след това по 8 млн. лв. на година, т.е. без намалението е щяла да получи над 215 млн. лв. Все още не е ясно кога точно ще се проведе търгът за спектъра 700 и 800 MHz.

(Не)очаквано

Решението на кабинета беше донякъде очаквано, но е спорно дали намалението е нужно. И трите големи телекома в България - "А1 България", "Йеттел" и "Виваком" са в добро финансово състояние, като през последните години инвестират в 5G мрежите си, без на този етап да имат пълноценни бизнес кейсове и модели, с които да монетизират технологията. И макар да очакваха от години освобождаването на спектрите 700 и 800 MHz, които бяха заети от военното министерство, позицията им беше, че няма да ги купят на всяка цена. В кореспонденцията си с КРС те заявяваха, че от тях се изисква сериозна инвестиция и то в много малък период от време, която няма да се изплати бързо, и докато цените не бъдат намалени, те нямат интерес към тях. "А1 не проявява интерес към ползване на ресурс в този обхват, без провеждане на тестове с ВВС и тестове в собствената мрежа на предприятието. Допълнително следва да отбележим, че икономическата криза, забавянето в освобождаването на спектъра в обхвата и цифровите цели на ЕС поставиха необходимостта от преосмисляне на цените за този спектър. Този въпрос е повдигнат от страна на трите оператора и в момента тече активно обсъждане", се казва преди време в позиция на "А1 България" до КРС.

През последните месеци телекомите са критикувани, най-шумно от потребителски асоциации и омбудсмана Диана Ковачева, че получават финансова подкрепа от държавата, въпреки че са печеливши предприятия и вече два пъти координирано вдигат цените за потребителите под предлог, че инфлацията е увеличила разходите им.

По-рано през март Върховният административен съд (ВАС) обяви, че стартът на търга за други ключови честоти, тези около 3.6 GHz, е бил порочен. Става дума за конкурс от 2021 г., когато телекомите платиха общо 13.4 млн. лв. Съдът по същество не връща процедурата, но казва, че има нередности при приемането на резултатите от обществените консултации преди конкурса.

Сравнението какви такси за честоти плаща всяка отделна държава е трудно, тъй като зависи от размера на пазара, потребители и възможности за растеж. Сърбия очаква да събере над 150 млн. евро от еднократни такси за честоти за 5G, докато в Унгария три телекома платиха общо 368 млн. евро за правото на ползване на честотите, но в различни спектри - 700 MHz, 2.1 GHz и 3.6 GHz за период от 15 години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    Който познава работата в ДА знае как стават подаръците , най-важния фактор е да са на личната сметка на министъра / зам. министъра ....

    Нередност?
  • 2
    359human avatar :-|
    HUMANOID

    През 2019 г. неравенството при управлението на ГЕРБ,
    а именно:
    72 % (2’247’394) под 1’000 лв./бруто/месец (под 15 €/ден)...
    20 % (611’394) от 1’000–2’000 лв./бруто/месец (под 25 €/ден)...
    7 % (227’055) от 2’000–6’000 лв./бруто/месец (под 60 €/ден)...
    1 % (39’912) над 6’000 лв./бруто/месец/2019 г. (над 100 €/ден)...
    100 % (3’125’755) общият брой ДДФЛ през 2019 г…

    1’546’897 под 450 лв./нето/месец/2019 г. (под 8 €/ден)...
    2’000’000 пенсии под 450 лв./месец/2019 г. (под 8 €/ден)...

    Нередност?
Нов коментар