Toyota остава световен лидер по продажби на автомобили

Японската компания е пласирала почти 10.5 млн. коли за 2022 г., а вторият Volkswagen – 8.3 млн.

Президентът на компания Акио Тойода трябва да е доволен от резултатите
Президентът на компания Акио Тойода трябва да е доволен от резултатите
Президентът на компания Акио Тойода трябва да е доволен от резултатите    ©  Reuters
Президентът на компания Акио Тойода трябва да е доволен от резултатите    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Въпреки проблемите, които забавиха производството, Toyota успя за трета поредна година да продаде най-много автомобили в света. Японският автомобилен гигант е доставил 10.483 млн. превозни средства до клиенти по целия свят. Продажбите са само с 0.1% по-малки от 2021 г., като в това число влизат доставки от Daihatsu и производителя на търговски автомобили Hino.

Toyota завърши годината с няколко крачки пред претендента за първото място Volkswagen Group. Германският конгломерат е продал с близо 2 млн. по-малко коли от Toyota - 8.3 млн., като това е понижение със 7% спрямо 2021 г. Миналата година е най-слабата по продажби за Volkswagen през изминалото десетилетие заради спрените доставки поради инвазията на Русия във Украйна и локдауните в Китай заради ковид.

Как се представя японската компания

Основната марка на японската компания - Toyota, е продала с 5.2% повече превозни средства в сравнение с предходната година - 9.026 млн. Производството в Япония е намаляло със 7.7%, а зад граница е нараснало с 11.7%. Макар Toyota да е световен лидер, в САЩ беше изместена от първата позиция от американския производител General Motors (GM). През 2022 GM успя да продаде 2.274 броя автомобила, а Toyota Motor North America, които включват и Lexus, са втори с 2.1 млн.

Въпреки доброто представяне на японския гигант, подобно на Volkswagen, недостигът на части доведе до проблеми, които принудиха японската компания да спре през февруари завода си в Чехия. Също така заводът в Кьолн, където се сглобяват Aygo X и един от най-популярните модели на производителя - Yaris, няма да работи през този месец. Плановете за производство се адаптират всеки месец поради ограничените доставки. Ако всичко върви по план за Toyota, до края на 2023 г. компанията предвижда да произведе около 10.6 млн. автомобила. Обемът ще е равен на този през миналата година и ще позволи на компанията да запази първото си място за четвърта поредна година.