🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wizz Air пуска полети между София и Тирана

Базата в Албания се разраства, а линията е една от малкото, свързващи столицата със Западните Балкани

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air пуска полети до Тирана от София. Полетите до албанската столица започват от 18 декември и вече са в продажба на сайта на превозвача. Те ще се изпълняват три пъти седмично - понеделник, сряда и петък, като цените започват от 38.99 лв. в посока.

Това е единственият директен полет от София до Тирана, като свързаността на страната със Западните Балкани по въздух не се развива успешно през годините. Изключение са полетите на Ryanair до Хърватия - до Загреб и Задар.

През миналата година новопоявилата се българска авиокомпания GullivAir изпробва маршрута между София и Тирана с ATR, но полетите не просъществуваха дълго време, а идеята на превозвача да развива регионална мрежа, която да захранва презокеански полети до САЩ, замря.

Базата в Албания

Освен София - Тирана авиокомпанията обяви, че добавя още 9 маршрута към мрежата си в Албания - от Тирана към Бирмингам, Единбург, Букурещ, Малта, Прага, Палермо, Краков и Ханя. "Това стратегическо решение отразява ангажимента на Wizz Air да отговори на нарастващото търсене на пътниците, както и да им предложи още по-разнообразна гама от интересни дестинации в цяла Европа", написаха от авиокомпанията.

Превозвачът стъпи в Тирана през 2017 г., като започна с полети до Букурещ. През 2020 г. Тирана се превърна в база, като самолетите там през май тази година станаха 11, а маршрутите са над 50.

Още малко екзотика

През тази година oт София Wizz Air пусна още две нетрадиционни дестинации - до арменската столица Ереван и до Рияд, Саудитска Арабия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hasmokar avatar :-|
    hasmokar

    Ура, Енвер ходжа!

    Нередност?
  • 2
    manuel.neuer avatar :-|
    Jordan Dimitrov

    До коментар [#1] от "hasmokar":

    Конграшулайшънс

    Нередност?
  • 3
    neadekvaten avatar :-|
    neadekvaten
    • + 1

    Един колега-форумец редовно пита под такива новини: "А Тенерифе кога?"
    И аз вече питам същото. Но Уиз не чуват или не искат да чуят. Е, те са по-компетентни, може би са преценили, че няма да има достатъчно пътници, но това никога не може да се знае предварително със сигурност. Може да рискуват да пробват с пробни полети два пъти седмично от септември до ноември.
    Вчера в други сайтове писаха, че билетите до Тирана почват от 195 лв. (еднопосочно), тук пише, че почват от 39 лв. Това е съвсем друго нещо.
    За мен лично Тирана е добър изходен пункт към курортите в Черна Гора - Бар, Будва, и др.

    Нередност?
Нов коментар