Авиокомпании отменят полети до САЩ заради 5G

Fly Emirates, ANA, Japan Airlines и Air India променят разписанията си

Boeing 777 е най-податлив на влияние от иновативната мрежа.
Boeing 777 е най-податлив на влияние от иновативната мрежа.
Boeing 777 е най-податлив на влияние от иновативната мрежа.    ©  Reuters
Boeing 777 е най-податлив на влияние от иновативната мрежа.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Различни авиокомпании, сред които Fly Emirates, All Nippon Airlines (ANA), Japan Airlines и Air India, започнаха да отменят или променят полети до САЩ заради инсталирането на антени за 5G, които се поставят около летищата. Това се случва въпреки новината от вторник, че довършването на процеса по монтиране на оборудването ще бъде забавено за трети път.

Федералната авиационна администрация (ФАА) и авиопревозвачите се притесняват от евентуално влияние на мрежата върху радaрните висотомери, които отмерват височината на самолета при условия с ниска видимост. Поради евентуалното влияние на мрежата върху самолетите в момента има директива, която забранява на пилотите да кацат при условия на ниска видимост, ако в близост до даденото летище има инсталирана 5G антена, съобщава AP.

Boeing 777 ще има най-големи проблеми

За момента изглежда, че един определен тип самолет е най-податлив на влияние от иновативната мрежа. Това е един от най-продаваните модели на американския производител Boeing - 777. Поради това превозвачите, които оперират полети с този тип самолет, ще могат да сменят модела, за да запазят традиционния си график. Boeing вече издаде разпореждане, с което определя дестинациите, до които 777 може да лети в САЩ.

Базираната в Абу Даби Fly Emirates, чиято флотилия е наполовина съставена от Boeing 777, е компанията, която е отменила най-много полети до момента. Полетите до Бостън, Чикаго, Далас, Хюстън, Маями, Нюарк, Ню Джърси, Орландо, Флорида, Сан Франциско и Сиатъл са отменени, без да има яснота кога ще бъдат подновени. "Ние работим в тясно сътрудничество с производителите на самолети и съответните органи, за да облекчим оперативните опасения и се надяваме да възобновим услугите си в САЩ възможно най-скоро", казаха от държавната авиокомпания.

ANA, националният превозвач на Япония, е отменил полети, както и е сменял самолетите, които трябва да изпълняват даден полет. "Boeing обяви ограничения за полети за всички авиокомпании, опериращи със самолетите Boeing 777, и ние отменихме или променихме полети до/от САЩ с този самолет въз основа на съобщението на Boeing", заявиха от ANA пред CNN. Компанията отмени 20 полета до градове като Чикаго, Лос Анджелис и Ню Йорк заради затрудненията.

Администрацията на американския президент Джо Байдън приветства решението за отлагане на пълното инсталиране на мрежата, като предотвратяването на инциденти е главен приоритет за Белия дом. "Това споразумение ще избегне потенциално опустошителни смущения в пътуванията на пътниците, товарните операции и икономическото ни възстановяване, като същевременно ще позволи на повече от 90 процента от внедряването на безжична кула да се извършва по график. Това споразумение защитава безопасността на полетите и позволява авиационните операции да продължат без значителни смущения", се казва в съобщение на президента, разпространено до медиите.

AT&T отправи обвинения към ФАА, че не може да се справи със задачата за инсталиране на 5G мрежата, въпреки че десетки държави по света вече са го направили. "Разочаровани сме от неспособността на FAA да направи това, което са направили близо 40 държави, а именно да внедри безопасно 5G технология, без да нарушава авиационните услуги, и настояваме да го направи своевременно", каза Меган Кетърер, говорител на AT&T пред AP.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fitnesman1974 avatar :-@
    fitnesman1974
    • - 2
    • + 2

    За пореден път се убеждавам колко ниска е станало нивото в "Капитал" и как не се проверяват елементарни данни. Fly Emirates е слоганът на авиокомпания Emirates, а не самата авиокомпания. Авиокомпанията е базирана в Дубай, а не в Абу Даби. в Абу Даби е базирана "Етихад". Просто да се чуди човек този автор къде е блял и въобще чувал ли е за интернет търсачки)

    Нередност?
Нов коментар