Интервю | Мохамад Алхакбани, TAWAL: След сделката с "Виваком" ще предложим партньорство на други оператори

Главният изпълнителен директор на саудитската компания за телеком инфраструктура за плановете си за инвестициите и консолидацията на сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на април стана ясно, че United Group (собственик на "Виваком") продава 4800 свои телекомуникационни кули в България, Хърватия и Словения на саудитската TAWAL, която е инфраструктурното подразделение на Saudi Telecom Co., в сделка за 1.22 млрд. евро. Така на пазара на телеком инфраструктура навлиза изцяло нов независим играч, тъй като досега трите големи мобилни оператора развиваха сами кулите си. Най-голямата част от активите по сделката е в България - около 3200 от 4800-те кули. "Виваком" ще ползва инфраструктурата под наем чрез дългосрочно споразумение. От TAWAL обявиха също, че ще разширят договорките с останалите телекоми за споделяне на кулите, а също и ще инвестират в нова инфраструктура. За плановете на саудитската група "Капитал" разговаря с Мохамад Алхакбани, главен изпълнителен директор на TAWAL.

Защо избрахте инфраструктурата на United Group за първата си инвестиция в региона?

На първо място, изключително щастливи сме, че направихме важна стъпка в навлизането на европейския пазар, което е в съответствие с нашата международна стратегия за разширяване. И тази сделка е важна стъпка за тази стратегия. Също така ще направим значителни капиталови инвестиции в региона, ще въведем най-добри процеси и практики, както и ще предложим нови и иновативни продукти в портфолиото. Няколко са причините да изберем портфолиото на United Group. Първата е, че искахме да си партнираме с компания, която споделя нашите ценности и бизнес цели, и открихме такава в United Group, както и нейно портфолио на три значими пазара и икономики в Европа. Има огромен потенциал за растеж, особено по отношение на внедряването на 5G и развитието на мобилни услуги.

Споменахте инвестиции, какви са плановете ви за тези активи, как ще ги развивате в бъдеще?

Искаме да надградим и разширим текущата ни инвестиция, както и да развием партньорствата с други оператори в България, както и други пазари при внедряването на 5G в региона. Искаме да осигурим по-бърза и по-надеждна свързаност за нашите клиенти, позволявайки отлично покритие за всички оператори.

Можете ли да посочите конкретни размери на планираните инвестиции?

Инвестицията в сделката беше обявена - около 1.2 млрд. евро, и очаквам да я увеличим в зависимост от това дали има смисъл за нашите акционери, клиенти, както и за бъдещите ни позиции в Европа.

Казахте, че планирате да работите с други оператори в България, а също и в региона. Как ще го направите, те вече споделят инфраструктура помежду си? Планирате ли други партньорства?

Абсолютно. Навлизаме като независим доставчик на инфраструктурни услуги, което е много важен факт. Това улеснява и операторите да си сътрудничат с нас без каквото и да е разграничаване. И това ще позволи на всички да ускорят разширяването на мобилните си услуги.

Според някои анализатори България е малък пазар, на който не може да има много инфраструктурни играчи. Досега всеки оператор имаше собствена компания за телекомуникационни кули. Смятате ли, че в бъдеще ще има възможност за консолидация?

Има такава възможност без съмнение. Въпреки това, в случая на TAWAL носим експертния опит от домашния си пазар, управлявайки критична и стабилна инфраструктура. И привнасяме този опит на българския пазар. И смятам, че след като нашите партньори и мобилни оператори осъзнаят качеството на услугата, която предлагаме, надеждността на мрежата, сътрудничеството помежду ни ще се случи. При всички случаи се очаква растеж в ИКТ индустрията в България с развитието на новите технологии, особено в 5G и други иновативни услуги. Цифровата икономика изисква надеждна инфраструктура и се надяваме, че TAWAL може да я предостави на пазара.

Вашият бизнес като инфраструктурен оператор е да правите пари, както всеки друг бизнес. Планирате ли промени в таксите към операторите?

Таксите зависят от пазарните условия. Искаме да сме сигурни, че има взаимна изгода за всички страни, било то оператори или TAWAL, за да гарантираме успеха на всички и да осигурим устойчив бизнес в бъдеще.

Разглеждахте ли други инвестиционни възможности преди United Group и търсите ли сега нови възможности в Европа с новото дъщерно дружество?

Както казахме преди, имахме амбиция да се разширим извън Саудитска Арабия регионално и в рамките на съседни пазари в Европа. И ако има възможности и те имат смисъл финансово и стратегически, ще се опитаме да ги постигнем в бъдеще.

Сега има ли такива възможности?

Към момента има някои възможности, върху които работим. Но все още няма нищо конкретно в Европа или в региона.

Как ще развивате новото дъщерно дружество TAWAL Europe?

Първият ни приоритет е да интегрираме портфолиото на United Group, да се уверим, че започваме по правилния начин оперативно и също така да установим правилните партньорства със съществуващите собственици на кули, както и да разширим нашето портфолио, било то чрез изграждане на нови кули или сливания и придобивания, а защо не и всякакъв вид стратегическо партньорство с някои от играчите в региона.

Къде ще бъде базирана компанията като юридическо лице?

Все още проучваме, но най-вероятно на този етап в България, като се има предвид, че това е най-големият пазар досега.

Все още няма коментари
Нов коментар